Het eiland van de zielen

Titel: Het eiland van de zielen     
Auteur: Piergiorgio Pulixi
Serie: Rais en Croce #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Guanita Milder-Wolbers, Saskia Peterzon-Kotte
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 416            
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Geboren en getogen op het fascinerende Sardinië, heeft Piergiorgio Pulixi zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de interessantste stemmen in het thrillergenre, en hij won diverse belangrijke prijzen voor zijn werk. Zijn thrillers, die allemaal stevig wortelen in de duistere folklore en legendes van Sardinië, zijn door SKY gekocht om als tv-serie te ontwikkelen.

Achterflap:
Rechercheurs Mara Rais en Eva Croce zijn niet blij als ze worden overgeplaatst naar de nieuw opgerichte eenheid voor onopgeloste misdaden in Cagliari, Sardinië. De een is geboren en getogen Sardijns, niet op haar mondje gevallen en hiermee al regelmatig in de problemen gekomen. De ander, een Milanese specialist in rituele moorden, staat privé voor een aantal uitdagingen en werd in Milaan geschorst. Het kantoor: een stoffige kelder vol oude dossiers. Aan de zijde van de twee rechercheurs: de terminaal zieke inspecteur Moreno Barrali. Zijn laatste wens is om een oude zaak op te lossen. Jaren geleden, op de Dag van de Doden, werden twee vrouwen op brute wijze vermoord in de buurt van de fonteintempels. Rituele moorden, denkt Moreno Barrali. Maar zijn superieuren geloven niet in zijn theorie. Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen…

Mijn mening:
Het eiland van de zielen, geschreven door Piergiorgio Pulixi, is een thriller die in Italië grote thrillerprijzen heeft gewonnen. Dat is zeker te begrijpen, helaas lukt het mij niet om me volledig in te leven in de omgeving. Het boek staat bol met Sardijnse namen, en dan niet alleen personen, dat zou te overzien zijn, het zijn de namen van straten, gebouwen, gebieden enzovoorts die ervoor zorgen dat ik op dit punt geen overzicht weet te krijgen.

Het tot elkaar veroordeelde nieuwe rechercheursduo Mara Rais en Eva Croce maakt hun opwachting, ze worden verplicht tot samenwerken en steken hun afkeer naar elkaar niet onder stoelen of banken. Het karakter van Mara Rais is ietwat grof te noemen, zeker geen aangenaam persoon om mee samen te werken maar diep van binnen betreft het hier een verwerkingsproces waardoor ze zich veelal gedraagt als een hork. In dit eerste deel leren we beiden oppervlakkig kennen, er wordt wel wat informatie uit het verleden gedeeld maar in mijn optiek onvoldoende. Mogelijk komt hier in een volgend deel verandering in.

De plot in dit verhaal zit goed in elkaar, de verweving tussen een verdwijning in het heden  wordt op originele gekoppeld aan een cold case en de uiteindelijke ontknoping doet je verbazen. Ondanks de spanning die gedurende het hele verhaal aanwezig is, twee rechercheurs die mij wel aanspreken en een plot wat op alle fronten kloppend is, ben ik helaas niet reuze enthousiast over dit boek. Dat zit hem puur in de vele Sardijnse namen en benamingen, dat er aan het einde van het boek een woordenlijst van 5 bladzijdes is toegevoegd met uitleg van allerlei woorden en zinnen zegt hierin voldoende.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 2
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Psychologie: 2
Plot: 3

Het eiland van de zielen krijgt hiermee 3 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)