Titel: Het Bloemenmeisje
Auteur: Anya Niewierra
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Yfke

Auteur

Anya Niewierra debuteerde in 2013 met de literaire thriller Vrij Uitzicht. Deze werd genomineerd voor de Schaduwprijs, de Thriller Award en de Thriller Debuutprijs. Haar tweede thriller Het Dossier verscheen in 2017 en werd door influencers overladen met 5-sterren recensies. Het boek belandde op de shortlist voor de Hebban Thriller Award en werd naar de derde plaats gestemd. Het Dossier was zowel in 2018 als in 2019 de hoogst genoteerde thriller van een Nederlandse auteur in de ‘Top 1.000 Mooiste Boeken Aller Tijden’ van Hebban, de grootste lezersgemeenschap van Nederland. Het Dossier was in 2017 ook de hoogst beoordeelde thriller binnen de leesclub van Thrillzone.

Achterflap/Samenvatting

Pyreneeën 1988. Op een afgelegen boerderij vindt de Franse politie een verminkte tiener bij het lijk van haar moeder. Het verwilderde meisje denkt dat de mensen duivels zijn en is doodsbang. De autoriteiten nemen haar mee naar de bewoonde wereld en geven haar de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. Van de dader ontbreekt elk spoor.

Pyreneeën 2019: de zonderlinge kruidenarts Nina Fleurie krijgt bezoek van een onbekende vrouw. Deze Théa Wanders blijkt Nina’s tweelingzus van wie zij als baby werd gescheiden. De zusjes duiken in het bizarre verleden van hun moeder, maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die haar voert naar de grotten van Zuid-Limburg en een klooster in de Ardennen. Ze stuit daarbij op de ‘duivels’ die het leven van haar moeder verwoestten, waarop een onbekende nu de jacht op haar opent…

Mijn mening

Maar … dat kan toch niet? Ik krom mijn tenen in mijn ballerina’s. Zie je wel. Ik sta hier, op het podium, en niet bij de deur. Ik grijp de arm van Gigi. Mijn kopie beweegt nu en komt onze kant op.

Wanneer Nina Fleurie haar tweelingzus ontmoet, maakt dat veel los. Zowel in haarzelf als in de wereld om haar heen, zoals al snel na hun ontmoeting duidelijk zal worden.

Niewierra beschrijft overtuigend het perspectief van een vrouw die haar eerste levensjaren bijna zonder menselijk contact doorbracht en pas aan het eind van haar vormende jaren echt de wereld betrad. Nina heeft haar ervaringen en haar kennis van kruiden meegenomen in haar verdere leven en deze toegepast om een toekomst voor zichzelf te creëren. Door de bloemrijke (excusez le mot) manier waarop Niewierra haar door afzondering verscherpte zintuigen (met name haar reukvermogen) en de rol van kruiden in Nina’s leven beschrijft maakt ze deze wereld tastbaar, en heb je als lezer geen enkele moeite om je al in de eerste hoofdstukken te verliezen in Nina’s belevingswereld.

Nina’s daadkrachtige persoonlijkheid zorgt in combinatie met de vele gebeurtenissen in het boek voor een spannend verhaal met lekker tempo. Dat Nina het is gewend om voor zichzelf te zorgen en alleen op zichzelf te rekenen, merk je consequent in alles wat ze doet. Ze is een hoofdpersoon waar ik echt van heb genoten.

In alle eerlijkheid: in eerste instantie zakte de moed me in de schoenen toen ik Het Bloemenmeisje opensloeg. Een lijst van personages met toelichting was het eerste dat ik zag. Meestal duidt de aanwezigheid van zo’n lijst op een veelheid aan personages waar je u tegen zegt, of wordt een verhaal zo ingewikkeld dat je het spoor op een gegeven moment bijster bent.Het Bloemenmeisje bleek geen eenvoudige plot te hebben en voor de lijst met personages ben ik achteraf gezien dankbaar, want af en toe even snel kunnen terugbladeren is geen overbodige luxe. De verschillende onderliggende verbanden en plotpunten zijn zeer origineel en goed bedacht, maar wel zodanig ingewikkeld dat je het risico loopt het verhaal kwijt te raken als je even niet oplet. Ik merkte dat ik in de laatste hoofdstukken afgeleid raakte door de veelheid aan informatie, al ben ik bereid te geloven dat dit vooral aan mezelf ligt.

Na een paar mindere boeken aan het eind van vorig jaar hoopte ik 2020 te kunnen beginnen met een Gewoon Goed Boek. Het Bloemenmeisje heeft ervoor gezorgd dat mijn hoop werkelijkheid werd.

Spanning: 4,5
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Het Bloemenmeisje krijgt van mij 4,5 ster.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)