Zonder genade

Titel: Zonder genade, Lafaard! en Fatale prikkels
Auteur: Sterre Carron
Serie: Rani Diaz #19, #20 en #22
Uitgeverij: Phoenix Books
Publicatiedatum: januari, maart en september 2023
Aantal bladzijdes: 336, 301 en 386
Recensie: Leontine

Cover
De boeken van Sterre Carron werden eerst uitgegeven door Witsand Uitgevers en nu bij Uitgeverij Phoenix Books. Zonder genade is daarom opnieuw uitgebracht. De eerste kaft sprak me niet zo aan. Deze nieuwe cover is mooi van kleur en spreekt een soort magie uit. Deze zou ik veel sneller van de stapel pakken. Lafaard en Fatale prikkels hebben een mooie kaft in de lijn die is ingezet bij Uitgeverij Phoenix Books.

Auteur
Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.

In de Rani Diaz-reeks van Sterre Carron verschenen eerder de veelgelezen thrillers Mara, Tirtha, Matsya, Trifla, Indigo, Indra, Gotcha!, Carta, Puta, Preta, Pitta, Amla, Satya, Infinitum, Arcanum, Tot nooit meer, Verdwaalde ziel, Vals ritueel, Zonder genade, Lafaard! en Fatale prikkels. Van deze boeken werden vele duizenden exemplaren verkocht. Sterre Carron behoort daarmee tot de meest gelezen thrillerschrijfsters uit ons taalgebied.

Achterflap/samenvatting
Zonder genade

Esmée, een achtendertigjarige rechter, heeft alles om gelukkig te zijn: een mooi huis, een ambitieuze man, een zoontje van wie ze zielsveel houdt en leuke vrienden. Op een dag krijgt ze een geheimzinnige boodschap, waardoor ze weet dat het verleden haar heeft ingehaald en zij in gevaar is. Terwijl de jonge Jill als oppas aan het werk is, wordt zij opgeschrikt door een schaduw op de muur. Een paar seconden later hoort ze een schot. Als ze in paniek naar buiten kijkt, ziet ze een lichaam liggen. Hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team worden met deze mysterieuze zaak belast. Het slachtoffer is Lee Eelen, Jills ex-vriendje. Op het hele domein zijn geen vreemde sporen te vinden. Wie vermoordde de jonge student en wat is het motief van de dader? Wie liegt en wie vertelt de waarheid? Uit het onderzoek blijkt dat het slechts een kwestie van tijd is voor de moordenaar opnieuw zal toeslaan …

Lafaard!

Na een uit de hand gelopen verjaardagsfeest, wordt Zoë met een black-out wakker. Terwijl de feestvierders hun roes uitslapen, neemt de jonge vrouw een frisse duik in het zwembad en doet er een macabere ontdekking. Een vastgebonden lichaam ligt op de bodem. Wie heeft het slachtoffer omgebracht en waarom is het in Zoë’s zwembad gedumpt? Rani Diaz wordt op de zaak gezet. Spreekt Zoë de waarheid, of veinst ze haar geheugenverlies en is ze toch niet zo onschuldig als ze beweert? De volgende avond verdwijnt een vijftienjarige topgymnaste na een Halloweentocht. Waar is het meisje? Het speurdersteam zet alles op alles om de vermiste tiener terug te vinden, alsook om de moordenaar van het onfortuinlijke slachtoffer in de boeien te slaan. Helaas tikt de tijd genadeloos voort. Intussen blijft de dader hen telkens één stap voor … 

Fatale prikkels

Op een noodlottige nacht ontdekt Marthe het levenloze lichaam van haar vriend. Werd een spelletje soloseks hem fataal of schuilen er duistere geheimen? In paniek zoekt ze koortsachtig naar haar dochtertjes, maar haar speurtocht wordt abrupt verstoord door een vreemde man op de trap. Kan ze tijdig hulp inroepen of wordt ze zelf een weerloze prooi? Rani Diaz en haar toegewijde team worden op de zaak gezet. Wat ze aantreffen op de plaats delict tart alle verbeelding. Wanneer de eigenaar van een massagesalon op beestachtige wijze wordt vermoord, is het hek helemaal van de dam. Terwijl het aantal slachtoffers blijft toenemen, rijst de vraag: zijn de getroffenen willekeurig gekozen, of is er een sinistere connectie die hen verbindt? In een jachtige race tegen de klok zoeken de inspecteurs naar een verband. Slagen ze erin om deze gewelddadige dader te stoppen, of blijft hij of zij ongrijpbaar? Terwijl het team dieper in de zaak duikt, komen ze zelf zwaar onder vuur te liggen. De inzet is hoog en niemand is veilig in deze adembenemende thriller. 

Mijn mening
Na 18 boeken over Rani Diaz was ik een klein beetje Rani-moe. Maar als de auteur je na 1,5 jaar vraagt om haar laatste boek te recenseren, wil je toch de serie helemaal gelezen hebben. Vandaar dat ik hiervan een grote triple recensie heb gemaakt. En eerlijk is eerlijk: ik zat er gelijk weer helemaal in. In drie weken heb ik alle drie de boeken verslonden. En ik heb er toch wel weer enorm van genoten.

