Titel: WinterhartWinterhart
Auteur: Lulu Taylor
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jolanda ter Lindert
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 428
Recensie: Lilian

Cover

Van al haar boeken (thrillers), vind ik deze cover het minste. Het komt bij niet over als een thriller, maar meer als een liefdesverhaal/drama. De vrouw met de rode sjaal die duidelijk aan het rennen is in een winterlandschap, roept bij mij iets theatraals op. Ik zou dit boek dan ook niet snel oppakken in de winkel. Het is dat ik van deze auteur al meer heb gelezen en weet dat haar boeken mij wel kunnen bekoren. Maar, je weet wat ze zeggen: beoordeel een boek niet op zijn omslag!

Auteur

De Engelse schrijfster Lulu Taylor studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford. Na haar afstuderen ging ze werken bij een uitgeverij in Londen en specialiseerde ze zich in ‘women’s fiction’. Met deze ervaring ging ze zelf ook schrijven, romans vol grote landhuizen, high society en veel drama. In 2012 veranderden haar boeken, de verhalen werden donkerder en mysterieuzer, maar nog steeds gesitueerd rondom oude huizen waarbij de historie een link legt tussen verleden en heden. Haar nieuwste boek is Winterhart (2019) (Her frozen heart) en is vertaald door Jolanda ter Lindert.

Achterflap/samenvatting

Twee jonge weduwen, in heden en verleden, vechten tegen bedrog en verraad – een prachtig oud landhuis verbindt hun levens met elkaar

Heden. Caitlyn denkt dat haar huwelijk met Patrick succesvol is. Hij is bijvoorbeeld een van de weinige -mensen die niet smoorverliefd is op haar beeldschone vriendin Sara. Hij neemt weliswaar alle beslissingen, maar ze zijn gelukkig samen. Toch?
Als een verschrikkelijk ongeluk haar bestaan op zijn kop zet, is Caitlyn gedwongen om alles wat ze ooit over haar huwelijk dacht en wat ze over Patrick weet te herzien. Ze neemt haar toevlucht tot een oud landhuis en begint langzaam de waarheid te achterhalen.

1947. Engeland krijgt te maken met een van de strengste winters sinds mensenheugenis. De bewoners van Kings Harcourt Manor raken afgesloten van de buitenwereld. Voor Thomasina ‘Tommy’ Carter, weduwe sinds het begin van de oorlog, is het bijzonder zwaar: de last van het ondersteunen van de familie rust op haar schouders. Ze vindt troost bij haar kinderen en bij het interessante gezelschap van Fred, een vriend van haar broer. Maar Barbara is er ook nog, een mysterieuze figuur uit haar verleden.

Mijn mening

Het verhaal gaat over twee sterke vrouwen, Caitlyn (heden) en Thomasina (Tommy), die beiden hun man verloren hebben, maar zich toch staande weten te houden. Caitlyn verliest haar man Patrick door een noodlottig ongeluk, terwijl ze aan de telefoon zitten en hij nog iets belangrijks wil vertellen over haar beste vriendin Sara. Wat was er zo belangrijk en waarom kon dat niet wachten tot hij thuis was? Na het overlijden van haar man trekt ze veel zaken in twijfel.

Het ergste was dat ze het gevoel kreeg dat ze Patrick kwijtraakte, de man van we ze hield, met wie ze was getrouwd en die ze zich herinnerde.

Het verhaal van Tommy speelt zich af in 1947 en zij heeft haar man verloren tijdens de oorlog. In deze toch al moeilijke tijd krijgt ze de verantwoordelijkheid om het landgoed Kings Harcourt Manor draaiende te houden, wat nog extra bemoeilijkt wordt door de extreme winter. Alsof dat niet uitdagend genoeg is, verlenen ze ook nog onderdak aan Fred, een vriend van haar broer en Barbara, een vriendin uit een ver verleden. Dat dit niet zonder gevolgen verloopt, kun je op je vingers natellen.

De hoofdstukken wisselen elkaar af tussen heden en verleden, ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een open einde, waardoor de aandacht vastgehouden wordt en je eigenlijk alleen maar snel verder wil lezen.
Hoe verder je komt, hoe meer puzzelstukjes op hun plek vallen, die uiteindelijk op het einde perfect samenvloeien.

Wat een ongelofelijk talent heeft Lulu Taylor toch, ze weet de lezer met groot gemak in het verhaal te betrekken en vast te houden. Het is geen verhaal met spanning in de zin van heftige acties, maar de psychologische spanning weet ze goed op te bouwen en met de goed uitgewerkte karakters laat ze de lezer van iemand houden of verafschuwen. Wat heb ik een hekel gekregen aan Barbara en wat een lief mens is buurvrouw Jen.

Lulu Taylor is erg goed in het beschrijven van de sfeer en ook de omgeving weet Lulu perfect te beschrijven, je waant je als lezer in het mooie landgoed Kings Harcourt Manor met haar prachtige omgeving en kamers. De barre omstandigheden, waarin het verhaal zich afspeelt in het verleden, zoals de sneeuwstormen, zijn realistisch omschreven, zelfs de kou in het oude huis is voelbaar.

Ongeveer achthonderd meter verderop zag ze opeens, magisch bijna, een prachtig huis, een zeventiende-eeuws jacobeaans herenhuis van zachtgele steen, met diepliggende ramen met verticale raamstijlen en een eiken voordeur met kopspijkers.

Als je op de cover afgaat en een echte thriller in handen denkt te hebben, kom je bedrogen uit. Het is naar mijn mening een spannende roman, waar de spanning op psychologisch vlak te vinden is. Het gaat in dit verhaal met name om herinneringen, rouw, vertrouwen, radeloosheid, onderlinge verhoudingen en liefde.

Caitlyn gaat op zoek naar een andere versie van haar verleden, want alles wat ze dacht te weten is door het overlijden van haar man omvergegooid. Tommy vecht tegen de elementen van de natuur, de vele sneeuwstormen hebben er voor gezorgd dat ze afgesloten zijn van de buitenwereld en ze raken in een isolement, de onderlinge spanningen lopen hierdoor op. En wat is de reden dat ze niet voor haar gevoelens voor Fred uitkomt?

Winterhart is een heerlijk boek over een prachtig huis met een verleden, een schilderij met een verhaal en over sterke vrouwen die allerlei tegenslagen weten te overwinnen.

Spanning: 3.5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Winterhart krijgt van mij 4,5 ster.

Lulu Taylor heeft wederom een heerlijk spannend roman op papier gezet. Met Winterhart pakt ze je vast en laat niet meer los, een psychologisch hoogstandje!

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)