De nieuwe dood

Titel: De nieuwe dood
Auteur: Corine Hartman
Serie: Faye van Laar #3
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Verschijningsdatum: Maart 2021
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Corine Hartman (1964) schreef onder meer de Jessica Haider-serie en De IJsselmoorden-trilogie. Haar boeken werden meermaals genomineerd voor de Gouden Strop en ze won tweemaal de Hebban Award. De nieuwe dood is de derde thriller met Faye van Laar in de hoofdrol, eerder verscheen Een duister pad, het korte verhaal Een zoete wraak en In vrije val.

Achterflap:
Volgens borderliner Faye van Laar heeft professor Max Harris een geniaal plan bedacht om de toekomst van de mensheid te redden, met grensverleggende inzichten over gezondheid, leven en dood. Psychiatrische inrichting Groot Loenen, haar thuis, is een proeftuin voor Harris’ ideeën en dat zij en haar ‘familie’ nu gelukkiger zijn dan ooit, vormt voor Faye het overtuigende bewijs.
Samen met medepatiënte Lisa helpt ze Harris om een tegenstander van zijn plan op een zijspoor te zetten. Maar is Harris wel helemaal te vertrouwen? Faye en Lisa worden meegezogen in een gevaarlijke, geheime missie die verhoudingen op scherp zet en slachtoffers eist. En die leidt tot een gruwelijke ontknoping.

Mijn mening:
De nieuwe dood is een krachtige afsluiting van deze pittige trilogie. De psychiatrie voert de boventoon en je vraagt je wel eens af wie er nou gek zijn, de mensen binnen of buiten de muren. Faye van Laar is een goed neergezette borderline cliënt waarin gebruik wordt gemaakt van haar kracht en niet van haar beperking. De nieuwe dood zet je veel aan het denken, en dit dan gericht op de toekomst: wat is kwaliteit van leven en hoe lang moet een behandeling doorgaan?

In dit verhaal zijn de belevingen over het leven wel extreem te noemen maar toch zit er ook een kern van waarheid in. Tijdens het lezen komt bij mij vooral het woord complottheorie vaak naar boven, ik merk dat ik het verhaal anders lees door de tijd waarin we nu leven.

Ik ga vergelijken en merk dat mijn kijk op de realiteit van het leven veranderd is, het normale leven is niet meer…. 

Qua Groot Loenen blijf ik het allemaal iets te familiair vinden, de professionaliteit is ver te zoeken, ook bepaalde uitspraken vind ik te kort door de bocht.

Voor mij blijft het tweede deel van de serie toch het meest pakkende verhaal. De ontknoping in De nieuwe dood is zeker wel goed doordacht maar toch mis ik in dit derde deel het intense gevoel wat ik in deel twee wel ervaarde.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 3
Psychologie: 4
Plot: 4

De nieuwe dood krijgt hiermee een mooie 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)