Thrillers and More is vandaag aan de beurt in de blogtour rond Hart van Glas van Miranda Peters. Danielle las het boek en kijkt uit naar het volgende deel in deze trilogie! Hart van Glas is niet het enige debuut van Miranda, ook dit interview is haar eerste!

Wie is Miranda Peters? Kun je je kort (of lang, mag ook, vinden we leuk ;-)) voorstellen?
Ik ben 36 jaar, getrouwd, heb twee dochters van zeven en bijna tien, en woon in Coevorden, een stadje in Zuidoost-Drenthe. Ik heb de Hogeschool voor Toerisme gedaan in Breda, waarna ik een tijdje op het hoofdkantoor van OAD-reizen heb gewerkt. Mijn man begon in 2004 een Bruna, en na de geboorte van onze oudste dochter ben ik in de winkel gaan meehelpen. Dat doe ik nu nog steeds met veel plezier! Als ik niet schrijf, doe ik aan crossfit en volleybal, lees ik of kijk ik series op Netflix. En o ja, ik ga ook nog graag met vriendinnen uit eten, met mijn man naar de film en met mijn kinderen leuke dingen doen. Dus je begrijpt: van mijn huishouden komt weinig terecht, haha.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Hart van Glas?
Tijdens een weekendje Groningen, ongeveer vijf jaar geleden, liep ik over de Grote Markt en keek ik omhoog naar de verlichte Martinitoren. Toen dacht ik: wat moet het geweldig zijn om als een soort van Spiderman naar boven te klauteren en samen met je geliefde van bovenaf op de verlichte stad neer te kijken! Op het moment dat ik dat dacht was het drie uur ’s nachts en hadden we een stevige stapavond achter de rug, maar het is altijd in mijn hoofd blijven rondhangen.

Was het altijd de bedoeling om een trilogie te schrijven of bleek je verhaal gewoonweg teveel voor 1 boek?
Nee, dat kwam later pas. In eerste instantie had ik alleen de droom en de toren. Later bedacht ik pas een staartje aan het plot, waardoor uiteindelijk deel 2 en 3 zijn ontstaan.

Zijn Hester en Siem volledig geboren uit jouw fantasie of zou men jou (of een bekende) in hen kunnen herkennen?
Ik heb zelf een zusje dat destijds nogal puberde (en ik was nogal braaf), dus in die zin zou je ons daarin wel kunnen herkennen. Mijn moeder zegt in ieder geval van wel haha. En Hester is lang, net als ik. Maar verder is het allemaal fantasie, gecombineerd met kleine dingetjes die ik ergens tegen ben gekomen. Zoals hoe het huis van Siems ouders is ingericht, dat is gebaseerd op het huis van een van mijn collega’s.

Hoe lang schrijf je al? Is het iets wat je altijd al hebt willen doen?
Het is iets wat ik altijd deed, maar ik heb nooit gedacht dat ik er mijn beroep van zou kunnen maken. Naar mijn idee was schrijven iets wat vage mensen deden op stoffige zolderkamertjes. Ik schreef verhalen (ook fantasy) op de lagere school, de langste van de klas. Het is altijd mijn beste vak geweest en ook later, tijdens stages en werk, vond ik stukjes schrijven altijd het leukst om te doen. Pas toen ik met de boeken van Twilight in aanraking kwam, dacht ik: dát wil ik doen. Dat is nu vijf jaar geleden en zo is het begonnen. Ik denk dat ik het eerste woord van Hart van Glas vier jaar geleden heb getypt.

Heb je bewust voor young adult gekozen? Zo ja, waarom?
Onbewust las ik altijd al veel in dat genre. Schrijvers als Thea Beckman, Evert Hartman en Jan Terlouw gebruikten vaak tieners als hoofdpersonages. Ik weet nog dat ik helemaal fan was van Thea Beckmans serie ‘Kinderen van Moeder Aarde’. Toen al fantasy én een beetje romance. Maar sinds Twilight kreeg het een naam, en dat was mijn eerste echte aanraking met het genre. Sindsdien ben ik verkocht aan YA, en dan vooral romantiek gecombineerd met fantasy en/of bovennatuurlijke elementen.

