Vallend duister

Titel: Vallend duister
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Kate Marshall #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Willeke Lempens
Publicatiedatum: November 2021
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Leontine

Cover
Een cover zoals we die kennen van Bryndza, met een grote titel en de naam van de auteur, Deze vind ik ook weer prachtig. Het is net of de cover crackles heeft.

Auteur
Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije met zijn partner. Zijn boeken met Erika Foster in de hoofdrol zijn over de hele wereld bestsellers. Het eerste boek met Erika Foster in de hoofdrol is Het meisje in het ijs. Vallend duister is het derde deel in de Kate Marshall serie.

Achterflap/samenvatting
Het detectivebureau van Kate Marshall gaat eindelijk echt van start als zij en haar partner, Tristan Harper, worden ingehuurd voor hun eerste grote zaak. Het is een cold case. Twaalf jaar geleden legde journaliste Joanna Duncan een politiek schandaal bloot, waarna ze spoorloos verdween. De meeste mensen zijn inmiddels verdergegaan met hun leven – behalve Joanna’s moeder.

Wanneer Kate en Tristan toegang krijgen tot de oorspronkelijke dossiers, ondervragen ze dezelfde verdachten en volgen ze dezelfde sporen als toen – maar die lopen ditmaal niet dood. Want tussen Joanna’s persoonlijke bezittingen vindt Kate de namen van twee jonge mannen die ook spoorloos verdwenen.

Terwijl Kate de laatste dagen van de drie vermiste personen met elkaar vergelijkt en in verband brengt, realiseert ze zich dat Joanna iets veel sinisterders had ontdekt dan men aanvankelijk dacht: de identiteit van een seriemoordenaar. Iemand die aast op mensen die niet snel zullen worden gemist. Hoe dichter Kate hem nadert, hoe duisterder het wordt.

Mijn mening
Kate en Tristan beginnen aan hun eerste grote zaak. Ze worden ingehuurd door de moeder van de vermiste Joanna Duncan, een journaliste die twaalf jaar geleden spoorloos verdween nadat ze een groot politiek schandaal blootlegde. Een groot voordeel is dat ze toegang krijgen tot de oude politiedossiers, waardoor ze de sporen van de politie kunnen volgen. En dan vindt Kate is tussen de spullen van Joanna wat hun leidt naar een ander spoor.

Robert Bryndza heeft het in Vallend duister wat mij betreft over een andere boeg gegooid. Waar je in de andere delen direct ondergedompeld wordt in een dosis spanning, komt deze in dit deel pas later op gang. Bryndza zet de lijnen uit voor het verhaal maar blijft veel meer to the topic dan in andere delen. Toch is het allesbehalve saai te noemen. De verhaallijn is erg goed uitgewerkt. In het tweede deel is de spanning wel veel meer aanwezig, vooral in de vorm van: gaan ze Joanna vinden? Bryndza heeft de gruwelijkheden een beetje achterwege gelaten.

Zoals we van Robert Bryndza gewend zijn, zijn de hoofdstukken gemiddeld lang. Kort genoeg om hier en daar een pauze in te lassen, maar lang genoeg om niet heen en weer gegooid te worden tussen perspectieven. Er wordt vooral vanuit Kate en Tristan verteld. Wel vind ik het een enorme toevoeging dat we heel af en toe iets lezen vanuit het perspectief van de dader. Maar er had voor mij net even iets meer pit in mogen zitten.

De climax is een hele mooie. Ik had het hele boek wel een idee over de dader, maar als de stukjes dan op hun plek vallen, zit het toch net even anders in elkaar dan je misschien denkt. Robert Bryndza heeft weer een fijn boek afgeleverd.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Vallend duister 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)