Mijn hart van ijs

Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor de Young Adult Mijn hart van ijs van Jen Minkman.

Voor de leesclub werden 6 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Sissy Hilferink, Marjan Dekker-Scholten, Cindy Stijkers-Brakel, Tamara Moonen, Chantal Hofmeester en Joke Zwier. Namens Thrillers & More nam Miriam Bakker-van der Linden deel aan de leesclub. Uiteraard was Jen Minkman schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Alexander.

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van Mijn hart van ijs. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Sissy: Ik vind de cover heel mooi en mysterieus tegelijkertijd. He boek spreekt me aan en springt er ook wel uit qua kleur en titel. Het lijkt me een spannende YA, ik heb nog niet eerder van deze schrijfster gelezen.

Marjan: De cover spreekt me enorm aan. Een winters, ijzig tafereel waardoor de titel in ieder geval passend lijkt bij de cover. Heel uitnodigend en mysterieus. Ik zou het zeker oppakken. De cover nodigt daar echt toe uit. Ik ken deze schrijfster niet. Ik verwacht een boek met een duidelijke verhaallijn en goed te volgen. Doordat het YA is verwacht ik geen ingewikkelde opbouw en een boek wat vlot en fijn leest.

Cindy: De cover is echt prachtig. Het ijsblauw met de zilveren letters en het witte gezicht van de persoon op de cover laten je de kou van ijs voelen. Dat ze de lezer recht en indringend aankijkt doet vermoeden dat ze een verhaal te vertellen heeft. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel. De cover is zo sprekend en intrigerend… Ik weet dat Jen Minkman echt de lezer kan raken en boeien met haar manier van schrijven, daar hoop ik natuurlijk nu ook op, maar ook op een sprookjesachtig verhaal waarin een hart moet worden ontdooid.

Tamara: Ik vind de cover heel mooi! De verschillende tinten blauw gecombineerd met de zilveren letters springen in het oog. Ik zou het boek in de winkel zeker oppakken omdat de cover mij nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Gecombineerd met de tekst op de achterkant zou ik dit boek niet zomaar laten liggen.

Chantal: Ik vind de cover heel erg mooi. De blauwe kleur samen met de titel geven het een ijzig karakter. De indringende blik van het meisje laten je weten dat ze vastberaden is en in haar missie wil slagen. Ik zou dit boek toch niet zo gauw oppakken in de winkel, omdat ik de cover eruit vind zien als een sprookjesverhaal. Als je de achterkant leest krijg je een andere indruk en lijkt het me een interessant boek. Dit is het eerste boek dat ik van Jen Minkman ga lezen.

Joke: De cover doet meteen aan een wereld van sneeuw en ijs denken. Dit komt met de blauwgrijze kleur goed tot uitdrukking en geven het een koude uitstraling. De dame met de hautaine uitdrukking laat iets zien van haar karakter, een doorzetter! De rok van haar jurk ‘fonkelt’. Ik zou dit boek zeker oppakken in de winkel om te kijken waar het verhaal overgaat.

Miriam: Niet alleen de cover, maar de gehele uitvoering van het boek is echt prachtig. Er is enorm veel zorg aan besteed en dat is te zien. Als ik het in de boekhandel zou zien liggen, zou ik het direct oppakken, heel uitnodigend. De achterflap spreekt heel erg aan.

Mijn hart van ijs
Foto: Jen Minkman

Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen van Mijn hart van ijs gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegenkwamen.

Tamara: het verhaal grijpt me meteen aan en leest makkelijk. Ik word niet afgeleid omdat ik het verhaal in word getrokken en ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Ik vind de tekeningen aan het begin van elk hoofdstuk een leuke toevoeging. Het past ook wel bij een sprookje, vind ik. Wat ik altijd heel prettig vind zijn de korte hoofdstukken. Daardoor kies ik er sneller voor om toch nog verder te lezen.
Het hoofdpersonage Magda vind ik heel interessant! Heel menselijk maar wat een heldin!

