Titel: Als alles duister wordtAls alles duister wordt
Auteur: Hilde Vandermeeren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Q
Publicatiedatum: april 2013
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Danielle

Hilde Vandermeeren (1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Sinds 2007 leeft ze fulltime van haar pen. Ze schreef ruim 40 kinder- en jeugdboeken waarvan vele werden vertaald en bekroond met Vlaamse en Nederlandse literaire prijzen. In 2013 verscheen haar thrillerdebuut Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Haar debuut won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en kwam op de longlist Diamanten Kogel 2013. In 2014 verscheen De toeschouwers. Haar derde thriller Stille grond (2015) haalde de shortlist van de Gouden Strop 2016 en de filmrechten zijn verkocht aan Eyeworks. In 2016 verscheen Scorpio. Haar vijfde thriller Schemerzone verscheen in 2017 en won de Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Momenteel staat ze met Schemerzone op de longlist Bookspot Gouden Strop 2018, de belangrijkste prijs voor het Nederlandstalige spannende genre. Haar zesde thriller Pas op voor de buren verschijnt in mei 2018 bij uitgeverij Q. Momenteel werkt ze aan een nieuw thrillerproject in samenwerking met de Antwerpse topadvocaat Walter Damen: publicatie najaar 2018 bij uitgeverij Van Halewyck. Dit is een project naast haar standalones die nog altijd bij uitgeverij Q zullen verschijnen.

Op een avond botst Claire Maenhout op een hoge voetgangersbrug nabij een vrijwel verlaten station tegen een man op. Ze heeft haast om de laatste trein naar huis te halen en besteedt er verder geen aandacht aan. Totdat ze enkele dagen later in de krant leest dat er op die plaats een lijk in de struiken is gevonden. De politie roept getuigen op. Maar Claire is onlangs hersteld van een zwaar ongeluk. Ze heeft drie weken in coma gelegen en moest maandenlang revalideren. Haar getuigenis zal niet veel kunnen opleveren. Maar de moordenaar heeft haar gezicht wel gezien. Hij gaat naar haar op zoek. En hij vergeet nooit een gezicht.

Als alles duister wordt begint meteen met een moord die je tot aan het einde bezighoudt. Niet dat het hele verhaal draait om slechts één moord. Het zou Hilde niet zijn als ze er weer een schitterend verhaal omheen weet te schrijven.

Claire is de persoon die de meeste aandacht krijgt in het verhaal. Haar hele leven wordt op een mooie en ontroerende wijze beschreven. Niet alleen hoe het ongeluk haar leven toch wel enigszins op de kop heeft gezet maar ook de verhouding tussen haar ouders en de onlangs stukgelopen relatie spelen een rol in het verhaal.

Ondertussen loopt de spanning op want de moord moet toch opgelost worden. Halverwege het boek gaan er allerlei scenario’s door je hoofd maar raak je verstrikt in alle personages die het nog steeds kunnen zijn. En net als je denkt die is het, komt er een slotoffensief die al je vermoedens weer doet wegvegen.

Sommige mensen dragen een soort wanhoop met zich mee, dacht Claire, en slagen er niet in om die van zich af te schudden.

Als je eenmaal een boek hebt gelezen van Hilde Vandermeeren wil je er gewoon geen een meer missen. Haar schrijfstijl is heerlijk vlot en door haar woordkeuzes zijn de zinnen perfect samengesteld waarbij je alle emoties, spanningen en humoristische stukjes uit het boek voelt spatten. Wetende dat er elk jaar rond mei een boek van haar verschijnt zou dit een vaste datum in je agenda moeten worden om naar de boekhandel te gaan!

Ik geef Als alles duister wordt 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)