Het schoolplein

Titel: Het schoolplein 
Auteur: Michelle Frances 
Genre: Thriller 
Uitgeverij: Boekerij 
Vertaald door: Textcase 
Publicatiedatum: februari 2024 
Aantal bladzijdes: 357 (ebook) 
Recensie: Brenda 

Cover 
3 paar benen bij een hekwerk en je ziet de stoeptegels met duidelijk de titel in het groot en in het geel. Dat springt er echt uit. De cover geeft geen spanning weer, maar wel duidelijk dat de cover Het schoolplein zal voorstellen.  

De kinderen zijn erg, maar de moeders zijn nog veel erger…

Auteur 
Michelle Frances is een internationale bestsellerauteur van psychologische thrillers. Van haar debuut Zijn nieuwe vriendin werden wereldwijd een half miljoen exemplaren verkocht. Haar thrillers verschijnen in ruim twintig landen. (bron:boekerij.nl) 

Achterflap/samenvatting 
Nancy en haar tienjarige dochter Lara ontvluchten hun oude leven en verhuizen naar Ripton, een pittoresk dorpje op het platteland van Derbyshire. Op het eerste gezicht lijkt dit de perfecte plek om na een akelig jaar opnieuw te beginnen. 

Maar als Nancy het schoolplein op loopt, leert ze al snel dat achter het vredige imago een mijnenveld schuilgaat. Als haar dochter ruzie krijgt met een klasgenootje, wordt Nancy slachtoffer van het geroddel onder de ouders. Ze probeert wanhopig haar naam te zuiveren maar ze heeft nog niet door dat ouders door het vuur gaan voor hun eigen kind… 

Mijn mening 
Van Michelle Frances zijn al enkele boeken verschenen. Voor mij is ze een totaal nieuwe auteur en door het lezen van de achterflap ben ik zeer benieuwd wat zij voor de lezer in petto heeft.  

We beginnen direct met de verhuizing van Nancy en Lara en we lezen ook al snel de reacties die de verhuizing in het dorp teweegbrengt. Dit wordt in een appgroep duidelijk gemaakt onder de moeders van de groep 8 leerlingen van de Ripton Primary. De groep 8 waar Lara de dag na haar verhuizing naartoe zal gaan.  

De schrijfstijl vind ik zeer fijn. Het is vlot en beeldend geschreven en de hoofdstukken zijn niet lang. Je vliegt letterlijk door het verhaal heen.  

Je voelt de onmacht bij Nancy als ze ziet dat haar dochter zo verdrietig is van het pestgedrag van Rosie. Het gevoel wat pesten met je doet weet Michelle Frances zeer goed neer te zetten. Tijdens het lezen raakte ik geregeld geïrriteerd door het gedrag van sommige moeders. Het wekte bij mij zelfs wat agressie op. Ik leefde echt helemaal mee met Nancy en Lara. Ik bleef maar hopen dat het recht zou zegevieren.  

Het leven heeft een manier om het evenwicht te herstellen. Er zijn andere manieren om iemand terug te pakken.

De spanning was in het begin wel voelbaar, maar omdat je van tevoren leest wat er gaat gebeuren, valt de spanning juist ook weer weg. Halverwege het verhaal was er helemaal geen spanningsboog meer. Naar het einde toe voelde ik wat spanning opkomen of ik maakte de spanning zelf. Dit zou namelijk het moment zijn geweest om op het puntje van je stoel te gaan zitten, maar het einde werd zeer afgeraffeld vond ik.  

De verhaallijnen kwamen bijna bij elkaar en einde verhaal. In de epiloog kreeg je gelukkig nog wel te lezen hoe het met de openstaande verhaallijnen afgelopen is. Dit had in mijn ogen veel spannender gemaakt kunnen worden.  

Ondanks dit bovenstaande heb ik wel genoten van Het schoolplein. Michelle Frances heeft je wel mee kunnen nemen in de wijze waarop er gepest wordt en dan zeker het gevoel wat erbij komt kijken vanuit meerdere personages. De pijn was echt voelbaar en na het lezen heeft het verhaal zeker nog een tijd in mijn hoofd gezeten.  

Spanning: 3 
Plot: 3,5 
Leesplezier: 3,5 
Schrijfstijl: 4 
Originaliteit: 3,5 
Psychologie: 3,5 

Eindconclusie: Het schoolplein krijgt van mij 3,5 ster.  

Brenda 
 
Recensie-exemplaar ontvangen van Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank! 

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)