Verzengende stilte

Titel: Verzengende stilte
Auteur: Marja Boomstra
Serie: Chaja #2
Genre: psychologische thriller
Uitgeverij: M-B publishing
Publicatiedatum: oktober 2022
Aantal bladzijdes: 294
Recensie: Lilian

Auteur:
Marja Boomstra (1960), geboren te Harlingen en woonachtig in Weert, kan als voorbeeld gelden dat je nooit te oud kunt zijn om je debuut als schrijver te maken. Ze heeft jarenlang de wens gehad om te publiceren, maar het kwam er nooit van. Door haar lange maatschappelijke en leidinggevende carrière binnen gemeentelijke organisaties en de jeugdzorg ontbrak het haar de tijd om te publiceren. De facetten van haar leven, de ontmoetingen met mensen in haar werk en de bijbehorende verhalen vormen de ingrediënten van haar debuut, de psychologische thriller ‘Als het verleden toekomst wordt’. Een zeer direct en met diepgang beschreven verhaal over de verwerking van misbruik van de getraumatiseerde hoofdpersoon, vormgegeven in een spannend scenario. De auteur schrijft over kenmerkende zaken, waar de lezers zich in herkennen. Vooral de uitdieping van de karakters in haar verhalen spreekt haar lezers aan. Dat zij een heel andere kant van haar talenten en persoonlijkheid laat zien, blijkt ook wel uit sommige geschokte reacties van personen na het lezen van haar boek, die Marja Boomstra nog uit het verleden kennen. Overigens vindt de auteur de band en feedback van haar fans zeer belangrijk. Dat betekent dat zaken en persoonlijke verhalen, die naar aanleiding van haar debuut soms met haar worden gedeeld, behoorlijk kunnen binnenkomen. Dit vertrouwen van lezers vindt zij een voorrecht en inspireert haar om de ingeslagen weg als auteur voort te zetten.

Achterflap/samenvatting:
Verzengende stilte is het tweede deel van de Chaja-serie. In dit indringende vervolg op Verbroken verleden wordt Chaja achtervolgd door de geheimen uit haar verleden. De inmiddels tot over zijn oren verliefde Reaven doet er alles aan om ze boven water te krijgen, maar Chaja hult zich in een ziekmakende stilte. Wanneer Reaven er uiteindelijk achter komt dat Chaja’s vader mogelijk onterecht gevangenzit omdat zij hem vals heeft beschuldigd, komt hij voor een dilemma te staan, volgt hij zijn hart of zijn verstand? Hij wil er alles aan doen om haar te beschermen, maar tot hoe ver wil hij gaan? En waarom is Lucinda er zo op gebrand om Chaja uit de weg te ruimen?

Mijn mening:
Chaja ziet de villa van Lucinda in vlammen op gaan als ze op haar smartphone een doodsbedreiging ontvangt. Als de brandweer het sein ‘brand meester’ heeft gegeven blijken er tijdens de brand drie mensen te zijn omgekomen. Wie zijn deze slachtoffers en waarom moesten ze uit de weg geruimd worden?

Chaja werd valselijk beschuldigd voor de moord op Jorik, haar vriend en die van Arnoud, deze vonden beide plaats op het cruiseschip. De vriendengroep met Lucinda als zwarte genius, treiterde Chaja met grote regelmaat.

Reaven vangt Chaja op en ontfermt zich over haar. Zowel Chaja als Reaven zijn niet compleet eerlijk naar elkaar toe, wat het vertrouwen in elkaar erg verzwakt. Hun wantrouwen groeit terwijl ze beiden niets liever willen dan elkaar te kunnen vertrouwen en steunen. Toch krijgt Chaja het weer voor elkaar om aan zijn aandacht te ontsnappen. Wat voor geheim draagt ze met zich mee, waardoor ze zich in stilte hult en zich compleet afsluit?

In de zoektocht naar Chaja komt Reaven in contact met haar vader en hij komt steeds dichter bij de waarheid, maar zal hij ooit achter haar geheim komen? Is haar vader de sleutel tot het doorbreken van haar stilzwijgen?

Plotseling besef ik dat ik jaren achterelkaar mijn leven niet heb durven leven. Ik heb me verstopt achter een stilzwijgen.

Wat is het toch heerlijk om weer meer over Chaja te weten te komen, maar hoe beter ik haar leer kennen, hoe groter het verlangen wordt om haar geheim te kennen. Ik wil dan ook niets liever dan dat ze gelukkig wordt met Reaven, maar aan de andere kant mag het nog wel even duren, zodat ik nog veel meer boeken met Chaja in de hoofdrol kan lezen.

Het enige wat ik moet doen is de stilte doorbreken. De verzengende stilte die bijna mijn ondergang betekende.

De schrijfstijl van Marja is erg prettig en beeldend, als lezer zie je de scènes voor je ogen afspelen. Marja heeft een prachtig vervolg geschreven en ik ben blij dat ik het volgende deel al klaar heb liggen!

Spanning: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Verzengende stilte van Marja Boomstra krijgt van mij gemiddeld 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)