Titel: Alter ego
Auteur: Emelie Schepp
Serie: Jana Berzelius (5)
Genre: ThrillerAlter ego

Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: Oktober 2019 
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Danielle

Over de auteur

Emelie Schepp is een Zweedse thrillerauteur en heeft jarenlang gewerkt als marketing- en communicatiespecialist. In 2015 brak zij door met haar thriller Memento, het eerste deel met officier van justitie Jana Berzelius in de hoofdrol. In 2016 verscheen het tweede deel, Narcotica in 2017 is het derde deel verschenen, Post mortemIn 2018 verscheen het vierde deel van de serie, Postuum.  

Achterflap/Samenvatting

Twee vrouwen worden vermoord gevonden, liggend in een riviertje. Van beiden zijn de benen aan elkaar genaaid. Wie wil hen laten lijken op zeemeerminnen en waarom? Officier van justitie Jana Berzelius legt verband met de zaak Simon Norell, een jonge man die zijn familie heeft vermoord en sindsdien vastzit. Maar Simon weigert te praten. Iemand moet zijn vertrouwen winnen en de enige die dat kan, is de man die zich beweegt als een dreigende schaduw in het leven van Jana: Danilo Peña.  

Mijn mening

Jana Berzelius, een vrouw met vele lagen. Waar ze op het ene moment vol in haar werkmodus functioneert, kan ze ook zomaar weer terugvallen in haar verleden. Een verleden dat druppelsgewijs beschreven wordt en waar Danilo een grote rol in speelt. Jana weet als geen ander hoe zij hem kan gebruiken in de hoop dat het onderzoek sneller kan gaan verlopen. Danilo daarentegen weet Jana op die manier te manipuleren door haar telkens de spiegel van het verleden voor te houden. Het spel tussen deze twee mensen is als een rode draad door dit verhaal en er is nog geen einde in zicht.  

‘Ik ben nergens bang voor, hoor je dat? Nergens voor’.’ Jawel, je bent bang, bang dat het pijn zal doen. Je zegt dat je niets voelt, maar dat is een klassieke ontkenning omdat je niet wilt voelen.’

Schepp gaat door, haar personages zijn sterke individualisten en creëren hun eigen wereld met daarin de nodige spanning en emotionele aspecten. Hierdoor krijg je het gevoel dat het onderzoek nogal eens op de achtergrond valt maar niks is minder waar. Zodra je de laatste pagina’s nadert besef je dat het spel bijna ten einde is en wil je eigenlijk niet verder lezen omdat je nog steeds geniet van de heerlijke complexe levensstijl van Jana, Hendrik, Danilo, Mia en Per. Namen die, als je alle delen inmiddels gelezen hebt, in je zijn opgenomen als ware ze van werkelijke mensen in je dagelijks leven.  

Het leven is alleen eenvoudig voor diegene die hun plek weten, ongeacht welke plek dat is.

Niet altijd is een serie geslaagd maar dat kan van deze reeks niet gezegd worden en de wens is groot dat er zeker nog een vervolg moet komen op Alter ego. 

Leesplezier: 5
Originaliteit: 4
Psychologie 4
Plot: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4  

Alter ego krijgt van mij 4 sterren.  

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)