De burgerwacht

Titel: De burgerwacht
Auteur: Ellen Lina
Genre: Thriller
Uitgever: De Fontein
Publicatiedatum: februari 2022
Aantal bladzijdes 300 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ellen Lina werd in 1983 geboren in Arnhem en woont nu met haar gezin in Huissen. Ze rondde de PABO af en werd docent op het MBO, werkte als leerkracht op het speciaal onderwijs op Curaçao en werkt momenteel als trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs. Eerder schreef ze romans, spannende romans en thrillers.

Achterflap:
Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd.
Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie.
Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…

Mijn mening:
De burgerwacht is een thriller die je wegleest alsof het in je eigen dorp of stad plaatsvindt.

Tegenwoordig doet menig dorp of stad aan buurtpreventie middels een buurtteam en de buurtapp zal menigeen bekend in de oren klinken, bij mij sowieso wel. De sociale controle neemt steeds meer toe ten gevolge van toenemende inbraken, mishandelingen en diefstallen.

In De burgerwacht gaat het verder dan bovengenoemde misstanden, heel Berkendijk raakt in rep en roer als er meerdere lijken gevonden worden.

Kayleigh is jaren geleden vanwege de dood van haar zusje Brenna uit Berkendijk gevlucht, ze komt terug nadat ze haar baan bij Defensie heeft opgezegd. Het verleden heeft zijn sporen nagelaten en het valt niet mee om terug te zijn als er weer van alles gebeurt waar ze geen grip op heeft. Ellen Lina besteedt veel aandacht aan het neerzetten van de personages, alsof je iedereen persoonlijk kent. Zij maakt gebruik van een psychologisch spel waarin je je bewust wordt van het feit dat mensen zich aan de buitenkant totaal anders voordoen en ze zich in hun hoofd met heel andere dingen bezighouden. Er zit volop spanning in het verhaal maar doordat ik al snel in de gaten had welke richting het opging vond ik de plot tijdens het lezen te veel weggeven. Zeker zat er nog een addertje onder het gras maar grotendeels was het verhaal voor mij te voorspelbaar, dat was wel een minpuntje.

De schrijfstijl van Ellen Lina leest prettig weg, een manier van schrijven waarbij je echt meegezogen wordt in de sfeer van de omgeving en de gebeurtenissen die plaatsvinden.

Originaliteit: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 2

De burgerwacht krijgt van mij 3 sterren.

Bianca  

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)