Zou je ooit wel eens een ander genre willen schrijven? Een boek voor volwassenen?
Ooit zou ik graag een feelgood of een chicklit willen schrijven, of een New Adult. Ik ben fan van de boeken van Cora Carmack en Colleen Hoover, en ook de boeken van Lis Lucassen vind ik goed. Mijn man houdt totaal niet van dingen die niet kunnen in boeken en films, dus hij vraagt steeds wanneer ik iets ga schrijven dat geen fantasy is haha. Maar ik zou geen thriller kunnen schrijven, omdat ik die zelf niet graag lees. Ik denk dat je het beste kunt schrijven wat je graag leest, omdat je daar feeling mee hebt.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Overal. Op de sportschool, op het schoolplein, maar ook uit andere boeken. En een heleboel tv-series: The Vampire Diaries, The Originals, Teen Wolf, Bitten, Arrow… dat zijn zo ongeveer de series die ik continu kijk en steeds opnieuw kijk. Ik vind vooral de emotionele en humoristische scènes geweldig om te zien (I love Stiles, Damon, Felicity en Klaus). Ik leer ervan: hoe ze op elkaar reageren, hoe bepaalde dingen gezegd worden… Fantastisch.

Hoe schrijf je? In alle rust en stilte? Of maakt het niet uit waar je zit? Draai je bepaalde muziek tijdens het schrijven misschien?
Ik schrijf het liefst met een koptelefoon op, zodat ik helemaal op mijn eigen planeet zit. Ik luister vooral muziek die aansluit bij de scène (zielig, heftig, spannend, romantisch…). Veel nummers die ik ken uit de Vampire Diaries, maar ook Coldplay (Fix you!), Ed Sheeran, The Lumineers, Kodaline en John Mayer. Daarnaast ben ik gek op de muziek van Jake Etheridge, die ik afgelopen augustus in het echt heb ontmoet (jeej!). Alleen zijn stem en zijn gitaar zijn al voldoende achtergrond voor een aantal mooie Hester & Siem momenten. En o ja, Human van Christina Perri heb ik grijsgedraaid tijdens emotionele scènes.

Heb je een verhaal al helemaal bedacht in je hoofd en schrijf je het dan pas op? Of laat je je leiden door je personages?
Deels heb ik een plot opgeschreven, nota bene in een indoor kinderspeeltuin. Old-fashioned, met pen en papier. Maar sommige dingen heb ik tijdens het schrijven veranderd, want op een bepaald moment wás ik Hester en liet ik me volledig door haar leiden.

Hart van Glas is nu overal verkrijgbaar; hoe vind je dat? Spannend nu dat iedereen het kan lezen? De eerste recensies zijn ook inmiddels verschenen… lees je die met samengeknepen billen of valt dat wel mee?
Pfff. Dat is hartstikke spannend. Ik heb het zo lang voor mezelf gehouden, en nu gaat ineens iedereen er een mening over hebben. Maar het is heel leuk hoor, want uiteindelijk wil ik graag dat iedereen Siem en Hester leert kennen natuurlijk! En de recensies zijn vooral heel leuk. Er zitten ook puntjes van kritiek in, maar ik ben van mening dat ik daar als auteur alleen maar beter van kan worden. Ik pas het zeker toe op mijn toekomstige schrijfsels.

Hoe was de boekpresentatie??
Heel spannend, maar heel tof. De hele dag kreeg ik nauwelijks een hap door mijn keel, en ik sliep al een week ontzettend slecht. Uiteindelijk waren die zenuwen nergens voor nodig, want het ging allemaal supergoed en de mensen die er waren reageerden heel leuk en lief. Vrienden en familie namen bloemen en cadeautjes mee… zo lief! Ik zou het zo nog een keer willen doen! Gelukkig komen er nog twee delen haha.

Lees je zelf graag? Wie/wat lees je het liefst?
Ik lees heel graag, maar ik heb er niet altijd meer tijd voor, helaas. Of ik kan mijn gedachten er niet bij houden. Op dit moment lees ik graag boeken van Sarah J. Maas, Cora Carmack, Colleen Hoover, Ilona Andrews (Op de Grens-serie: geweldig!), en er staan ook nog zoveel boeken van NL-auteurs in mijn kast te wachten om gelezen te worden!

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten (naast de rest van de trilogie natuurlijk!)?
Hart van Vuur en Hart van Smaragd zijn al geschreven, maar ze moeten nog door de redactie. Daarnaast heb ik ook nog een kort verhaal geschreven, én ik ben alvast begonnen met een nieuw project: De Ademdief. Het gaat over een meisje dat de gave heeft om andermans adem te stelen. Vanwege deze magie worden deze Ademdieven opgejaagd door Jagers, die al millennia lang proberen hen uit te roeien om hun vloek te verbreken. Het is een verhaal over een onmogelijke romance, met de nodige fantasy-elementen. Ik weet nog niet uit hoeveel delen het gaat bestaan, maar ik houd jullie op de hoogte!

 

Leave a Reply

  • (not be published)