Op de rand van de wereld

Titel: Op de rand van de wereld
Auteur: L.D. Lapinski
Serie: Reisbureau Wereldvreemd #2
Genre: jeugd, spanning, fantasy
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Mechteld Jansen
Publicatiedatum: augustus 2021
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Cover
In lijn met het eerste deel lijkt ook de cover van deel 2 op een koffer. Een blauwe deze keer. Aantrekkelijke vormgeving en valt op in de boekhandel. Daarnaast passen de covers ook heel goed bij het verhaal.

Auteur
L.D. Lapinski is de auteur van de serie Reisbureau Wereldvreemd. Ze woont net buiten Sherwood Forest met haar gezin, veel boeken, een hamster genaamd Pebbles en een kat genaamd Hector. L.D. schreef voor het eerst een boek toen ze zeven was; het was gemaakt van gelinieerd papier en plakband, en het ging over een kikker die een vliegtuig bezat.

Achterflap
Wanneer piratenkoningin Mez alarm slaat is reisbureau Wereldvreemd in rep en roer. Mez’ wereld De Breek wordt kleiner en kleiner, en dus schieten Jonathan en Flick te hulp. De Breek is een waterwereld vol piraten en meervolk, en een bezoek is niet zonder gevaar.

Je koffer vasthouden was nog nooit zo lastig, en Flick moet al haar magie aanwenden om de Breek te redden voordat-ie voor altijd verdwijnt. Maar of dat gaat lukken?

Mijn mening

‘De zee neemt wat ze wil,’ zei hij. ‘En soms wil ze iets waarvoor jij liever zelf zou sterven dan het los te laten. En om de een of andere reden laat ze jou dan leven.’

Wat een fijne thuiskomst in Reisbureau Wereldvreemd, want zo voelt het na deel 1. Voor Flick, maar ook voor de lezer. Helaas heeft Flick na haar vorige avontuur nog steeds huisarrest, maar ze heeft er alles voor over om zo snel mogelijk weer naar het reisbureau en Jonathan terug te keren. Want ze mist ze! Per toeval komt ze samen met haar moeder Jonathan tegen in de supermarkt. Haar moeder weet niks over hem en het reisbureau, maar met een slimme opmerking van Jonathan krijgt Flick toch toestemming om weer te gaan ‘werken’. Dolblij is ze! Ze kan eindelijk weer op avontuur samen met Jonathan. Op zoek naar zijn vader. Maar het blijkt een heel ander avontuur te worden dan ze had(den) verwacht. Met daarnaast onverwachte hulp van Avery Eldritch. Avery is een ‘soort van nichtje’ van Jonathan, maar ze woont in een van de werelden in een koffer. Flick vindt het in eerste instantie maar niks…

Je kunt een vogeltje naar de zaadjes brengen, maar je kunt het niet dwingen om te eten.

Met zijn drieën reageren ze op de noodkreet die Jonathan uit een van de koffers ontvangt van piratenkoningin Mez. Ze werken zichzelf in steeds grotere problemen en hebben de nodige tegenslagen. Maar op het moment dat alles hopeloos verloren lijkt, lijkt er een klein beetje hoop te gloren aan de horizon. In tijden van nood leer je elkaar ineens goed kennen en vertrouwen, en er lijkt langzaam iets op te bloeien tussen Flick en Avery.


Het verhaal zit goed in elkaar en zit vol spanning, magie en sensatie. Lapinski heeft een heerlijke vlotte en beeldende schrijfstijl. Ze weet binnen de verhaallijnen een hoop onderwerpen te bespreken die van belang zijn. Denk hierbij aan vriendschap, hoop, langzaam opbloeiende liefdes, maar ook moeilijkere onderwerpen als rouw, verlies, verdriet en een kleine hint naar LHBTI. Vooral dat laatste vind ik een bijzondere maar erg belangrijke keuze. Ik ben dit nog niet eerder tegengekomen in een boek voor deze leeftijdscategorie.

Ik heb weer ontzettend genoten van de verschillende werelden in de koffers van Jonathan, de onderling groeiende relaties en alle sprankellende magie in dit boek en ik kijk dan ook al uit naar een derde deel.

Een hele mooie 4,5 ster voor Op de rand van de wereld.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)