Het beest

Titel: Het beest
Auteur: Carmen Mola
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaald door: Annet van der Heijden, Willem Hoogendoorn & Alyssia Sebes
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 502 (e-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Achter het pseudoniem Carmen Mola gaan drie bekende mannelijke Spaanse thrillerauteurs schuil: Jorge Díaz, Agustín Martínez en Antonio Mercero. Na een jarenlang mysterie werd dit bekendgemaakt toen zij de Premio Planeta, de belangrijkste literaire prijs van Spanje, in ontvangst mochten nemen voor Het beest.

Achterflap:
Een meedogenloze thriller over het angstaanjagende beest dat in de straten van Madrid jaagt op jonge meisjes.

Madrid, 1834. De Spaanse stad barst uit zijn voegen en gaat bovendien gebukt onder een vreselijke cholera-epidemie. Maar dat is niet het enige wat de inwoners vrezen. Er sluipt een meedogenloze moordenaar door de straten, die het voorzien heeft op jonge meisjes en al snel de bijnaam ‘het Beest’ krijgt. De veertienjarige Lucía loopt hem tegen het lijf tijdens een van haar strooptochten en vanaf dat moment maakt hij jacht op haar.

Als het Beest haar zusje ontvoert, begint voor Lucía een verwoede race tegen de klok. Ze vindt onverwachte bondgenoten in een eenogige politieagent en een onverschrokken journalist, maar het is maar de vraag of die haar kunnen helpen. Lucía belandt in een complot van geheime genootschappen, bijgeloof, gruwelijke rituelen en politieke samenzweringen waar ze uit moet ontsnappen voor het te laat is.

Mijn mening:
Het beest is een thriller die alle elementen voor een goede thriller bevat: gruwelijke scenes, een spanningsboog die continu gespannen staat en bijzondere personages.

De hoeveelheid Spaanse straatnamen, wijken en namen van personages zorgt bij mij echter wel voor enige verwarring, ik heb met momenten moeite om alles op een rijtje te krijgen en me in te leven in de omgeving.

Dat neemt niet weg dat dit auteurstrio flink uitgepakt heeft in het uitwerken van een verhaal waarin verschillende thema’s, zoals een epidemie, politieke macht en vreemde rituelen als een vlecht met elkaar verbonden worden.

De schrijfstijl van het trio is beeldend, vooral de personages komen goed uit de verf en de gruwelijke scenes gaan je niet in de koude kleren zitten. De rituelen die bedacht zijn laten niemand koud, vraag me dan echt af hoe iemand dit weet te bedenken. Ik zal hier verder vanwege spoilers niet over uitweiden, maar degenen die het boek gelezen hebben zullen precies begrijpen wat ik bedoel: ik zal dit in ieder geval niet snel vergeten.

Originaliteit: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 3  

Het beest krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Xander Uitgevers , bedankt daarvoor!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)