De hoofdzonde

Titel: De hoofdzonde
Auteur: Maria Grund
Genre: Thriller
Uitgever: Volt
Vertaling: Ron Bezemer
Verschijningsdatum: mei 2021
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Maria Grund groeide op in de omgeving van Stockholm en heeft het grootste deel van haar carrière in de film- en mediabranche gewerkt. Na periodes in New York en Londen woont ze nu op het eiland Gotland. De hoofdzonde is haar eerste boek.

Achterflap:

Op een eiland voor de oostkust van Zweden wordt een veertienjarig meisje dood aangetroffen. Haar polsen zijn doorgesneden en in haar haar zit een dik stuk touw verstrengeld. Op haar ene heup staat in blauwe stift het getal 26 geschreven. Haar dood wordt al snel als zelfmoord beschouwd.
De dag daarop wordt aan de andere kant van het eiland het verminkte lichaam gevonden van de eigenaresse van een antiquariaat. Ze heeft talloze messteken in haar borst en in de hals zijn twee snijwonden zichtbaar die een kruis vormen. Wanneer inspecteur Sanna Berling en haar nieuwe collega Eir Pedersen beginnen aan het onderzoek naar deze moord, ontdekken ze dat er een verband lijkt te zijn met de zaak van het veertienjarige meisje.
Al snel wordt duidelijk dat deze twee gebeurtenissen slechts het startschot zijn van een hele reeks gewelddaden op het eiland. Wat volgt is een race tegen de klok, die voor Sanna veel persoonlijker wordt dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Mijn mening:

Altijd leuk, een debuut, kijken of ik weer een favoriet aan mijn lijst kan toevoegen. En zeker als je het boek als een van de eerste in het land mag lezen; daarvoor wil ik Uitgeverij Volt hartelijk bedanken.

Sanna Berling krijgt een nieuwe partner in crime genaamd Eir Pedersen. Het is voor Eir niet de baan waar ze op zit te wachten, maar ze besluit er het beste van te maken. Sanna en Eir zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden die elkaar zeker niet goed genoeg kennen om op elkaar te kunnen vertrouwen. Ze zijn nog niet goed op elkaar ingewerkt en kennen elkaars verleden niet. Dit zorgt soms voor wat ongemakkelijke situaties, herkenbaar als je pas met elkaar samenwerkt, het is aftasten en ontdekken, wel voel je direct het wederzijds respect. Na het lezen van De hoofdzonde weet ik nog te weinig van zowel Sanna als Eir, daar komt hopelijk in de volgende boeken verandering in. Eir heeft bijvoorbeeld een zus waar ze zich zorgen over maakt. Zij is heel het verhaal aanwezig en toch krijg je geen duidelijkheid over Cecilia als personage, dit blijft vaag, en wordt ook door Eir niet opgepakt.

Twee op het eerste gezicht op zichzelf staande overlijdens lijken toch op één of andere manier aan elkaar gelinkt te zijn, en hoe? Dat moeten Sanna en haar collega’s oplossen.

De plot is goed doordacht, Maria Grund heeft gebruik gemaakt van verschillende thema’s zoals geloofsovertuiging, misbruik en persoonlijkheidsproblematiek. De verknipte personages zijn realistisch uitgewerkt, je voelt de onmacht van de omgeving om er grip op te krijgen.

De schrijfstijl van Grund vond ik boeiend, zeker is er nog ruimte voor ontwikkeling en dan vooral betreffende de belevingswereld van de personages, maar dat neemt niet weg dat ik genoten heb van dit veelbelovende debuut. Verder bevat De Hoofdzonde alles wat een goede thriller moet bevatten: het is spannend, soms gruwelijk, een doordacht plot en een leuk vrouwelijk politie duo met potentie.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 3
Leesplezier: 4

De hoofdzonde van Maria Grund krijgt van mij 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)