Miriam: Je zit al direct in het verhaal, wat heerlijk! Geen ellenlange introducties ofzo, gewoon hoppa, meteen erin. De schrijfstijl is fijn as usual. Je kunt je makkelijk een beeld vormen van wat er zich in het verhaal afspeelt en wat vind ik Magda leuk!

Marjan: Ik heb echt het gevoel in het verhaal te zitten. De manier van schrijven is zo fijn, luchtig, makkelijk te lezen en het neemt je echt mee in het verhaal en het gevoel van de personages. Aan de ene kant wil ik snel verder lezen en weten hoe het verhaal afloopt en aan de andere kant liever niet omdat het dan afgelopen is ?

Joke: Ik vind het een vlotlezend verhaal. Meteen vanaf het begin voel je de spanning die er heerst bij Magda. Het is best mysterieus en leuk gedaan de gedachten van Magda in een apart hoofdstuk die schuingedrukt staan. De korte hoofdstukken nodigen uit om door te blijven lezen. De tekeningen van de omgeving zijn erg mooi. Je waant je ter plekke in Oostenrijk in de echt bestaande plaatsen.

Chantal: Het boek leest zo vlot… Het is spannend en mysterieus. De korte hoofdstukken nodigen uit om door te blijven lezen. Het boek is prachtig vormgegeven.

Cindy: Wat is dit verhaal pakkend. Jen Minkman neemt je echt mee het verhaal in. Het leest zo makkelijk, mede door de korte hoofdstukken en het prachtige begin van een nieuw hoofdstuk.

Sissy: Wat een lekkere schrijfstijl. Dit is dan ook echt zo’n boek dat ik meteen oppak als ik tijd heb om, al is het maar 5 min, even te lezen. Ik lees veel over tekeningen die zie ik helaas op de e-reader niet terug nu baal ik wel onwijs dat ik het boek zelf niet kan inzien voelt wel als een gemis.

Mijn hart van ijs
Foto: Jen Minkman

Tijdens het lezen van Mijn hart van ijs hadden de deelnemers nog een aantal vragen aan Jen Minkman:

Sissy: Ik ben wel benieuwd hoe je op dit verhaal uitgekomen bent?
Jen: ik ben al zoveel jaren in dat dal op vakantie geweest dat de radertjes in mijn hoofd er allang mee bezig waren ? elke keer kwam er weer een stukje van het idee bij, totdat ik hier op uitkwam!

Joke: Heb je er bewust voor gekozen om de afbeeldingen aan het begin van de hoofdstukken meerdere malen te gebruiken?
Jen: Ja, ik heb bijna alle foto’s zelf gemaakt en laat de afbeeldingen terugkomen die voor mijn gevoel het beste bij dat hoofdstuk passen ?

Cindy: Zijn er personages die gebaseerd zijn op mensen in je omgeving?
Jen: Niet echt, maar de manier waarop Magda en Kath met elkaar omgaan lijkt wel veel op hoe ik met vriendinnen omga ?

Marjan: Ben je voor dit verhaal geïnspireerd door Oostenrijkse folklore?Jen: Ja, de Funkenbrennensontag bestaat echt, en dat heksenpoppetje op de brandstapel ook. Graaf Hugo is ook een legende in het dal, al heb ik er wel een heel eigen verhaal bij bedacht!

Tamara: Weet je van te voren hoe een verhaal eindigt? Of kom je er zelf achter gaandeweg je het verhaal schrijft?
Jen: Dat wisselt. Soms weet ik het echt al helemaal van te voren, soms dwingen de karakters me om toch iets anders te doen ?

