Die lange lange dagen

Titel: Die lange, lange dagen
Auteur: Inga Vesper
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Jan Smit
Publicatiedatum: juli 2022
Bladzijdes: 317
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Inga Vesper
is journalist en redacteur. Zij woont en werkt in Londen.

Achterflap:
Tijdens een zinderende zomerdag in Californië, 1959, verdwijnt Joyce Haney uit haar huis, met achterlating van twee doodsbange kinderen en een bloedvlek op de keukenvloer. Terwijl de buren een zoekactie op touw zetten, is het Ruby Wright, de zwarte ‘hulp’ van de familie die wellicht de sleutel tot dit mysterie heeft. Ruby weet immers meer dan wie ook wat zich achter de gesteven gordijnen van deze keurige suburb afspeelt.

Leugens, wantrouwen en vooroordelen vieren hoogtij en er is maar één vonk nodig om deze hele ‘perfecte’ wereld in brand te steken…

Mijn mening:
Als fanatiek feelgood lezer past deze cover wat mij betreft meer in het feelgood genre maar het is toch echt een thriller. Wel een feelgood thriller, deze benaming past dit verhaal vanwege de liefde, vriendschap en het maatschappelijk thema wat Inga Vesper heeft gebruikt.

Het is een verhaal waarin vooral feminisme een hoofdrol speelt. Ruby Wright, een zwarte hulp (deze term alleen al doen je nekharen overeind staan), wordt in dit verhaal door menigeen als voetveeg behandeld. Zij heeft echter een sterk karakter en een doel waardoor de rollen anders liggen.

Die lange, lange dagen is spannend maar heeft ook een heel verdrietige kant. De eenzaamheid die je kunt voelen als je bepaalde keuzes maakt of beslissingen neemt die je voor de rest van je leven als een litteken mee moet dragen zorgen voor diepe wonden die vroeg of laat open gereten worden.

In het begin moet ik echt even wennen aan de manier van schrijven, Vesper maakt gebruik van vreemde zinsspelingen zoals bijvoorbeeld: ‘Door het donkere glas lijkt de limonade een sterk gistend urinemonster’ en meer van dit soort zinnen die die niet zo passend zijn in het verhaal, ze storen zelfs.

Gaandeweg het lezen worden deze zinnen minder en raak je verstrikt in een familiaire vete waar de geheimen langzaamaan ontrafeld worden.

Vesper heeft mij met Die lange, lange dagen in een verhaal weten mee te zuigen waarbij rassendiscriminatie centraal staat en waarin wederom de strijd voor vrijheid nog niet gestreden is.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Plot: 4
Psychologie: 4

Die lange, lange dagen krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)