Maar hoe kun je een serie en een hoofdpersoon nog interessant houden na 18 boeken? Nou dat lukt Sterre Carron prima. In elk boek leren we Rani Diaz beter kennen. In het ene boek ontwikkelt ze zich meer dan in het andere. De drie boeken zijn volgens mij prima te lezen zonder dat je de hele serie gelezen hebt, want dat houdt mensen toch tegen om aan een serie te beginnen, zeker als je al bij deel 19 bent. De nadruk ligt namelijk heel erg op het verhaal, met flarden privé. Toch is het wel zo dat het privéleven van Rani en haar teamleden als een rode draad door de hele serie gaat. Er zijn soms kleine terugblikken om een opmerking of situatie iets kracht bij te zetten. Maar in alle boeken is het verhaal zelf de belangrijkste graadmeter. En dus kun je de boeken echt prima los lezen.

Sterre Carron is een kei in het opvoeren van de spanning met af en toe wat lugubere details. Ze gooit lijntjes uit die in de climax samen komen op een manier dat je denkt: huh? OK! En dat vind ik heerlijk. Een goede thriller is voor mij een verhaal waarin ik mee denk wie de dader zou kunnen zijn. Waarin ik zelf meerdere verdachten de revue laat passeren en dan tot een eindoordeel kom. Een foute conclusie is natuurlijk helemaal geweldig want dan heeft de auteur mij goed om de tuin geleid.

Perspectieven worden veelal afgewisseld in de boeken van Sterre Carron. Een belangrijk perspectief is eigenlijk die van de “grote onbekende” en Rani Diaz en haar team. Zo zit je zowel in het hoofd van de mogelijke dader (maar niet altijd de dader) en in dat van de hoofdinspecteur Rani Diaz of een van haar teamleden.

Zonder genade:

Als Esmée en haar man Olivier naar de verjaardag van haar schoonvader zijn, worden ze opgeschrikt door een moord dat op hun terrein is gepleegd. Het blijkt het ex-vriendje van Jill, de oppas te zijn. Kort daarvoor heeft Esmée een geheimzinnige boodschap ontvangen en ze weet: iemand weet van haar geheim. Rani Diaz en haar team worden op de zaak gezet. Geïrriteerd door alle leugens die door alle betrokkenen worden verteld, bijt ze zich vast in de zaak. Ergens zal de waarheid boven tafel komen.

Ik kan kort zijn: Zonder genade is een heel goed boek. Sterre Carron weet als de beste om zaadjes te planten die samenkomen tot een mooi boeket! Want dit verhaal zit gewoon weer goed in elkaar.

Lafaard!:

In Lafaard! loopt een verjaardagsfeestje een beetje uit de hand. Zoë vindt het lichaam van een jonge vrouw in het zwembad en schrikt. Ze kan zich helemaal niets herinneren van de vorige avond. Er zijn veel betrokken vrienden en ze zijn niet allemaal even eerlijk. Kan Rani Diaz hierdoorheen prikken of zijn er te veel losse eindjes?

In Lafaard voel ik minder spanning dan bij de andere twee boeken. De spanning is er wel, maar piekt niet echt. Het bleef voor mijn gevoel wat achter, ook omdat de vriendengroep elkaar gaat wantrouwen. Of dat terecht is, lezen we later in het verhaal. Sterre Carron laat alle losse eindjes weer prima samenkomen al had ik hier wel een vermoeden hoe het zat.

Fatale prikkels:

Marthe heeft genoeg van haar aan seks verslaafde vriend Manuel. Als zij op een avond thuiskomt, vindt zij het lichaam van haar man in zijn kantoor. Ze denkt aan haar twee dochtertjes en gaat naar hun op zoek maar wordt gestoord door een vreemde man. Ze slaat op de vlucht. Rani en haar team gaan op zoek naar aanwijzingen, want deze moordenaar is gestoord! Tijdens hun speurtocht lopen ze tegen verontrustende zaken aan waarbij Rani’s team behoorlijk van slag raakt.

Wat een fantastisch boek is Fatale prikkels. We beginnen met een passage in de ik-vorm. Ik ben geen enorme van de ik-schrijfvorm maar lees toch verder. Als snel werd mijn aandacht vastgehouden en zat ik helemaal in het verhaal. Sterre Carron drijft de spanning flink op in Fatale prikkels. We worden geconfronteerd met een reeks aan moorden maar hebben nog geen idee wat de verbinding is. Is er wel een verbinding? Of is het toeval? Ik heb naar het einde toe zitten roepen naar Rani: let op! Het is die en die. Maar helaas, ik zat er naast! En dat is fantastisch.

Spanning: 4 / 4 / 5
Plot: 4,5 / 4,5 / 5
Leesplezier: 5 / 5 / 5
Originaliteit: 4,5 / 4,5 / 5
Psychologie: 5 / 5 / 5
Totaal: 4,5 / 4,5 / 5

Ik heb enorm genoten van deze drie delen in de Rani Diaz-serie. Sterre Carron blijft voor mij toch een auteur waarvan ik weet dat een boek eigenlijk nooit echt tegen zal vallen. En stiekem kijk ik dan toch wel weer uit naar het volgende deel.

Leontine

Recensie exemplaar ontvangen van Sterre Carron met dank aan uitgeverij Phoenix Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Zonder genade

Waardering: 4.5 uit 5.

Lafaard!

Waardering: 4.5 uit 5.

Fatale prikkels

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)