Verraderlijke mist

Titel: Verraderlijke mist
Auteur: Marja Boomstra
Serie: Chaja #3
Genre: psychologische thriller
Uitgeverij: M-B publishing
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 287
Recensie: Lilian

Auteur
Marja Boomstra (1960), geboren te Harlingen en woonachtig in Weert, kan als voorbeeld gelden dat je nooit te oud kunt zijn om je debuut als schrijver te maken. Ze heeft jarenlang de wens gehad om te publiceren, maar het kwam er nooit van. Door haar lange maatschappelijke en leidinggevende carrière binnen gemeentelijke organisaties en de jeugdzorg ontbrak het haar de tijd om te publiceren. De facetten van haar leven, de ontmoetingen met mensen in haar werk en de bijbehorende verhalen vormen de ingrediënten van haar debuut, de psychologische thriller ‘Als het verleden toekomst wordt’. Een zeer direct en met diepgang beschreven verhaal over de verwerking van misbruik van de getraumatiseerde hoofdpersoon, vormgegeven in een spannend scenario. De auteur schrijft over kenmerkende zaken, waar de lezers zich in herkennen. Vooral de uitdieping van de karakters in haar verhalen spreekt haar lezers aan. Dat zij een heel andere kant van haar talenten en persoonlijkheid laat zien, blijkt ook wel uit sommige geschokte reacties van personen na het lezen van haar boek, die Marja Boomstra nog uit het verleden kennen. Overigens vindt de auteur de band en feedback van haar fans zeer belangrijk. Dat betekent dat zaken en persoonlijke verhalen, die naar aanleiding van haar debuut soms met haar worden gedeeld, behoorlijk kunnen binnenkomen. Dit vertrouwen van lezers vindt zij een voorrecht en inspireert haar om de ingeslagen weg als auteur voort te zetten.

Achterflap/samenvatting 
In Verraderlijke mist, het derde deel van de Chaja-serie, lijkt Chaja’s leven in rustiger vaarwater te zijn gekomen, nu Lucinda is opgepakt en zij eindelijk haar biologische vader leert kennen. Dan ontdekt Chaja dat Reaven informatie voor haar achterhoudt. Als even later Lucinda weet te ontsnappen, beseft Chaja dat haar leven weer gevaar loopt.
Chaja droomt ondertussen steeds over een geest in de mist en wanneer haar wordt uitgelegd dat dit de boodschapper van verraad en slecht nieuws betekent, gaat ze op onderzoek uit. Bij toeval stuit ze op een kleine nalatenschap van haar moeder, een kistje met herinneringen. Het blijkt de doos van Pandora, een bron van kwaad en ellende te zijn.

Mijn mening
In Verraderlijke mist, het derde deel uit de Chaja serie, zet Marja Boomstra de lezer weer regelmatig op het verkeerde been. Ze laat de lezers achter in een verraderlijke mist, die de werkelijkheid anders voorspiegelt en strooit zo zand in de ogen van de lezers. Echt subliem gedaan!

Heb ik je verteld over mijn terugkerende droom? Waarbij ik altijd een gestalte, een schim in de mist zie? Volgens Reaven is dat de boodschapper van verraad en slecht nieuws.

Chaja probeert haar leven weer op de rit te krijgen en werkt aan de band met haar biologische vader en die met Reaven. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over haar verleden, stuit ze hierbij op weerstand en problemen. De spanning loopt dan ook soms hoog op, waardoor je blijft lezen en het boek met moeite kunt wegleggen.

In het begin haalt Boomstra in het kort even aan wat er in de voorgaande delen is gebeurd, zo kom je als lezer weer snel in het verhaal en is de leesflow zo weer in gang gezet. Uiteraard draagt de boeiende verhaallijn hier ook aan bij, samen met de vele fascinerende karakters, zo vliegen de uren al lezend snel voorbij. Marja Boomstra weet je vast te houden en zet je geregeld op het verkeerde been, dus als je denkt te weten hoe het zit…. denk opnieuw…

Het einde laat je kaak echt even zakken, hoe dan… zo kan de serie echt niet eindigen, dit vraagt om een vervolg! Ik zit al met smacht te wachten…

Spanning: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4,5

Verraderlijke mist van Marja Boomstra krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Recensie exemplaar ontvangen van M-B Publishing, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)