De legacies

Titel: De legacies 
Auteur: Jessica Goodman 
Genre: Young adult/Thriller 
Uitgeverij: Blossom Books
Vertaald door: Elise Kuip 
Publicatiedatum: januari 2024 
Aantal bladzijdes: 352 
Recensie: Amanda

Cover 
De cover trok direct mijn aandacht, maagdelijk wit met een gouden loper met sleutelhanger met de initialen LC erop en de nodige bloedvlekken en vegen. De ondertitel klonk ook al veelbelovend: Iedereen wil erbij horen, maar succes kent een prijs.  

Auteur 
Jessica Goodman is de New York Times-bestsellerauteur van de thrillers voor jonge volwassenen waaronder The Legacies van Razorbill/Pinguïn Teen. Ze is voormalig opinieredacteur bij het tijdschrift Cosmopolitan en maakte in 2017 deel uit van het team dat een National Magazine Award won voor persoonlijke service. Ze bekleedde ook redactionele functies bij Entertainment Weekly en HuffPost, en haar werk is gepubliceerd in onder andere Glamour, Condé Nast Traveler, The Cut, Elle, Bustle en Marie Claire. 

Achterflap 
Elk jaar treden 36 nieuwe leden toe tot de Legacy Club, de meest exclusieve high society-club in New York. Een lidmaatschap staat garant voor een levenslange toegang tot macht en rijkdom, net als veiligheid en zekerheid, want je kunt altijd terugvallen op de andere leden. Ook it-girl Bernie, kunstenaar Isobel en buitenbeentje Tori zijn dit jaar bevoorrecht om zich aan te sluiten bij dit vooraanstaande gezelschap. 

Maar waar macht, aanzien en rijkdom zijn, zijn ook leugens, bedrog en verraad. De avond van het prestigieuze Legacy Ball eindigt voor een van de nieuwe leden fataal. Was het moord of toch een ongeluk? Wie is er verantwoordelijk? Wat gaat er schuil achter de façade van lachende gezichten en mooie praatjes? Wie zijn de Legacies echt? 

Mijn mening 

Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen.

De achterflap maakte mij erg nieuwsgierig, wie of wat zijn de Legacies? En wat moet je doen om erbij te horen? Het verhaal is opgedeeld in delen voor het Legacy Bal, dit telt af naar dit grootse spektakel, tijdens het Bal en na het Bal. En dan is het ook nog weer onderverdeeld in 3 personages, Bernie, Isobel en Tori. De eerste twee weten niet beter dan dat ze bij de high society horen doordat hun familie hier altijd bij gehoord heeft. Tori is via een studiebeurs bij hun op school gekomen en is dus echt het buitenbeentje, ze kunnen thuis de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen.  

De opzet van het verhaal is erg leuk, de onderverdeling voor, tijdens en na het bal geven steeds duidelijk aan waar je in het verhaal zit. De onderverdeling tussen de personages zorgt voor veel diepgang, wisselende kijk op de verhaallijnen en totaal verschillende werelden waarin de meiden leven. Maar wat ik eigenlijk het leukste vond, is dat je aan het begin van het boek al weet dat er iets gebeurd is, maar dat je echt pas tegen het einde weet met wíé het gebeurd is. Dat weet Goodman erg goed te verbergen. Tijdens het lezen heb je wel zo je vermoedens en er zijn wel wat hints, maar of die je de juiste weg wijzen…? 

Het verhaal is lekker vlot geschreven met korte hoofdstukken en veel wisseling tussen de personages, en heden, verleden en toekomst. De spanning is niet altijd aanwezig, maar bouwt zich richting het einde wel steeds meer op. Tussendoor wordt vrij veel ingespeeld op de levens van Bernie, Isobel en Tori waardoor je uiteindelijk een vrij goed beeld van de meiden krijgt. Wat ook helemaal van deze tijd is, en goed verwerkt in het verhaal, is homoseksualiteit. Een van de meiden heeft een vriendin en daar wordt heel normaal mee omgegaan, zoals het hoort.  

Ik heb mij prima vermaakt met deze young adult thriller die zich in de high society van New York afspeelt! 

Spanning: 4 
Plot: 4,5 
Leesplezier: 4 
Schrijfstijl: 3,5 
Originaliteit: 4,5 
Psychologie: 4 

Hiermee kom ik afgerond uit op een mooie 4 sterren

Amanda 
 
Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Blossom Books, waarvoor onze hartelijke dank! 

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)