Bed en breakfast

Titel: Bed en breakfast
Auteur: Ilja Gort
Genre: Roman
Uitgeverij: Slurp Publishers
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 214
Recensie: Lilian

Cover
Een heerlijke zonnige cover die je doet verlangen naar vakantie en dan het liefst in een wijngebied met mooie oude boerderijen en landhuizen. De titel Bed en breakfast vergroot dit verlangen alleen nog maar meer, zeker met de witte, koude wereld buiten.

Auteur
Wijnboer en schrijver Ilja Gort (1951) groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal locale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, Coca-Cola, Microsoft en Nescafé. Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.

In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht. Overleven als Gort in Frankrijk en, over zijn stageperiode bij sterrenchef Jonnie Boer, Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, die hij in 2013 in een herwerkte versie nogmaals publiceerde met als titel De geluksvogel.

Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.

Achterflap/samenvatting
Ilja Gort
raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank.

In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-­Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisieploeg met een dubbele agenda wil daar een reality­ soap van maken, waarna Abel en Angela worden over­rompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen. Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.

Bed en Breakfast is het hilarische vervolg op Godendrank, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen.

Mijn mening
De avonturen van Abel en Angela hebben Ilja Gort niet losgelaten en zorgen ook nu weer voor de nodige uurtjes leesplezier. De naïeve, chaotische en impulsieve Abel is aandoenlijk, hij laat je soms zuchten maar tovert net zo gemakkelijk een grote glimlach op je gezicht. Ik snap wel dat Ilja nog niet klaar is met hem. Het is maar goed dat Abel een sterke en daadkrachtige vrouw heeft, want anders waren de gevolgen helemaal niet te overzien.

Abel, please… Doe voorzichtig. Beloof je dat? Hij boog zich naar haar toe en kuste haar lippen. Schatje toch, voorzichtig is my middle name!

De wijnboerderij van Abel en Angela bevindt zich in zwaar weer en er zal op een andere manier geld verdiend moeten worden om van te kunnen leven. Als Angela oppert om een B&B te beginnen, stuit dat in eerste instantie op weerstand, maar al gauw ziet Abel in dat het echt niet anders kan. Hij begint dan ook met het enthousiasme van een puppy aan de verbouwing. Dat dit chaotisch en op z’n Abels gebeurt, is te verwachten. In gedachte zag ik John Williams al op de stoep staan, met de ploeg van “Mijn man is klusser”. Maar in plaats daarvan komt er een cameraploeg van een reallifesoap over de vloer. Voor dit soort series is rampspoed en tegenslag de manier om kijkers aan zich te binden. Een noodlijdende B&B zou dus wel eens een goudhaantje kunnen zijn, maar of ze dat ook gaan aantreffen?

Het zorgt in ieder geval voor klandizie en hilarische momenten met alle vreemde gasten van de nieuwe B&B.

Om de wijnhandel toch weer nieuw leven in te blazen keert Abel terug naar Nederland om zo bij wijnkoperijen van grote supermarkten een voet aan de grond te krijgen. Ook hier is Abels enthousiasme aanstekelijk. De gesprekken verlopen niet volgens plan, je voelt de ongemakkelijkheid en Abel keert teleurgesteld naar huis, want dat is het Franse wijndomein wel voor hen geworden.

Niet alleen de wijnhandel brengt Abel terug naar Nederland, maar ook de Brabantse drugsbaron waar hij het mee aan de stok heeft gekregen. Het levert een spannende wending op en het is maar de vraag of hij er dit keer zonder kleerscheuren vanaf komt.

De schrijfstijl van Ilja Gort is super vlot en vloeiend, net zoals zijn wijnen, misschien dat ik daarom wel zo dol ben op zijn verhalen. Dit keer krijgt Eekie de eekhoorn een prominente rol en dat verdient hij ook. (Wie Ilja Gort op facebook volgt is zeker bekend met Eekie)

Bed en breakfast is een heerlijk verhaal vol met liefde en wijn, maar ook de spanning ontbreekt niet. Het leest heerlijk weg en krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)