Mijn hart van ijs
Foto: Jen Minkman

En dan is Mijn hart van ijs uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Sissy: Heerlijke schrijfstijl wat lekker wegleest ik hou ervan.
Miriam: De schrijfstijl is typisch Jen: uitgebreid, duidelijk, verhalend zonder dat het ergens inzakt of saai wordt. Ze is uitgebreid in haar uitleg, in het schetsen van de setting van het verhaal, maar laat precies genoeg over en open voor de fantasie van de lezer, zodat die ook zelf nog wat kan invullen.
Cindy: De schrijfstijl is heerlijk. Het leest zo makkelijk en snel, perfect voor de doelgroep (en ook de iets ouderen ? ) De beschrijving van de omgeving en personages is gedetailleerd genoeg en laat toch nog iets aan de verbeelding over, die balans is knap. Echt Jen Minkman wat mij betreft.
Tamara: Wat een mooi verhaal! Ik heb genoten en werd meegesleept in het verhaal. Het had alles wat ik graag lees; spanning, romantiek, tragedie, humor en originaliteit.
Chantal: Het verhaal is heel beeldend geschreven. Je krijgt het idee dat je zelf in die ontzettende koude omgeving loopt. Het einde vind ik heel goed gevonden.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Sissy: Op een gegeven moment had ik wel zoiets van wanneer gaat er nu wat gebeuren maar gelukkig volgde het al snel genoeg.
Miriam: De opbouw is duidelijk, je wordt direct meegesleept in het verhaal dat in een stroomversnelling raakt op het moment dat Tobias verdwijnt. Een spannende zoektocht begint en laat je niet los totdat je weet hoe het zit.
Marjan: De schrijfstijl is vlot en eenvoudig te lezen en het verhaal vast te houden. Hierdoor leest het boek lekker weg en wordt je goed meegenomen in het verhaal.
Cindy: De plot wordt mooi opgebouwd met wat flashbacks naar vervlogen tijden. Het enige dat ik jammer vond was dat het einde van de graaf zo abrupt was, dat was voor mij iets te makkelijk terwijl de rest van het verhaal juist zo mooi in balans was.
Joke: Voor de opbouw van het verhaal is het nodig dat je het leven van Magda en haar omgeving leert kennen. Hierdoor begrijp je de handelswijze van Magda en ook waarom de dorpelingen zo star zijn. Het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd. Langzaam maar zeker kom je door de dromen van Magda er achter hoe de vloek is ontstaan en wie Magda/Anna precies is. Tijdens de reis naar het kasteel verandert het weer en wordt zo de dreiging in het verhaal opgebouwd.

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Sissy: Ja, heel erg. Door de schrijfstijl, verhaallijn en opbouw van het verhaal. Ik ga zeker meer van haar lezen.
Marjan: Het boek raakte me zeker wel. Het verhaal bleef ook echt wel een tijdje in mijn hoofd hangen. Het is ook een boek wat ik nog wel een keer zou lezen.
Joke: Jen Minkman heeft mij geraakt door de manier waarop herinneringen ‘ontdooien’ en zo de verhaallijn beïnvloeden.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Sissy: Lekker sprookjesachtig en dat vond ik t ook.
Miriam: Ik had een goed verhaal verwacht, gebaseerd op de achterflap en afgaand op boeken die ik al van Jen gelezen had en die verwachtingen zijn zeker uitgekomen!
Cindy: Een heerlijk verhaal dat mijn verwachtingen echt heeft waargemaakt.
Joke: Ik had een vlotlezende fantasy verwacht, waarin een mysterie een rol speelt en dat is helemaal uitgekomen.
Tamara: Het boek heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Wat best lastig is want mijn verwachtingen zijn soms wat te hoog. Dit was het eerste boek dat ik heb gelezen van Jen Minkman. En zeker niet de laatste!
Chantal: Ik ga Jen Minkman zeker in de gaten houden. Wie weet kijk ik eens bij eerder verschenen boeken van haar of er nog iets leuks tussen zit.

Dan rest alleen nog het eindoordeel van Mijn hart van ijs in punten:

Sissy: 4 sterren
Chantal: 4 sterren
Joke: 4 sterren
Marjan: 4 sterren
Cindy: 4 sterren
Tamara: 4 sterren
Miriam: 4 sterren

We sluiten de leesclub Mijn hart van ijs af met een unanieme waardering van 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Met dit verslag is de leesclub Mijn hart van ijs officieel tot een einde gekomen.
Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub! Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de lees exemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub.
Jen Minkman, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

Alexander

Lees hier ook de recensie van Mijn hart van ijs door Miriam

Hier kun je wat meer te weten komen over de locaties in Mijn hart van ijs

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)