Vrije vogels

Titel: Vrije vogels
Auteur: Ilja Gort
Serie: Abel en Angela #3
Genre: Roman
Uitgeverij: Gort Publishers
Publicatiedatum: April 2022
Aantal bladzijdes: 240
Recensie: Lilian

Cover 
Een heerlijke warme cover die je doet verlangen naar vakantie en dan het liefst in een gebied met bergen en mooie oude landhuizen. De titel Vrije vogels vergroot dit verlangen alleen nog maar meer.  

Auteur
Wijnboer en schrijver Ilja Gort (1951) groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal locale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, Coca-Cola, Microsoft en Nescafé. Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk. 
In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, die hij in 2013 in een herwerkte versie nogmaals publiceerde met als titel De geluksvogel. 
Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland.

Achterflap/samenvatting
In Vrije vogels genieten idealist Abel en zijn doortastende vrouw Angela van het heerlijke leven op hun Zuid-Franse wijndomein. Maar dan komt de leider van een Brabants motorbende verhaal halen en wordt alles op zijn kop gezet. Abel en de bendeleider vertrekken per Harley Davidson op een roadtrip door het ruige Pyreneese berglandschap. Bijgestaan door een bijzondere ezel begint hun barre tocht die via spectaculaire avonturen leidt tot een knallende ontknoping. Vrije vogels is Ilja Gorts vervolg op Bed en Breakfast en Godendrank, maar ook heel goed zonder voorkennis te lezen. Een zomerboek met Franse avonturen, spanning en veel humor dat heerlijk wegleest. Alvast Santé!

Mijn mening
Hoe hij het doet weet ik niet, maar Ilja Gort bezorgt steeds een grote glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen. Soms schater ik het zelfs echt uit, heerlijk….

Ondertussen ben ik ook steeds meer gaan houden van de onbesuisde Abel en zijn zorgzame en lieve Angela, die gelukkig wel met beide benen op de grond staat. Al brengt een nieuwe gast, de vrouw van de bendeleider, hier een klein beetje verandering in.

Het is steeds een genot om te lezen over de avonturen van Abel, die het toch weer niet kan laten om met iemand in zee te gaan, die misschien niet helemaal zuiver op de graat is. Uiteindelijk komt alles wel weer op zijn pootjes terecht, dankzij een behulpzame ezel.
Maar Angela lijkt er wel een beetje klaar mee te zijn, dus ik ben benieuwd of hij nog een keer weg komt met zijn grappen en grollen die allesbehalve grappig zijn op het moment zelf.

Ilja Gort neemt je als lezer even mee naar het mooie Frankrijk, ik kreeg spontaan zin om op de motor te springen en richting de B&B te rijden om vervolgens onder de pergola, met uitzicht op de wijnranken, een goed glas wijn te nuttigen. De schrijfstijl van Ilja Gort is heerlijk, vlot, vloeiend en fantasierijk. Het is echt een boek waar je goede zin van krijgt, maar ook aan spanning en diepgang geen gebrek.

 Vrije vogels van Ilja Gort krijgt van mij 4 sprankelende sterren

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)