Sub Rosa

Titel: Sub Rosa
Auteur: Emelie Schepp
Serie: Jana Berzelius #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: juli 2021
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Auteur
Emelie Schepp groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In 2015 brak ze door met haar thriller Memento, die met lovende kritieken werd overladen. Daarna verschenen nog Narcotica, Post mortem, Postuum en Alter ego. Sub rosa is haar nieuwste titel.

Achterflap
Via YouTube wordt een filmpje verspreid van een jonge man met explosieven om zijn lijf. De politie weet de plek te identificeren, maar de bom ontploft nog voordat ze arriveren. Het is het vierde lid van een crimineel netwerk dat in korte tijd is vermoord. Maar is het dezelfde dader? Als Jana Berzelius bij het onderzoek wordt betrokken, realiseert zij zich dat de zaak rechtstreeks met haar te maken heeft. Als officier van justitie is het haar taak om de waarheid te achterhalen. Nu krijgt ze onverwachte hulp om juist die waarheid te verbergen…

Mijn mening

Geweld roept geweld op, zoals ze zeggen.

Inmiddels alweer het 6e deel met Jana Berzelius, officier van justitie, in de hoofdrol. Na de traumatische gebeurtenissen in het vorige deel is Henrik met ouderschapsverlof om voor zijn vrouw en de kinderen te zorgen. Hij heeft zijn vrouw beloofd om voorlopig thuis te zijn en niet aan werk te denken. Maar er blijft een detail knagen uit de vorige zaak… Doordat Henrik met verlof is, krijgt Mia tijdelijk een nieuwe partner. Hier kan ze naar eigen zeggen helemaal niks mee en heeft ze er geen behoefte aan. Ze krijgt met haar nieuwe partner een moeilijke zaak voor haar kiezen wanneer ze proberen te achterhalen wie de jonge man van het YouTube filmpje heeft opgeblazen.

Het is lastig om een goed onderbouwde recensie te schrijven als je in dit geval wil terugpakken op voorgaande delen. Ik ben bang dat ik dan snel te veel prijsgeef voor mensen die de andere delen nog niet gelezen hebben. Jana is namelijk een bijzondere vrouw met een hele duistere kant, waar ik dus niet te veel over wil zeggen. Wel kan ik zeggen dat de manier waarop dit personage is opgebouwd vrij uniek is en dat ze ondanks alles toch je goedkeuring blijft wegdragen. Daarnaast krijgt Mia een vrij grote rol in dit boek, leuk! Eindelijk krijgen we een iets uitgebreider kijkje in het leven van deze jonge (en eenzame?) rechercheur waarover we al vaak gelezen hebben maar nog weinig wisten. Ontwikkeling van haar personage in dit boek is echt een pluspunt.

De plot zit weer goed in elkaar. De verhaallijn rondom de ontploffing is spannend en verrassend en zorgt er meermaals voor dat je op het puntje van je stoel zit. De andere verhaallijn, die al in het voorgaande deel gestart is, vloeit hier mooi in mee en sluit perfect aan. De schrijfstijl is prettig, niet te moeilijk en geen ellenlange hoofdstukken. Dit houdt de vaart erin. De spanningsboog blijft over het algemeen vrij hoog, met hier en daar een dipje. Puntje waar ik wel een beetje mee zat: de nieuwe partner van Mia. Persoonlijk vraag ik mij af hoe hij bij moordzaken terecht is gekomen (naar aanleiding van bepaalde punten en handelingen in zijn gedrag). Daar is toch wel ergens iets misgegaan.

Sub rosa is weer een spannende (en met vlagen gruwelijke) thriller waarin ook nu de scheidingslijn tussen goed en kwaad steeds wat vervaagt. Prima nieuw deel met Jana. Ik raad wel aan om alle voorgaande delen te lezen, anders mis je de grote rode draad.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Een mooie 4 sterren voor Sub rosa van Emelie Schepp.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)