Arcanum

Namens Witsand Uitgevers mochten wij een leesclub organiseren voor de thriller Arcanum van Sterre Carron.

Voor de leesclub werden 4 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Dini van Heumen-Hoekman, Kelly Illegems, Nick Evrard en Linda Hilgers. Namens Thrillers & More nam Leontine Meijer-Tisseur deel aan de leesclub. Uiteraard was Sterre Carron zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Alexander.

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van Arcanum. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Diny: Ik vind deze cover en titel wel mysterieus, dus zou hem zeker oppakken. Ik verwacht weer een spannend boek van Sterre Carron en weer eentje waarvan je niet kan raden hoe het nu in elkaar steekt. Een sterk en goed opgebouwd plot dus.

Linda: De cover roept gelijk vragen op, voor wie is die strop? En de mist en raven maken het best wel mysterieus. Ik zou het boek zeker oppakken omdat ik na Preta en Carta, weet dat de schrijfster gegarandeerd voor spannend leesplezier zorgt met de Rani Diaz-serie. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen, lukt het Rani de misdaden op te lossen en vooral de onrust binnen de school te sussen.

Nick: Ik vind de cover super. Ik heb een voorkeur voor een matte cover, ik hou niet echt van glanzend. Alhoewel ik een man ben en roze niet echt mijn kleur is vind ik dit heel mooi passen. De grijstinten en het roze gaan ook mooi samen. Ik vind het ook leuk dat het grijze van de cover als het ware over de achterflap lijkt verder te lopen en ook dat het roze terugkomt in de titel. De boom, de strop, de mist… allemaal voortekenen van naderend onheil. Wat is hun betekenis en zal ik ze aan het eind van het boek kunnen plaatsen? Ik zou het boek zeker direct vastnemen in de boekhandel, met zo’n cover trek je zeker de aandacht. Ik verwacht opnieuw een spannend boek zoals ik van Sterre gewend ben.

Kelly: De cover spreekt wel boekdelen. Zo mysterieus. Wel een flashy titel en achterkant. Het valt goed op als je in de winkel loopt. Ik verwacht van Sterre dat het goed leesbaar is en spannend.

Leontine: Sterre heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf de afgelopen jaren. De cover vind ik spannend en mysterieus. Die strop bezorgt me rillingen.

Arcanum
Foto: Nick Evrard

Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegenkwamen.

Kelly: Het verhaal gaat goed vooruit… ik verlang steeds naar het vervolg. Ik wil echt weten wat er met Richard en Elodie is gebeurd. Ik zit wel echt in met Demi. Zo erg wat er gebeurd is.

Linda: Vooral het laatste deel vond ik heel spannend, als de dader weet dat er geen ontkomen meer aan is. Wat ik vooral knap vind aan de schrijfstijl is dat er best veel personen in het boek voorkomen maar dat het heel helder blijft wie wie is en dat de afwisseling in de hoofdstukken heel geleidelijk gaat.

Nick: Wat een verhaal. Spannend tot op het eind. De schrijfstijl die we gewend zijn: duidelijk, aangenaam. De foto op de cover is nu ook duidelijk geworden. Geweldig boek ondanks het onderwerp. Rani heeft een mooi team, zowel collegiaal als vriendschappelijk. Bij de gerechtelijke politie werken zou niets voor mij zijn (veel te gruwelijk).

Dini: Ik las vooraf eerst Infinitum zodat ik weer bij ben. Arcanum is gelijk weer spannend vanaf het begin. De gewone fijne en vertrouwde schrijfstijl van Sterre Carron.

Leontine: Er hangt een spanning die ik nog niet kan plaatsen. Ik wil doorlezen en dat is een goed teken.

Tijdens het lezen hadden de deelnemers nog een aantal vragen aan Sterre Carron:

Linda: Heb je een soort moodboards of vaste lijstjes van de personen die in de thrillers voorkomen, qua karaktereigenschappen, uiterlijk en levensfase?
Sterre: Lijstjes die verlies ik sowieso. Nee, ik denk dat het een goede tip is het wel te doen maar dan in een vast schrift. En ook tijd gewonnen, nu verlies ik tijd door steeds terug te scrollen.

Nick: Heb je soms mensen die je helpen om een onderwerp te kiezen? Brainstorm je voor je aan een boek begint met iemand over je nieuw onderwerp en de aanpak in het boek (bijvoorbeeld je kinderen of zo)?
Sterre: Ja, dat doe ik! Ik heb een plot en dan ga ik langs een vriendin om te vragen of het een goed verhaal is. En het is niet omdat ze een vriendin is dat ze minder streng is, hoor! Ook doet ze voorstellen om dingen beter te doen, enzovoort… echt leuk…

Dini: Je bent al weer aardig gevorderd met je nieuwe manuscript. Heb je nu al in je hoofd zitten hoe het daar opvolgend boek gaat worden? Of pas na schrijven van deze? En waar haal je het toch vandaan? Erg knap om er 2 in een jaar te schrijven.
Sterre: Nu ga je wel heel snel, hé! Nee, ik heb nog geen idee voor een opvolgend boek. Het woord dat me triggerde om het manuscript waar ik nu mee bezig ben te schijven was groene ogen. Het leuke is dat ze er helemaal niet meer toe doen. De groene ogen zijn weg, opgelost… Ze komen er zelfs niet in voor..

