Titel: MeedogenloosMeedogenloos
Auteur: Scott Bergstrom
Serie: The Cruelty #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Sandra van de Ven
Publicatiedatum: april 2017
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Amanda

Cover
Mooie cover, blauw met een half gezicht van een jonge vrouw. Ze kijkt door wat lijkt op een kogelgat in een gebroken raam. Mooi dat de titel in het rood er op deze manier lekker uitspringt.

Auteur
Scott Bergstrom maakte voor hij begon met schrijven reclame voor van alles: van pizza’s tot politieke partijen. Inmiddels heeft hij zich gestort op het schrijven van boeken, Meedogenloos was zijn YA-thrillerdebuut. Dit is tevens het eerste deel in The Cruelty serie over Gwendolyn Bloom. Meedogenloos is genomineerd voor de Edgar Allan Poe award. Hebzucht is deel twee met Gwendolyn in de hoofdrol.

Achterflap
Actiethriller Meedogenloos is het eerste deel in de youngadultserie The Cruelty van Scott Bergstrom.

Gwendolyn Bloom is 17, eigenzinnig en slim. Wanneer haar vader spoorloos verdwijnt in Parijs, hoort ze van de CIA dat hij al jaren als spion voor hen werkt. De CIA weigert haar vader echter te helpen. Gwen vertrouwt hen niet, zeker niet wanneer ze een gecodeerd bericht van haar vader vindt. Ze moét hem redden, koste wat kost.

Haar zoektocht brengt haar naar de onderwereld van Parijs, Berlijn en Praag. In deze keiharde wereld ontdekt Gwen dat zij net zo meedogenloos moet zijn als de mannen die op haar jagen.

Mijn mening
In Meedogenloos maken we kennis met de 17-jarige Gwendolyn, haar vader verdwijnt tijdens een zakenreis. Wanneer blijkt dat haar vader eigenlijk een spion van de CIA is en de CIA twijfelt of haar vader is ontvoerd of is overgelopen, besluit ze het heft in eigen hand te nemen. Ze gaat op zoek naar haar vader en reist daarvoor naar Parijs, Berlijn en Praag, waarbij al gauw blijkt dat ze weinig mensen kan vertrouwen. Ze wordt verplicht hard te zijn en terug te vechten, want de mannen die achter haar vader aanzitten, zitten nu achter haar aan.

In een andere context, in een ander leven, zou ik het lief en ontroerend hebben gevonden.

De spanning wordt goed opgebouwd en hoe verder je vordert met lezen, des te meer actie, spanning en geweld er wordt gebruikt. Gwendolyn moet vechten voor wat ze waard is en probeert samen met een goeie vriend, Terrance, het raadsel rondom de verdwijning van haar vader te ontrafelen. Dit gaat gepaard met de nodige slachtoffers. Gwendolyn is een normale puber maar moet zich door de omstandigheden ontwikkelen tot een stoere meid. Deze ontwikkeling gaat haar vrij goed af. Hierdoor komt het verhaal wel wat onrealistisch over.

Door de actie en de vele plottwists gebeurt er constant meer dan genoeg om je aandacht vast te houden. Neem daarbij de lekkere schrijfstijl, vlot, filmisch en eenvoudig en je hebt de perfecte ingrediënten voor een toffe YA. Ook zeker geschikt voor de volwassen lezers.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op 4 mooie sterren voor Meedogenloos, het eerste deel in The Cruelty serie van Scott Bergstrom. Benieuwd naar de volgende delen.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)