Stromend graf

Titel: Stromend graf
Auteur: Robert Galbraith
Serie: Strike & Ellacott #7
Genre: Detective/Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Sabine Mutsaers & Mireille Vroege
Publicatiedatum: November 2023
Aantal bladzijdes: 1120
Recensie: Amanda

Auteur
Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, bestsellerauteur van de Harry Potter-serie en Een goede raad. De Cormoran Strike-boeken, Koekoeksjong, Zijderups, Het slechte pad, Witte dood, Kwaad bloed en Inktzwart hart, schoten allemaal meteen naar de top van nationale en internationale bestsellerlijsten. De boeken worden zeer succesvol verfilmd door BBC One als de Strike televisieserie, met in de hoofdrollen Tom Burke als Cormoran Strike en Holliday Grainger als Robin Ellacott. In Nederland is de serie te zien via HBO Max.

Achterflap
Privédetective Cormoran Strike wordt benaderd door een bezorgde vader, wiens zoon Will zich heeft aangesloten bij een religieuze sekte op het platteland van Norfolk. De Universal Humanitarian Church lijkt een vredelievende organisatie die campagne voert voor een betere wereld. Toch ontdekt Strike dat er meer aan de hand is en er dat onverklaar­bare sterfgevallen plaatsvinden.

Om Will te redden besluit Strikes zakenpartner Robin Ellacott naar Norfolk te reizen om de sekte te infiltreren. Maar ze blijkt niet voorbereid te zijn op de gevaren die haar daar te wachten staan of op de tol die het van haar zal eisen…

Mijn mening

Schoonheid van vlees en bloed zal altijd verwelken, terwijl schoonheid van geest voor eeuwig is en nooit verandert…

Als groot fan van Cormoran Strike en Robin Ellacott keek ik inmiddels alweer een jaar smachtend uit naar het nieuw te verschijnen deel in de serie met mijn favoriete detectives. Daar het vorige boek toch wat meer moeite kostte om door te komen, mede door de dialogen via chats en social media, hoopte ik erop dat dit weer een boek als ‘vanouds’ zou zijn. Dat is gelukt! Galbraith heeft weer een dijk van een boek op papier gezet, heel veel papier, want naarmate de serie vordert lijkt het erop dat ieder boek meer bladzijdes bevat. Maar als het een echt goed boek is, dan is dat geen probleem. Het was geen probleem, al deed ik er door de vele pagina’s wel wat langer over dan over een gemiddeld boek, maar ik klaag niet, want ik ben mezelf weer helemaal verloren in dit geweldig geschreven en spannende verhaal. Het enige wat ik elke dag wilde, was doorlezen, weten hoe het verder zou gaan, weten hoe het Robin bij de UHC verging en hoe het bij Strike op het detectivebureau verliep.

Zonnen kunnen ondergaan en terugkeren, wanneer eenmaal het korte licht is uitgegaan, moeten wij een eeuwigdurende nacht slapen. Geef mij duizend kussen…

Ik ga niet te veel vertellen over het boek, want ik vind persoonlijk gewoon dat je het boek (en de voorgaande boeken) gewoon moet lezen, daar ga je echt geen spijt van krijgen. Maar in dit deel krijgen Cormoran en Robin de opdracht om te proberen de zoon van hun opdrachtgever weg te krijgen bij de Universal Humanitarian Church (UHC). Het lijkt voor de buitenwereld een kerk die veel aan liefdadigheid doet, maar als je eenmaal binnen bent, breekt de hel los. Het heeft alles weg van een sekte, een hele gevaarlijke sekte, die nergens voor terugdeinst. Dat bewijzen de geruchten van oud-leden en de mysterieuze sterfgevallen maar al te goed, maar ze zijn nog nooit ergens op gepakt. Robin gaat undercover bij de UHC en bevindt zich hierdoor in het hol van de leeuw. Dit deel is geestelijk en lichamelijk erg zwaar voor haar. Terwijl Robin undercover is, krijgt Cormoran ook de nodige dingen op zijn bordje, zowel privé als op het bureau. Daarnaast maakt hij zich iedere dag meer zorgen om Robin, dit gaat hem ook niet in de koude kleren zitten.

Geluk is een keuze waar soms moeite voor moest worden gedaan, en het was hoog tijd dat hij er moeite voor deed.

Het verhaal is onderverdeeld in meerdere delen en wordt verteld vanuit het perspectief van beide detectives. Dit zorgt voor veel diepgang in hun doen en laten, hun gedachtes en gevoelens en sleurt je mee naar duistere krochten. De schrijfstijl is boeiend, beeldend en heerlijk vlot.

Galbraith weet je weer mee te trekken in dit spannende en geweldig goed uitgewerkte verhaal, waarna ze je op het puntje van je stoel met een wee gevoel in je maag achterlaat. Zelfs na die 1120 bladzijdes weet ze je nog voor paal te zetten en je nu al te doen smachten naar het volgende boek. Want wat gaat Robin doen na wat Cormoran tegen haar heeft gezegd??

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Stromend graf krijgt van mij de volle 5 sterren! Als ik het anders zou kunnen uitdrukken: een 10 met een Griffel! ????

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)