De flessentrekker

Titel: De flessentrekker
Auteur: Ilja Gort
Genre: Roman
Uitgeverij: Gort Publisher
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 248
Recensie: Lilian

Auteur
Ilja Gort (1951) is een Nederlandse musicus, componist, schrijver en wijnboer die afwisselend in Nederland en in Frankrijk woont. Gort was succesvol in het arrangeren van reclametunes – zijn tune voor Nescafé werd in 160 landen gebruikt – en later in het maken van wijn. Hij was ook een tijdlang drummer in bands als de Amersfoortse ‘The Elements’. Gort schreef meerdere boeken, waaronder Leven als Gort in FrankrijkHet WijnsurvivalboekOverleven als Gort in Frankrijk en, over zijn stageperiode bij sterrenchef Jonnie Boer, Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, die hij in 2013 in een herwerkte versie nogmaals publiceerde met als titel De geluksvogel.

Achterflap/samenvatting
Maxim Dupont vervalst kostbare wijnen. Hij doet dat op een geniale manier en wordt de rockster van de wijn. Op het toppunt van zijn roem krijgt hij een affaire met Claudine, de eigenares van een vooraanstaande wijnwinkel. Beiden blijken een dubbele agenda te hebben. Toch worden ze partners in crime en gaan de strijd aan met een machtige organisatie uit de hoogste regionen van Frankrijk die op veel grotere schaal wijnen vervalst.

Welkom in de wereld van de valse wijn en het grote geld. De Flessentrekker houd je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep en laat je niet meer los. 
Met een humor zoals alleen Gort die bezit, onthult de roman geheimen die de wijnwereld liever verborgen zou hebben gehouden. 
Een absolute aanrader voor de liefhebbers van suspense, van Frankrijk en van mooie wijn.

Mijn mening
Altijd weer een leuke verrassing als je de vraag krijgt of je een recensie-exemplaar wil ontvangen. Zeker als deze dan een dag later gesigneerd en wel op de mat ligt!

Dit keer geen Abel, maar volgen we Maxim Dupont, het mollige jongetje dat niet opviel in de klas, het sulletje van de universiteit, maar die wel beschikte over een uitstekend reukvermogen. En dat laatste is zijn geluk en brengt hem aan de top van de wijnketen.

Maxim weet zich met zijn gladde praatjes op te werken, maar gaat daarbij al snel een grens over en liegt en bedriegt hij erop los. De zeer luxe wijnproeverijen die hij organiseert, geven hem een goede naam. Om aan de vraag wat de rijke klanten willen te kunnen voldoen, gaat hij de fout in door wijn te vervalsen. Met zijn uitstekende reukvermogen en kennis van wijn, komt hij daar ver mee. Uiteindelijk komt hij met een grote organisatie in aanraking die op grote schaal wijnen vervalst en heeft hij zich klemgezet en zich goed in de nesten gewerkt.

In wezen ben ik een soort Picasso, of een Leonardo da Vinci. Ik ben scheppend bezig, ik creëer! Creo ergo Sum!

Samen met Claudine, eigenaresse van een wijnwinkel, bedenken ze een plan om deze organisatie en de vervalsing aan het licht te brengen. Dat dit leidt tot situaties waarin Maxim hemzelf en Claudine in gevaar brengt, is natuurlijk te verwachten.

Ilja Gort weet de lezer met zijn vlotte schrijfstijl, korte hoofdstukken en humor in te pakken met de charmes van Maxim en leef je, ondanks zijn fouten, echt met hem mee. Waarschuwing: als je in dit boek begint, dan leg je hem niet meer weg.

De flessentrekker is een spannende roman met een dikke klodder humor, vele heerlijke wijnen en een lekkere vaart. Een aanrader voor wijnliefhebbers, francofielen en levensgenieters!

De flessentrekker krijgt van mij dan ook welverdiend vier en een halve ster!

Spanning: 4,5
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Lilian

Recensie exemplaar ontvangen van Gort Publisher, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)