Miss Merkel en een onverwachte wending

Titel: Miss Merkel en een onverwachte wending
Auteur: David Safier
Serie: Miss Merkel serie #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Willemien Werkman & Sylvia Wevers
Publicatiedatum: september 2021
Aantal bladzijdes: 277 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteur:
David Safier (1966) is een van Duitslands meest succesvolle auteurs van de afgelopen jaren. Hij heeft vele bekroonde romans op zijn naam staan. Daarnaast ontving hij voor zijn werk als scenarioschrijver onder meer de Grimme Prize en de International Emmy (de Amerikaanse televisie-Oscar). David Safier woont en werkt in Bremen, is getrouwd, en heeft twee kinderen en een hond. Voor meer boeken van David Safier zie: www.uitgeverijdefontein.nl

Achterflap:
Angela Merkel is sinds een paar weken met pensioen en samen met haar man en mopshond Poetin heeft ze zich teruggetrokken op het platteland. Na haar turbulente leven in Berlijn valt het rustige leven in de kleine dorpsgemeenschap nog niet mee.

Maar wanneer baron Philipp von Baugenwitz vergiftigd wordt aangetroffen in een kasteelkerker die van binnenuit is afgesloten, ontwaakt de speurneus in Angela. Eindelijk weer een probleem dat opgelost moet worden!

Gesteund door haar man Achim en haar lijfwacht Mike gaat ze op zoek naar de moordenaar.Zal ze hem vinden? Zal ze zich thuis gaan voelen in Klein-Freudenstadt? Voor het eerst in haar leven een echte vriendin vinden? Of heeft een van de zes verdachte vrouwen het op haar gemunt…?

Mijn mening:
Een boek over Angela Merkel als een soort Miss Marple, maar dan in een Duits dorpje. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Iedereen kent Angela Merkel wel, en hoe je politiek ook over haar denkt, ik vind het een stoer wijf. Ze doet het toch maar even, zo’n groot land al jaren leiden. Maar terug naar Angela als gepensioneerde met haar man in een klein dorpje in Duitsland, samen met hun mopshondje Poetin en lijfwacht Mike. Ze is nog niet helemaal gewend aan haar nieuwe, rustige leven en als dan ook de baron uit het dorp vergiftigd blijkt te zijn, ziet Angela haar kans schoon. Want hoe lieflijk het pensioen ook is, Angela mist stiekem de adrenaline die ze vaak had tijdens haar leven als bondskanselier. Samen met haar man Achim en Mike (die liever niet wil, maar wel moet, want Angela is de baas) gaan ze op onderzoek uit en stuiten daarbij op allerlei onverwachte zaken.

Hoewel Angela heel goed wist dat het niet klopte, was een klein deel van haar blij met deze vermoedelijke moord, zo blij als ze tot nu toe met niets in Klein-Freudenstadt geweest was.

Angela Merkel als de nieuwe miss Marple, het concept is zeker leuk, een echte wie-heeft-het-gedaan. Safier heeft dit verhaal vlot en met humor geschreven. Aangezien Angela al bekend is, heb je al snel een connectie met haar, maar ook zeker met de 2 andere hoofdpersonen, Mike en Achim. En laten we Poetin, de hond, niet vergeten. De interactie tussen de hoofdpersonen is er, maar soms lag de humor er iets te bovenop, waardoor ik een beetje afhaakte. En soms te veel informatie, dat ik dacht dat had ook met één zin gekund. Maar het whodunit-gegeven kon de schrijver wel overeind houden, tot aan de onverwachte wending op het eind. Zeker geen hoogstaande thriller, maar wel een leuk verhaal.

Als het haar echt zou lukken om de dader aan de koffietafel te ontmaskeren, zou ze zich in het rijtje mogen scharen van legendarische detectives als Sherlock Holmes en Hercule Poirot. Miss … Merkel? Miss Merkel. Dat klonk goed!

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

3 sterren voor Miss Merkel en een onverwachte wending

Manon

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)