Zes

Titel: Zes       
Auteur: Rudy Morren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Horizon
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Lilian

Over de auteur:
Rudy Morren (Aarschot, 30 juli 1963) is een Vlaams acteur en scenarist. In het theater stond hij al op de planken met de gezelschappen Arca, de KNS i.o.n., het Raamtheater en HETPALEIS in onder andere Mierenzeik, De thuiskomst, Spaans stuk, Terug naar Brezjnev en De God van de Slachting. In 2008 en 2009 vertolkte hij de rol van Vic Mutsaerts in de telenovelle LouisLouise. In 2010 en 2011 had hij terug een rol in een VTM-telenovelle, als Jasper Fahadir in Ella. In 2013 vertolkt hij een hoofdrol in het tweede seizoen van Danni Lowinski. Morren woont samen met actrice Patricia Goemaere.

Achterflap:
Niet iedereen kan het gewicht van zijn verleden torsen.

Ed De Keyser, tv-presentator op retour, heeft de vier sleutelfiguren van een groots maar omstreden bouwproject te gast in zijn debatprogramma. Zijn boude vragen komen hard aan, vooral omdat de ondernemer, de advocaat, de architect en de politicus gezworen jeugdvrienden van hem zijn. ’s Anderdaags wordt het lijk van Ed uit het dok gedregd. Zijn dood wordt geklasseerd als zelfmoord. De vier resterende vrienden vrezen echter voor hun leven. Door het overlijden van Ed wordt hun grootste geheim opgerakeld. In 1985 kwam de vriendengroep, alle vijf beschermd door het sociale milieu van hun ouders, ongestraft weg met een zwaar misdrijf. Is Ed nu de eerste die daarvoor boet? Is er iemand uit op wraak? Wie dan?

Mijn mening:
Met Zes maak ik voor het eerst kennis met de Vlaamse auteur Rudy Morren en dat was meer dan de moeite waard. Morren zet met Zes een duister en sterk verhaal neer, het houdt je vast tot de allerlaatste bladzijde.

Inspecteur Tessa Vermeer en haar collega Sander Cap onderzoeken samen een aantal zelfmoorden die onder verdachte omstandigheden hebben plaatsgevonden. Al verschillen Tessa en Sander daar wel over qua mening, wat zorgt voor spanningen tussen hen. Daar komt nog bij dat ze allebei met een geheim rondlopen, iets wat hun werkrelatie zeker niet bevordert.

Haar collega schermt zijn privéleven tot in het absurde af. Precies wat zij ook doet. Bijna een jaar werken ze dus samen en bij de federale gerechtelijke politieafdeling misdrijven tegen personen. En al die tijd weten ze van elkaar niet meer dan wat ze al wisten op de eerste dag.

De vriendengroep waar Ed de Keyser deel van uitmaakte, voelt nattigheid. Wat als hun geheim, dat ze al 40 jaar meedragen, boven water komt? Wat gaat er dan gebeuren, gaan er meer slachtoffers vallen?

En dan krijg je hem, de renbode uit de Grieks-Romeinse periode. Hij heeft een boodschap over te brengen en zorgt voor drama. De verpersoonlijking van het noodlot dient zich aan. Het fatum dat aan de deur klopt.

De vriendschap houdt al lang stand, waarschijnlijk door hun gezamenlijke geheim. Nu lijkt daar een einde te zijn gekomen, hoe belangrijk is die vriendschap nu nog, wat is die vriendschap waard als je eigen leven op het spel staat?

Rudy Morren weet met Zes een thema aan te snijden dat ieder mens aan het wankelen brengt. Het zien of zelfs uitvoeren van een zwaar delict en dit dan ombuigen naar een andere waarheid, die voor de plegers beter uitkomt. De groepsdruk die daar mee wordt gecreëerd. Een slachtoffer die het zwijgen wordt opgelegd en die het gebeuren een plek moet zien te geven en door moet.

Het hele verhaal wordt onheilspellend spannend ontrafeld en mondt uit in een dramatische ontknoping.

Zes is een psychologische thriller vol met emoties en intriges die knap in elkaar zit: deze blijft wel even hangen…

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

Zes krijgt van mij dan ook 5 sterren.                      

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Horizon, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)