Cocaïne

Titel: Cocaïne                            
Auteur: Pascal Engman
Serie: Vanessa Frank #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Nannie de Graaff
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 507
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Pascal Engman is journalist en een van de succesvolste Scandinavischethrillerauteurs van zijn generatie. In 2018 verscheen zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan een groot productiebedrijf in de VS. Zijn waanzinnig populaire serie rondom Vanessa Frank verschijnt inmiddels in twintig landen.

Achterflap:
In de buitenwijken van Stockholm woedt een verhitte strijd tussen twee bendes. De buurtbewoners zijn uit angst voor hun leven keer op keer genoodzaakt om een oogje dicht te knijpen voor de gruweldaden en niets tegen de politie te zeggen, maar er is een grens aan hoeveel een persoon kan verdragen.

Iets verder naar het noorden wordt aan de kust een lijk gevonden; niet lang daarna spoelen er pakjes drugs aan. Rechercheur Vanessa Frank wordt op de zaak gezet en komt zo in de gewelddadige wereld van bendes en cocaïnehandel terecht. Tegelijkertijd probeert ze te wennen aan haar rol als pleegmoeder van Celine, maar die nieuwe rol zal uiteindelijk voor onvoorziene en dramatische gevolgen zorgen.

Mijn mening:

Cocaïne, het vierde deel in de Vanessa Frank serie leest weer als een trein, vooral de tweede helft van het boek is kneiterspannend. Hoofdpersonage Vanessa voelt zich steeds meer verantwoordelijk voor haar pleegkind Celine, in dit deel ervaart Vanessa bij zichzelf hoe diep die gevoelens daadwerkelijk gaan.

Engman weet de criminaliteit waar men wereldwijd mee te maken heeft bizar realistisch neer te zetten. Zowel het infiltreren in de criminele drugwereld als het chanteren van politiemedewerkers is aan de orde van de dag.

Engman heeft een schrijfstijl waarin spanning hoog in het vaandel staat maar buiten dat weet hij ook de personages te laten ontwikkelen. Engman schroomt niet om op je gevoel in te spelen door personages te vermoorden waar je als lezer toch wel even van moet slikken, helaas de keiharde realiteit, hij windt er zeker geen doekjes om. De hoofdstukken zijn kort en wisselend vanuit verschillende thema’s geschreven, om vervolgens allemaal als losse kralen tot een ketting te worden geregen.

Ondanks dat de verhalen prima los te lezen zouden zijn, zou ik toch adviseren de boeken op volgorde te lezen, anders wordt de levensloop van Vanessa Frank wel erg chaotisch, besluit   je halverwege in te springen dan mis je van meerdere terugkerende personages te veel achtergrondinformatie, ik kan dat zelf niet handelen.

Cocaïne draait om geld, wraak, uitbuiting en misbruik, maar zeker ook om gevoel. Ik vond het weer een geweldig verhaal en ben zeker fan van Pascal Engman.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Cocaïne krijgt van mij 4,5 ster.                                         

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)