Leontine: Heb je na zoveel boeken een vaste aanpak die werkt of is het bij elk boek een verrassing?
Sterre: Nee, helemaal niet. Ik laat me leiden door het verhaal. Wel heb ik een trigger nodig, maar zoals ik al zei was dat voor het script waar ik nu mee bezig ben groene ogen, maar die groene ogen zijn verdwenen of opgelost! En Arcanum heb ik voor een groot deel moeten herschrijven, wat nog maar eens bewijst dat ik geen vast stramien hanteer.

Kelly: Hoe kom je op die namen?
Sterre: De titels bedoel je? Ik schrijf eerst het verhaal en dan denk ik: waar gaat dit nu eigenlijk over? Daarna ga ik snuffelen tussen de vele Sanskriet of Latijnse woorden. Ik weet nog geen titel voor het volgende boek, maar dat komt wel.

Foto: Linda Hilgers

En dan is het Arcanum uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Linda: De schrijfstijl is heerlijk, vlot en snel en erg leuk dat er soms een Vlaamse uitdrukking gebruikt wordt, waarbij je wel gewoon snapt wat er bedoelt wordt maar wij het niet zo zouden gebruiken.
Nick: Ik vind dat het verhaal en de omstandigheden heel goed neergeschreven zijn, niet overdreven, met oog voor detail en waarheidsgetrouw.
Dini: En weer de vertrouwde schrijfstijl van Sterre Carron waardoor je het boek in een sneltreinvaart uitleest. Wie de dader was had ik al snel door, maar verder kun je nooit precies raden hoe alles in elkaar steekt, ze zijn niet voorspelbaar.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Linda: De opbouw van het verhaal is goed, afwisselend volg je de dader, het team van Rani en de slachtoffers zelf, langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats.
Nick: Sterre laat ons hier goed zien wat zo’n situatie teweegbrengt bij de slachtoffers, de denkwijze van de overtreder, de impact op de familie…Het feit dat je het verhaal te lezen krijgt vanuit dader slachtoffers en Rani en haar team, zo krijg je een inzicht in iedereen hun motieven, leven…
Leontine: De plot vind ik goed. Hoewel ik liever zelf puzzel naar de dader, had ik met dit verhaal eigenlijk geen moeite. De “dader” was al snel bekend, maar de motieven zijn minstens zo belangrijk en dat was nog best verrassend.
Kelly: Het verhaal lees je in een dag volledig uit. Arcanum pas echt bij het verhaal, pas halverwege weet je waarom ze deze naam heeft gekozen.

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Linda: De auteur heeft mij zeker kunnen raken, ik denk dat het een onderwerp is dat ook in het dagelijkse leven kan voorkomen, veel slachtoffers van seksueel geweld, worden in hun latere leven dader, als een soort wraak.
Nick: Ik heb respect voor de hardwerkende Rani en haar team, ga er maar op uit om zo’n zaak te onderzoeken. Je moet maar rechercheur zijn in het echt en met zo’n moordzaak te maken krijgen. Probeer maar eens alle informatie te combineren en tot een goed eind te brengen.
Leontine: Sterre heeft mij zeker geraakt in dit boek. De bekentenis van Ilka bezorgde me rillingen. Je wilt gewoon niet dat dit met je kind gebeurt. Je kunt je daar gewoon niks bij voorstellen, de wanhoop die iemand voelt…

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Nick: Ik verwachtte hier een spannend verhaal met een knallende ontknoping en ik werd niet teleurgesteld. Het onderwerp is niet makkelijk maar het verhaal doet je er bij stil staan en is, spijtig genoeg, actueel en beangstigend.
Leontine: Goed boek, niet het beste in het rijtje wat mij betreft maar het heeft mij zeker plezier opgeleverd.
Dini: Vooraf had ik een spannend boek met een goed plot verwacht en dat is dus weer uitgekomen.

Dan rest alleen nog het eindoordeel van Arcanum in punten:

Nick: 4 sterren
Leontine: 4 sterren
Dini: 4 sterren
Linda: 4 sterren
Kelly: 4 sterren

We sluiten de leesclub Arcanum af met een unanieme waardering van 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Met dit verslag is de leesclub Arcanum officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub! Witsand Uitgevers bedankt voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub.
Sterre Carron, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

Alexander

Lees hier ook de recensie van Arcanum door Leontine

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)