Duivelsvlucht

Titel: Duivelsvlucht
Auteur: Leigh Bardugo
Serie: Alex Stern #2
Genre: Fantasy/Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Mechteld Jansen, Niels van Eekelen & Jonas de Vries
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Amanda

Cover
Net als deel een is dit tweede deel ook weer een limited edition. Hele mooie hardcover uitgave, zwart met goud en wit. De keuze van de afbeelding van het konijn op de cover wordt tijdens het lezen duidelijk. Ook nu weer deckled edges, waardoor het een ouderwetse uitstraling krijgt. Past ook heel goed bij het verhaal, aangezien we regelmatig terug in de tijd gaan. Staat prachtig in de kast bij deel een. Hopelijk is deel drie ook weer zo’n mooi pareltje.

Auteur
Leigh Bardugo is een nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Inmiddels zijn van haar boeken wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en werden de filmrechten gekocht door Netflix en Amazon. De Netflix-serie Shadow and Bone, gebaseerd op de wereld van de Grishaverse, trok miljoenen kijkers. Het Negende Huis is haar eerste boek voor volwassenen.

Achterflap
Alex Stern is terug met een nieuw moordmysterie vol duistere magie binnen de Ivy League-elite op de prestigieuze Yale-University. Alles draait om macht, privilege en moord. Dit is de duistere en decadente wereld van het geheime genootschap, het Negende Huis.

Galaxy ‘Alex’ Stern is vastbesloten om Darlington uit de Hel te bevrijden – zelfs als dit haar haar toekomst op Lethe en Yale zal kosten. Maar Alex speelt met krachten die ver buiten haar vermogens liggen en wanneer de docenten een voor een dood worden gevonden, weet ze zeker dat dit geen ongelukken zijn. Er raast iets moordlustigs door het stadje New Haven. Als Alex wil overleven, zal ze korte metten moeten maken met de monsters uit haar verleden en de duisternis die zich binnen de muren van de universiteit heeft genesteld.

Mijn mening

Omnia mutantur, nihil interit. Alles is veranderlijk, niets vergaat.

Bij de start met lezen in het boek word je ook nu weer gelijk middenin het verhaal gegooid. Het verhaal gaat verder waar deel een gestopt is. Dit is weer even wennen aan de opbouw en personages die er gelijk weer ingegooid worden, maar doordat ook dit boek weer traag opstart, heb je alle tijd om mee te komen. Langzaamaan komen de gebeurtenissen van deel een weer bovendrijven en ben je mee in het verhaal. Het is dus wel echt aan te raden om deel een te lezen, want zonder het eerste deel denk ik dat je helemaal snel de draad kwijt bent. Er zijn weinig verwijzingen naar het voorgaande deel namelijk.

Alex is samen met Dawes op zoek naar een manier om Darlington, haar mentor bij Lethe, uit de hel terug te halen. Ze stuiten op een gevaarlijk ritueel, de vuurproef, waarmee ze naar de hel zouden moeten kunnen gaan en ook weer terug zouden moeten kunnen keren, mits het ritueel juist wordt uitgevoerd. Maar daarbij hebben ze hulp nodig. En die komt uit onverwachte hoek. Daarnaast wordt ze ook nog bij een moord op de campus geroepen, rechercheur Turner heeft namelijk zo zijn twijfels of het bovennatuurlijke er iets mee te maken heeft. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt ze ook nog door haar verleden achtervolgt. Eitan, haar drugsdealer van vroeger, probeert Alex te betrekken bij zijn zaakjes. Alex moet alles op alles zetten om alle ballen hoog te kunnen houden en te voorkomen dat ze uit Lethe gezet wordt en zelfs van de universiteit wordt geschopt.

‘Verwacht geen beloning als je een slechterik dient.’ Maar we kunnen net zo goed zeggen dat het verhaal de vraag stelt: ‘Is het niet mooi om de dood te slim af te zijn?

Door deel een gelezen te hebben, heb je al een redelijke achtergrond over Alex en Darlington. In dit tweede deel komen we nog meer over hen te weten. Over hun verleden en over hun drijfveren, wie ze zijn en wat ze doen. Maar ook over de (steeds verder ontwikkelende) krachten die Alex in zich heeft. Daarnaast worden de personages van Turner, Dawes en Tripp verder uitgewerkt en komen we ook iets meer over Mercy te weten. Het universum wordt ook iets uitgebreid als er ook vampiers en demonen om de hoek komen, hierdoor neigt het steeds meer richting fantasy. Zeker het laatste kwart van het boek had ik een beetje het gevoel dat ik een boek van Armentrout aan het lezen was. Waar in het vorige deel de moorden op de campus de boventoon voerden, was dat hier van ondergeschikt belang. Hier draaide het vooral om de zoektocht naar Darlington en het gevecht tegen demonen.

De plot zat goed in elkaar, het is interessant (er zitten de nodige historische elementen in verwerkt) en de personages komen steeds meer tot leven. Je kunt je goed inleven en de verdieping in de personages voegt veel toe aan het verhaal. Het is spannend en op sommige punten een gruwelijk verhaal. Bardugo heeft een fijne en beeldende schrijfstijl waardoor ze je weet mee te nemen in het boek. Het dark academia gevoel is in dit deel alleen niet echt meer aanwezig doordat het voornamelijk over de zoektocht naar Darlington gaat.

Voor mij was dit tweede deel een lekker lezend en spannend boek. Ik heb mij weer prima vermaakt en ben dan ook heel benieuwd waar het in deel drie naartoe gaat.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik, afgerond, uit op een mooie 4 sterren voor Duivelsvlucht.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Duivelsvlucht Duivelsvlucht Duivelsvlucht

Leave a Reply

  • (not be published)