Titel: VogelvrijVogelvrij
Auteur: Sebastien de Castell
Serie: Spellslinger #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Meis & Maas
Vertaling: Hanneke van der Soes
Publicatiedatum: september 2017
Aantal bladzijdes: 383
Recensie: Amanda

Cover
Een hele gave cover! Het lijkt een speelkaart te zijn, maar dan wel een hele bijzondere. Kleurgebruik is heel mooi, het rood met het zwart/wit zorgt ervoor dat het spreekt en het boek trekt. Bijzonder dat de oorspronkelijke cover is aangehouden, vaak zie je dat bij de uitgave van een boek in Nederland er een andere cover op wordt geplakt. Maar deze past juist perfect.

Auteur
Sebastien de Castell is een Canadese auteur. Hij heeft archeologie gestudeerd, maar toen hij klaar was realiseerde hij zich dat hij dat eigenlijk niet leuk vond. Hij heeft daarna vele baantjes gehad, zoals muzikant, leraar, ontwerper en acteur. Uiteindelijk besloot hij om boeken te gaan schrijven. Vogelvrij is het eerste deel in de Young Adult Fantasy serie Spellslinger die zes delen zal gaan tellen. In maart 2018 zal deel twee, Schaduwzwart, uitkomen.

Achterflap

Er zijn drie eisen om Jan’Tep als familienaam te verdienen. De eerste is kracht om je familie te verdedigen. De tweede is het beheersen van hoge magische kunsten. De derde is simpel, namelijk 16 jaar worden. Het was een paar weken voor mijn verjaardag toen ik besefte dat ik aan geen enkele eis zou voldoen.

Wanneer je bent geboren als Jan’Tep en bijna 16 jaar wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat… of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan’Tep gemeenschap. Dus wanneer Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren…

 

Vogelvrij

 

Mijn mening
Als Harry Potter-fan is het altijd leuk om weer een nieuwe serie te ontdekken waarin magie en magiërs een rol spelen. Ik was daarom ook zeer benieuwd naar Vogelvrij. Het verhaal van Kellen is eigenlijk juist een beetje het tegenovergestelde van dat van Harry Potter, wat eigenlijk wel leuk is. Ik ben snel geneigd om alles te vergelijken met Harry Potter.
Kellen kan weinig tot geen gebruik maken van zijn magie en is hierdoor gedoemd om een Sha’Tep te worden, dit zijn de mensen die het huishouden doen, in de mijnen werken enzovoorts. Shalla, het jongere zusje van Kellen beschikt juist over een enorme hoeveelheid magie, eigenlijk teveel dan al goed voor haar is. Kellen doet er alles aan om zijn magie te activeren, maar niks lijkt te werken. Totdat hij erachter komt waardoor dit is, dan krijgt hij de schrik van zijn leven.

Het verhaal kwam naar mijn zin wat traag op gang. In het begin van het boek gebeurt er eigenlijk weinig, personages worden voorgesteld en de relaties tot elkaar worden uitgelegd. Een uitleg over de woonplaats en wat de gebruiken zijn binnen de gemeenschap. Wanneer Ferius Parfax ten tonele verschijnt wordt er langzaam wat twijfel gezaaid wie deze vrouw nu is en wat ze komt doen. Ook de zogenaamde nekhek (zeer gevaarlijke wezens volgens de geschiedenisverhalen) vormen een bijzondere inbreng in het verhaal. Als je gebeten bent door een nekhek, kun je dat desbetreffende dier verstaan. Dit brengt een extra dimensie in het verhaal, want zijn ze nu wel of niet te vertrouwen?

Doordat het verhaal traag op gang komt, duurt het ook een poos voordat het echt een beetje spannend wordt en het boek mij gegrepen heeft. Maar over de helft van het boek neemt dit wel gestaag toe. De redelijke korte hoofdstukken en de schrijfstijl zorgen er wel voor dat het vlot leesbaar is, maar sommige namen remmen dan weer wat af. Want zodra je een echte magiër wordt, krijg je een magiërsnaam. Deze namen zijn alleen niet zo eenvoudig uit te spreken. Ondanks dat is het altijd weer leuk om een nieuwe serie te ontdekken waarin magie een hoofdrol speelt. Ik heb mij prima vermaakt met het lezen van dit boek.

Al met al een goed begin van een nieuwe serie. Dit boek wordt voldoende uitgewerkt om nog vijf delen op voort te borduren. Het heeft ook zeker voldoende nieuwsgierigheid gewekt om de volgende delen te willen lezen.

 

Vogelvrij

Spanning: 3
Plot: 2,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Dat is naar boven afgerond net aan 3,5 ster voor Vogelvrij, het eerste deel in de Spellslingerserie. Ik ben benieuwd wat Sebastien de Castell voor deel twee in gedachten heeft.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)