Het geheime verbond

Titel: Het geheime verbond
Auteur: Ida Tufte Michelsen
Serie: Zonnevangers #1
Genre: Kind/jeugd
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Rymke Zijlstra
Publicatiedatum: Januari 2022
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Cover
De cover was het eerste wat in het oog sprong bij het bekijken van de brochure met de uit te komen boeken. Ik vind hem erg aantrekkelijk, het kleurgebruik en de gebruikte afbeeldingen (een enorme bibliotheek, welke boekenwurm wil dat nou niet?) maakten mij gelijk nieuwsgierig naar het boek. Als er dan een quote opstaat dat het beter is dan Harry Potter, dan moet ik het sowieso lezen.

Auteur
Ida Tufte Michelsen (1987) is journalist en producent. Het geheime verbond is haar debuut en het eerste deel in de serie Zonnevangers met de twaalfjarige Alma in de hoofdrol.

Achterflap
De twaalfjarige Alma ontdekt dat ze een Zonnevanger is. Zonnevangers kunnen de draden van de tijd vastpakken en controleren. Sommigen van hen kunnen de tijd zelfs terugdraaien… Terwijl Alma dankzij haar oma steeds meer te weten komt over dit geheime verbond, regeert Grootminister Gabriella Grubel het land met ijzeren vuist. Een aantal Zonnevangers is van plan om haar ten val te brengen, maar dat lukt alleen met Alma’s hulp. En dat betekent dat Alma binnen een paar weken niet alleen de tijd moet leren beheersen, maar ook met zonnestralen moet kunnen vliegen. Lukt het Alma en de Zonnevangers om een ramp te voorkomen en het land te bevrijden van deze wrede dictator en haar handlangers?

Mijn mening

Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst, en schorriemorrie is nooit gezond voor een samenleving.

Op het moment dat er quotes op boeken staan dat het beter is dan Harry Potter, dan moet ik (als Harry Potter-fan) het boek zeker lezen. Want ik ben nog nooit een boek tegengekomen dat die bewering waar heeft kunnen maken. Al zijn er wel boeken die er bij in de buurt komen. Dus ook nu vol verwachting aan dit boek over de twaalfjarige Alma, die erachter komt dat ze een Zonnevanger is, begonnen. Alma is een goed uitgewerkt en herkenbaar personage. Een jonge meid die alleen met haar vader opgroeit. Haar moeder is al vroeg overleden en verder heeft ze, voor zover zij weet, geen familie. Ze is al heel vaak verhuisd, ze wonen vaak niet langer dan een paar jaar op dezelfde plek. Dat betekent dat Alma ook al vaak van school gewisseld is en je dus heel vaak een eerste schooldag hebt. Hierdoor ben en blijf je vaak een buitenbeentje en “die nieuwe”. Zo voelt Alma zich dus steeds opnieuw. Je voelt ook echt haar eenzaamheid en de behoefte aan een vriendje of vriendinnetje die ze kan vertrouwen.

Een zonnestraal beweegt zich met de krankzinnige snelheid van 300.000 kilometer per seconde. En dat is snel. Er is niets in het universum dat zo snel als het licht kan reizen.

Op een dag komt ze erachter dat ze toch wel nog familie heeft. Een oma, de moeder van haar vader, waar haar vader haar nog nooit over verteld heeft. Hij heeft hier zo zijn redenen voor en wil ook niet dat Alma nu contact met haar heeft. Maar Alma zou geen dwarse tiener zijn als ze zich daar niks van aantrok. Ze spreekt stiekem met haar oma af en komt erachter dat ze eigenlijk heel speciaal is en de tijd kan vastpakken en controleren. En vliegen! Hierdoor verandert haar leven volledig en stapt ze, zonder dit te weten, een zeer gevaarlijk avontuur in. 

De nieuwsgierigheid van de mensheid brengt de wereld verder.

Het was erg leuk om met Alma op avontuur te gaan. Om te leren over de tijd en over sneller dan het licht zijn. Het verhaal is vlot en eenvoudig geschreven met de nodige herkenbare onderwerpen. Lekker spannend, een vleugje magie en het ontdekken van een nieuwe wereld maken het tot een leuk boek om te lezen. Het ontstaan van nieuwe vriendschappen en vertrouwen krijgen in jezelf en anderen vormen een groot deel van het verhaal. Ik heb het boek met plezier gelezen en ben ook benieuwd naar een volgend deel. Maar beter dan Harry Potter? Nee, helaas. Daarvoor ontbreekt er toch nog het hoognodige. Maar dat maakt het zeker geen slecht boek! (Er is alleen in mijn ogen niks wat kan tippen aan Harry Potter).

Het geheime verbond van Michelsen krijgt van mij 4 stralende sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)