Leuk dat we je wat vragen mogen stellen! Je bent een debutant. Kun je kort iets over jezelf vertellen? Wie is Inge van Prooijen? Wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s? Wat is jouw guilty pleasure? 

inge van prooijen

In het dagelijkse leven hol ik veel achter mijn zoontje aan (1.5) om zijn leven te redden (hij ziet geen gevaar) en werk ik in de zorg. Binnenkort maak ik de overstap van het werk als POH-GGZ bij een huisartsenpraktijk naar een functie bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven, om zo dichter bij huis te kunnen werken. In mijn vrije tijd lees ik veel boeken, zoek ik naar tijd om te schrijven en versla ik graag mijn vriend Bob met een bordspel. Mijn guilty pleasure is eindeloos reels kijken op Instagram en het volgen van juicekanalen.    

Wat heeft je ertoe gedreven om een boek te gaan schrijven? En hoe heb je dat vervolgens aangepakt? Hoelang heb je erover gedaan van begin tot publicatie? 

Het schrijven van de eerste versie van ‘Zonder angst’ duurde ongeveer een jaar. Toen ik mijn manuscript naar o.a. de Crime Compagnie had ingestuurd dacht ik minimaal 3-6 maanden te moeten wachten op een reactie, maar het waren slechts enkele weken! Na het tekenen van het contract zijn er nog een aantal redactierondes geweest. Ik denk dat het schrijfproces al met al anderhalf jaar heeft geduurd. De uitgever maakt natuurlijk voor alle boeken een planning, dus ik moest best even ‘wachten’ op de verschijning van ‘Zonder angst’. 

inge van prooijen

Is Zonder angst gebaseerd op ervaringen vanuit je werk? En dan bedoel ik echt een specifieke gebeurtenis of cliënt? 

Nee, de gebeurtenissen uit het boek zijn fictie. Wel heb ik bepaalde thema’s en vraagstukken uit mijn werk en privéleven meegenomen bij het schrijven van dit boek.  

Zoals: werk/privé balans, wat gebeurt er als de verhouding scheef zit? Wat als je als hulpverlener geraakt wordt door een cliënt en eigenlijk méér wil doen? Hoeveel deel je wel of niet in een relatie, en wat als je (onbewust) steeds meer aannames doet?  

En dan is het boek klaar, gaat het de wijde wereld in… hoe is dat voor jou? Vond je het moeilijk om het verhaal los te laten? Of blijft het nog heel erg bij je en moet je even afkicken als het ware? 

Het boek zelf kan ik makkelijk loslaten, ik kijk er echt naar uit dat iedereen die dat wil ‘Zonder angst’ vanaf donderdag kan lezen! Het promotiegedeelte eromheen (waar ik nu midden in zit) vind ik een stuk spannender. Als ik een interviewaanvraag krijg denk ik eerst: ‘o, leuk!’ En daarna:’ oei, ik heb er al een paar gedaan, is niet iedereen het straks helemaal zat om interviews met ‘Inge van Prooijen’ te lezen?’ Mijn vriend helpt me daar wel echt goed in, ook om alles te relativeren.  

Is schrijven voor jou een uitlaatklep of juist ontspanning? 

Allebei, ik kan best wel wat van mijzelf kwijt in het schrijven, maar het is ook ontspanning. Op weg naar huis vanuit werk kan ik echt al zin hebben om met de laptop op de bank te ploffen.  

Smaakt dit debuut naar meer? Sterker nog, ben je al bezig aan een volgend verhaal? Zo ja, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten? 

Ja! Ik ben bezig met een nieuwe thriller, de ruwe versie is bijna af. Het verhaal gaat over Nena, na een jaar daten trekt ze in bij haar vriend Diederik en diens driejarige zoontje Benjamin. Maar de ex en de ex-schoonmoeder van haar geliefde trekken haar kwaliteit als bonusmoeder al snel in twijfel. Is dat terecht?  

Zonder angst is een thriller. Is het een bewuste keuze geweest om een thriller te gaan schrijven? Waarom dit genre?  

Ik ben groot van fan thrillers, en dan niet zozeer de thrillers met veel actie en bloed, maar voornamelijk psychologische thrillers. Het schrijven ervan is ook echt heel leuk, met een thriller kan en mag je alle kanten op! Ik heb voor De Verhalenfabriek ook een kort feelgood verhaal geschreven, dat was leuk, maar ook lastiger! Het einde staat immers al vast: het loopt goed af, dat maakt het moeilijker om de spanning erin te houden.  

Welke auteur of auteurs is/zijn een groot voorbeeld voor jou? 

Lisa Unger, Lisa Garder, Lucy Foley…. En nog heel veel meer 😉  

Welke boeken lees je zelf graag? Welk boek is jouw all time favorite? Welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader? 

Op dit moment lees ik ‘Vind mij’ van Alafair Burke. Tot nu toe erg goed! Ik vond haar eerdere thrillers ook erg sterk.  

Wat is voor jou de ultieme manier van ontspanning? 

Yoga en lezen. Maar sinds de geboorte van mijn zoontje doe ik eigenlijk veel te weinig aan Yoga, ik wil het wel graag weer oppakken.  

En als laatste vraag, wat is je lievelingseten en zou je daar het recept van met ons willen delen? 

Haha, ik kan dus helemaal niet zo heel goed koken, en Bob ook niet. Maar: ik probeer het wel! Mijn nieuwe favoriet is een super simpele pasta van groente.   

  1. Courgetti (of je gaat heel enthousiast zelf een courget raspen)  
  1. Blokjes of reepjes gerookte kip (al gaar)  
  1. 1 avocado, prak deze met een vork tot een sausje  
  1. Een bakje roomkaas  
  1. Gehalveerde cherrytomaten  

Bak de courgetti, kip en tomaten even kort in een pan, maak dan een sausje van de avocado en de roomkaas en schep dat door het geheel heen. 

TADA 🙂  

(Oja, als je geen mini-kind hebt kun je uiteraard ook zout en peper toevoegen)


Zonder angst – Inge van Prooijen (De Crime Compagnie)

Inge van Prooijen

Leave a Reply

  • (not be published)