Dit heb je verdiend

Titel: Dit heb je verdiend
Auteur: Carla Kovach
Serie: Gina Harte #2
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Barbara Lampe
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes.: 320
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Carla Kovach was theaterschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijfster, en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf. Ze woont in Redditch, Engeland.

Achterflap:
Het enige geluid was het echoën van zijn voetstappen in de gang. Pas toen zijn ogen aan het donker gewend waren, zag hij het bloedspoor. Zijn hart begon sneller te kloppen. Hij sloop naar de keukendeur, voorzichtig het spoor ontwijkende. ‘Melissa?’ Hij drukte zijn oor tegen de deur.

Melissa Sanderson leek het perfecte leven te hebben: een heerlijk gezin en een prachtig huis in een rustige buitenwijk. Maar nu is ze dood, en haar gewurgde lichaam vertoont bewijs van eerdere verwondingen. De plaats delict doet detective Gina Harte terugdenken aan haar eigen inktzwarte verleden – en juist dat maakt haar vastbesloten de moordenaar te vinden. Is het Melissa’s echtgenoot, met zijn losse handjes? Haar door jaloezie verteerde minnaar? Of is er nog iemand in het spel – iemand die Melissa al tijden in de gaten hield en die zijn volgende slachtoffer al in het vizier heeft?

Mijn mening:
Dit heb je verdiend is een titel met een dubbele betekenis en daar houd ik van, er is goed over nagedacht. Gina Harte is nog niet helemaal hersteld van haar vorige zaak als de volgende heftige moord alweer is gepleegd. Carla Kovach kiest ervoor om de rechercheur steeds zelf deelgenoot te maken van de zaak, dit maakt het verhaal aantrekkelijker. Het verleden van Gina speelt een belangrijke rol, het heeft haar gevormd tot wie ze is: vooral een goede rechercheur, aan de moederrol moet mijns inziens nog wel gesleuteld worden.
Harte hinkt continu op twee benen, het belang van de relatie met haar dochter tegenover de keuze om te werken en haar dochter op de tweede plaats te zetten blijft een dilemma waarmee geworsteld wordt. Harte is een vrouw die alles op alles zet om zaken op te lossen, schiet hierin soms wel door waardoor het werken soms onverantwoord wordt. Ze is net een pitbull die zich in een zaak vastbijt en niet meer loslaat tot de onderste steen boven is. Op zich een goede eigenschap, maar iets minder eigenwijsheid en luisteren naar de mensen om je heen zou haar sieren.

Dit heb je verdiend is het tweede deel van de Gina Harte-serie en leest als een trein. Kovach schrijft thrillers waarin zowel de spanning als de uitwerking van de personages voldoende aandacht krijgen, zij heeft een schrijfstijl die mij enorm aanspreekt. Als je tijdens het lezen af en toe diep zucht omdat je de gejaagdheid van de scene voelt in je lichaam is de missie van de auteur wat mij betreft geslaagd.

Hij had haar precies waar hij haar hebben wilde, en dat wist ze. Ze had het hem jaren geleden al gemakkelijk gemaakt door vol vertrouwen een drankje van hem aan te nemen. Hij had ‘zorgeloosheid’ van haar afgepakt. Hij had heel veel van haar afgepakt, maar ze had geen idee wat hij deze keer van haar zou wegnemen.


De korte hoofdstukken en de tijdstermijn waarin de gebeurtenissen zich opvolgen zorgen ervoor dat je niet wilt stoppen met lezen. De weg naar de ontknoping wordt in snel tempo afgelegd. De vaart zit er van het begin tot het eind in en dan volgt er een ontknoping die ik in ieder geval niet aan had zien komen. Het bleef tot het einde toe gissen hoe de vork precies in de steel zat. Er werden steeds visjes uitgegooid maar welke er nou precies zou happen bleef lang in het ongewisse.
Ik heb Carla Kovach zeker toegevoegd aan mijn lijst met favoriete auteurs en weet inmiddels dat deel drie in de Gina Harte serie al in een ver gevorderd stadium is.

originaliteit: 4
schrijfstijl: 5
leesplezier: 5
spanning: 5
plot:                5
psychologie:   4

Dit heb je verdiend komt hiermee op een prachtige 4,5 ster.
Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)