als doden dromen

Titel: Als doden dromen
Serie: Dodenreeks #1
Auteur: Mel Hartman
Genre: Urban Fantasy
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 301
Recensie: Miriam

Over de auteur
Mel Hartman debuteerde in 2007 met De Fantasiejagers, gevolgd door verschillende boeken en kortverhalen. Na een lange stilte schreef zij Als doden dromen, het eerste boek in een een nieuwe reeks.

Samenvatting:
April Charles is ietwat prettig gestoord, liever lui dan moe, heeft leuke vrienden, is dol op zombieverhalen en werkt dan ook nog eens in een funerarium. Op het eerste gezicht een normale tiener zou je zeggen, maar niets is minder waar.

April Charles is namelijk niet van deze wereld. Zij komt van de droomwereld Terr en is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze de doden tot leven wekken (zij het maar kort) of de levenden beinvloeden. Steeds als ze haar gave gebruikt (ze doet het zo min mogelijk) komt haar duistere kant naar boven en het kost haar moeite deze kant van haar de baas te blijven.

Ze bekeek me indringend en constateerde zonder hapering: ‘Jij bent geen mens.’

Tijdens haar werk in het funerarium wekt April per ongeluk een undine tot leven. Ze maken een praatje (wat moet je anders?), maar wat de undine vertelt, is behoorlijk verontrustend. Net voordat ze weer doodgaat, vraagt ze April nog iets voor haar te doen. April stemt toe, maar het ‘klusje’ blijkt het begin van een hoop ellende.

Terr is de droomwereld waar de normale mens terecht komt als hij/zij slaapt en droomt. In tegenstelling tot hetgeen mensen denken, spelen je dromen zich niet af in je hoofd, maar ga je daadwerkelijk naar een andere wereld. De wereld waar April vandaan komt. Waar Terranen in harmonie met elkaar leven, er geen regels zijn, behalve dan dat alles mag, zolang je een ander niet schaadt.
Een wereld die nu wordt bezocht door mensen, mensen die niet dromen en gewoon wakker zijn. April komt erachter dat iemand voor veel geld toegang verschaft tot Terr en dat leidt tot grote problemen…

Ik kon niet stoppen. Ik bleef doorgaan, voelde hoe de klauwen van de duisternis me in hun greep hielden, voelde de macht die daarmee gepaard ging.

Als doden dromen gaat schuil achter een prachtige cover. Het boek in zijn geheel is echt mooi vormgegeven. Elk hoofdstuk begint met een mooie quote over dromen en aan de illustratie kun je zien waar April zich bevindt. Het hele boek beleef je vanuit het perspectief van April.

April leeft een vrij onbezorgd leventje. Ze heeft meerdere baantjes (naast het werk in het funerarium, laat ze ook honden uit en doet ze boodschappen voor andere mensen), woont samen met haar twee geliefden en geniet volop van haar leven op Aarde. Haar geliefden weten niet dat zij niet van deze wereld is en dat is iets wat April erg moeilijk vindt. Het liefst heeft ze geen geheimen, maar in dit geval heeft ze niet veel keus. Al weet haar beste vriend Stefan wel van het bestaan van Terr en gaat ze regelmatig met hem op stap daar waar hoofdzakelijk Terranen te vinden zijn. Als haar geliefde Terr in gevaar komt door de snode plannen van iemand die daar niets te zoeken heeft, komt ze samen met andere Terranen in actie. Iets waar ze niet op zich te wachten (liever lui dan moe) maar ze heeft geen keus.

Het was niet langer het land van dromen, extravagant, vaag of ongrijpbaar, maar van de werkelijkheid. – Hector Malot.

Er passeren de meest wonderlijke wezens de revue, maar Mel Hartman weet je moeiteloos mee te nemen naar Terr. Ze schetst een mooie wereld, waarbij je als lezer ook je fantasie de vrije loopt kunt laten en voor jezelf stukjes kunt inkleuren. De schrijfstijl van Hartman is prettig, enorm beeldend en leest lekker weg, maar soms wordt er te veel (onnodige) informatie gegeven of te veel uitgeweid over iets waardoor de vaart en spanning uit het verhaal gehaald wordt en dat is jammer.

Dat neemt niet weg dat Als doden dromen een origineel, fantasierijk verhaal is dat mij enorm nieuwsgierig heeft gemaakt naar het vervolg! Na die laatste pagina’s laat Hartman je aardig in spanning zitten en dat maakt enorm nieuwsgierig naar de avonturen die April nog gaat beleven. Gelukkig hoeven we niet heel lang te wachten op Als doden fluisteren.

3,5 ster voor Als doden dromen.

Miriam

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)