Verbroken verleden

Titel: Verbroken verleden
Auteur: Marja Boomstra
Serie: Chaja #1
Genre: Literaire thriller
Uitgeverij: M-B publishing
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 299
Recensie: Lilian

Cover
Een vrouw die met haar voorhoofd tegen een spiegel leunt. Met daarop de tekst “Zij is niet degene die ze zegt te zijn. Hij doet er alles aan om haar te ontmaskeren.” De vrouw in de spiegel is dus een “ander” persoon dan de vrouw die ervoor staat, benieuwd hoe dit in het verhaal ontrafeld gaat worden. De titel is goed zichtbaar en daar gaat je aandacht eerst naar toe.

Auteur
Marja Boomstra (1960), geboren te Harlingen en woonachtig in Weert, kan als voorbeeld gelden dat je nooit te oud kunt zijn om je debuut als schrijver te maken. Ze heeft jarenlang de wens gehad om te publiceren, maar het kwam er nooit van. Door haar lange maatschappelijke en leidinggevende carrière binnen gemeentelijke organisaties en de jeugdzorg ontbrak het haar de tijd om te publiceren. De facetten van haar leven, de ontmoetingen met mensen in haar werk en de bijbehorende verhalen vormen de ingrediënten van haar debuut, de psychologische thriller ‘Als het verleden toekomst wordt’. Een zeer direct en met diepgang beschreven verhaal over de verwerking van misbruik van de getraumatiseerde hoofdpersoon, vormgegeven in een spannend scenario. De auteur schrijft over kenmerkende zaken, waar de lezers zich in herkennen. Vooral de uitdieping van de karakters in haar verhalen spreekt haar lezers aan. Dat zij een heel andere kant van haar talenten en persoonlijkheid laat zien, blijkt ook wel uit sommige geschokte reacties van personen na het lezen van haar boek, die Marja Boomstra nog uit het verleden kennen. Overigens vindt de auteur de band en feedback van haar fans zeer belangrijk. Dat betekent dat zaken en persoonlijke verhalen, die naar aanleiding van haar debuut soms met haar worden gedeeld, behoorlijk kunnen binnenkomen. Dit vertrouwen van lezers vindt zij een voorrecht en inspireert haar om de ingeslagen weg als auteur voort te zetten.

Achterflap/samenvatting
Chaja’s toch al wankele relatie met Jorik komt op losse schroeven te staan wanneer ze, tegen beter weten in, een cruise met hem en zijn collega’s onderneemt. Wat bedoeld was als een plezierreisje mondt al snel uit in een drama wanneer er iemand van de groep wordt vermoord. Rechercheur Chris Römer, die zijn huwelijksreis op het schip doorbrengt, wordt gevraagd het onderzoek te leiden en al snel valt de verdenking op Chaja. Ze krijgt gelukkig onverwacht hulp van Reaven, een medepassagier. Maar wanneer Chaja hem in vertrouwen neemt over de gebeurtenissen uit haar verleden, slaat hij om als een blad aan een boom. Chaja bevindt zich opeens in een bizar kat- en muisspel, dat steeds meer sinistere vormen aanneemt.
Onder het oppervlak van het water speelt zich een heel andere wereld af. Net als bij zovele mensen. Ze zijn van de buitenkant aardig en innemend, maar diep van binnen hebben eerdere gebeurtenissen wonden en littekens achtergelaten. Soms barst er een wond open om nog heel lang door te etteren.

Mijn mening
Chaja en Jorik’s relatie zit in een crisis, desondanks neemt hij haar toch mee op een cruise, niet gezellig samen, maar met zijn vrienden en collega’s met hun vrouwen. Chaja kan totaal niet met hen overweg. Ze neemt zich voor om haar ergernissen niet de overhand te laten nemen deze vakantie, maar op de eerste avond gaat het al mis. Tijdens het diner vliegt de vlam in de pan en de sfeer is meteen totaal verpest. Als er dan ook nog iemand uit de vriendengroep om het leven wordt gebracht is het wederzijds vertrouwen natuurlijk compleet verdwenen.

Wat voor connectie heeft de man op de kade met de groep en zijn de mannen die naast hen in de eetzaal zaten bekenden van Jorik’s collega’s? Hoe goed kennen Jorik en Chaja elkaar eigenlijk? Zomaar wat vragen die direct op komen en waar je als lezer antwoorden op wilt.

En daar zal het ook bij blijven, hoe mooi ik haar ook vind, want het is een leugenachtig loeder dat de aandacht trekt door gebruik te maken van het verhaal van een ander.

Rechercheur Römer is met zijn vrouw op huwelijksreis op dezelfde cruise als de vriendengroep. Na de vreselijke gebeurtenis aan boord, vraagt de kapitein Römer om de moord te onderzoeken zolang ze nog op zee zijn.

Uiteindelijk krijgt Römer de zaak op zijn bordje als ze weer aan land zijn, aangezien het slachtoffer in zijn district woont. Zal hij erachter komen wat er aan boord is voorgevallen en of Chaja inderdaad de dader is? De aanwijzingen liggen voor de hand om haar als hoofdverdachte te zien, maar klopt dit allemaal wel?

Dat Chaja een moeilijke jeugd heeft gehad, wordt gedurende het boek steeds duidelijker en als lezer krijg je ook steeds meer informatie over haar jeugd. Hier merk je absoluut de achtergrond van Marja Boomstra als hulpverlener in de jeugdzorg. De personages, zeker de hoofdpersonages, worden goed uitgediept en krijgen echt een gezicht. Als lezer leef je met ze mee en de pijn is tastbaar, ook de pijn die onderhuids zit. Knap staaltje schrijfkunst.

Zelf heb ik, tijdens het lezen, wel een aantal keer gedacht te weten hoe het af zou lopen, maar steeds werd ik op het verkeerde been gezet.

Boomstra schuwt het niet om gebeurtenissen helder en duidelijk te verwoorden, je verbeelding doet de rest en soms proef en ruik je de heftige scenes…brrr.. dat zo’n aardig mens zulke scenes kan schrijven, bizar!

Verbroken verleden leest als een trein, een hogesnelheidstrein, ben je eenmaal begonnen dan is stoppen geen optie meer, in volle vaart lees je het boek uit. U bent gewaarschuwd!

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Verbroken verleden van Marja Boomstra krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)