Als het spoor doodloopt

Titel: Als het spoor doodloopt
Auteur: Elina Backman
Serie: Saana Havas #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Sophie Kuiper
Publicatiedatum: Januari 2023
Aantal bladzijdes: 396
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. Ze debuteerde met Als de koning sterft, het eerste deel van een serie die in Finland heel populair is. Backmans boeken verschijnen in heel Europa in vertaling.

Achterflap:
Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari woont, het ‘Schapeneiland’, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.
Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen op Lammassaari en ze besluit een true-crimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen. In eerste instantie wijst alles op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die jaagt op jonge mannen en op zoek is naar een nieuw slachtoffer.

Mijn mening:
Als het spoor doodloopt is het tweede deel met Saana Havas in de hoofdrol, dit verhaal is prima los te lezen maar ik zal je altijd aanraden een serie op volgorde, en vanaf het begin te lezen, zodat je de hoofdpersonages goed leert kennen, dat is dan ook nu zeker mijn advies.

Als fervent thrillerlezer is het soms lastig alle series te volgen en uit elkaar te houden maar de naam Saana Havas blijft sowieso door mijn hoofd spoken. Een personage met een sterke eigen wil als het gaat om zaken op te lossen, ze kan haar journalistieke achtergrond niet loslaten en vindt steeds een weg om voldoening te halen uit haar bezigheden. Dit keer is het een podcast die ze gebruikt om een vermissing onder de loep te nemen en dat doet ze met verve moet ik zeggen. Privé moddert ze in mijn optiek wat aan, dit geldt ook voor Jan Leino, daarin kunnen ze beiden nog flink wat stappen zetten. Dat je werk en privé gescheiden houdt is prima maar in dit geval is dit uitgesloten terwijl het wel gebeurt en dat is met momenten ietwat ongeloofwaardig, maar heeft voor mij geen enkele invloed op het leesplezier.

Rechercheur Jan Leino heeft zijn handen vol aan de vondst van een lichaam en een verdwijning; aan hem en zijn team de taak om hier de draadjes met elkaar te verbinden.

Jan heeft het gevoel dat onzichtbaar glas uiteenspat in zijn hoofd. Een glazen kist waarin zijn brein was opgesloten en breekt in duizend stukjes en zijn gedachten worden bevrijd.

Daar tussendoor loopt de behandeling van een meisje met psychische problemen, haar rol in het geheel wordt op subtiele manier toegevoegd aan het totaalplaatje.

Het verhaal speelt zich af in een tijdpad van een maand, vervolgens is deze maand weer verdeeld in verschillende hoofdstukken geschreven vanuit verschillende personages met daarin ook nog verwijzingen naar de periode voor de vondst van het lichaam. Dit lijkt ingewikkeld maar het verhaal is prima te volgen en deze aanpak maakt het verhaal pakkend, spannend en geeft een goede kijk op het psychologisch spel dat groot onderdeel is van het geheel.

Waar ik in het eerste deel nog moest wennen aan de schrijfstijl zit ik er nu direct in en geniet met volle teugen. Backman heeft een gebied in Finland omgebogen naar mysterieus en spannend maar mijns inziens is het vooral een prachtige omgeving die uitnodigt te bezoeken als je in de buurt bent.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 4              

Als het spoor doodloopt krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)