Het meisje onder de boom

Titel: Het meisje onder de boom
Auteur: Sara Blaedel
Serie: Louise Rick #5 (in het Deens deel 10)
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Femke Muller
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Amanda

Auteur
Sara Blaedel is een Deense bestsellerauteur. Ze debuteerde in 2004 als misdaadauteur en ontving de debuutprijs van de Deense Academie van Misdaadschrijvers. Er zijn wereldwijd meer dan 4,5 miljoen van haar boeken verkocht, in 37 landen. Ze is auteur van de Louise Rick-serie en werd in Denemarken al vier keer tot auteur van het jaar benoemd. Ze is geboren in Denemarken, woonde een tijd lang in New York en brengt nu haar tijd grotendeels door in Kopenhagen.

Achterflap
Op het eiland Bornholm wordt het lichaam gevonden van Susan, die in 1995 vermist raakte tijdens een schoolreis. Journaliste Camilla Lind gaat op bezoek bij Pia, die op school heeft gezeten met Susan. Maar Pia blijkt diezelfde ochtend zelfmoord te hebben gepleegd.

Hoofdinspecteur Louise Rick is met haar gezin op sabbatical als ze hoort dat haar broer zelfmoord heeft proberen te plegen nadat zijn vrouw Trine hem heeft verlaten. Louise reist gelijk terug naar huis en gaat op zoek naar Trine. Tussen haar spullen vindt ze een foto met daarop Pia, Trine en Susan, tijdens dezelfde schoolreis.

Mijn mening

Ze sloten een pact, om nooit ofte nimmer aan iemand te vertellen dat ze naar dat verlaten huis waren gegaan.

We ontmoeten Louise op het moment dat ze op het strand zit tijdens haar sabbatical en zij een telefoontje krijgt dat haar broer, Mikkel, een zelfmoordpoging heeft gedaan. Ze pakt haar spullen en reist snel naar huis. Daar blijkt dat haar schoonzus, Trine, is verdwenen. Haar broer denkt dat ze hem en de kinderen verlaten heeft en wil op die manier niet verder leven. Ondertussen wordt het gemummificeerde lijk van de in 1995 verdwenen Susan gevonden. Camilla Lind gaat als journaliste op onderzoek uit om een achtergrondverhaal te schrijven. Tijdens haar onderzoek komt ze erachter dat Trine vroeger bevriend was met Susan. Hebben deze zaken iets met elkaar te maken?

Louise komt in Het meisje onder de boom erg onzeker en terughoudend over, toch zeker de eerste driekwart van het verhaal. Ze twijfelt aan haar relatie met Eik, aan de reden waarom Mikkel zelfmoord wilde plegen en of ze na haar sabbatical eigenlijk wel de post van hoofdinspecteur moordzaken op zich wil nemen. Niet per se de meest aantrekkelijk kant van Louise. Voorgaande delen vond ik haar een stuk doortastender. Misschien omdat ze in dit verhaal persoonlijk betrokken raakt bij alles, richting het eind van het boek verandert dit gelukkig nog.

Het verhaal verspringt tussen Louise en Camilla en een aantal hoofdstukken in het verleden, tijdens de werkweek waarin Susan verdween. Leuk om op die manier vanuit heden en verleden stukjes van het verhaal mee te krijgen om mee te puzzelen. De spanning zwelt aan, maar zwakt ook geregeld weer af. Op den duur heb je wel een idee hoe het ongeveer in elkaar steekt, maar uiteindelijk word je toch nog verrast. Wel was het naar mijn idee een heel erg open einde en bleef ik nog met de nodige vragen zitten. Ik ben benieuwd of die in een volgend deel beantwoord gaan worden. Die ga ik zeker lezen, want ik ben wel heel benieuwd hoe het Louise verder zal vergaan.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

3,5 ster voor Het meisje onder de boom van Sara Blaedel.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)