Titel: Pas op voor de burenPas op voor de buren
Auteur: Hilde Vandermeeren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Q
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Heidi

Cover
Een mooie cover in groentinten, we zien een verlaten huisje tussen de bomen staan. De kleuren zorgen voor een mysterieus geheel. De rode letters van de titel van het boek springen er mooi uit en zijn nog net iets in nevel gehuld waardoor het allemaal een duistere uitstraling krijgt.  

Auteur
Hilde Vandermeeren (1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Sinds 2007 leeft ze fulltime van haar pen. Ze schreef ruim 40 kinder- en jeugdboeken waarvan vele werden vertaald en bekroond met Vlaamse en Nederlandse literaire prijzen. In 2013 verscheen haar thrillerdebuut ‘Als alles duister wordt‘ bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Haar debuut won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en kwam op de longlist Diamanten Kogel 2013. In 2014 verscheen ‘De toeschouwers’. Haar derde thriller ‘Stille grond’ (2015) haalde de shortlist van de Gouden Strop 2016 en de filmrechten zijn verkocht aan Eyeworks. In 2016 verscheen ‘Scorpio’. Haar vijfde thriller ‘Schemerzone’ verscheen in 2017 en won de Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Momenteel staat ze met ‘Schemerzone‘ op de longlist Bookspot Gouden Strop 2018, de belangrijkste prijs voor het Nederlandstalige spannende genre. Haar zesde thriller ‘Pas op voor de buren’ is inmiddels verschenen bij uitgeverij Q. Momenteel werkt ze aan een nieuw thrillerproject in samenwerking met de Antwerpse topadvocaat Walter Damen: publicatie najaar 2018 bij uitgeverij Van Halewyck. Dit is een project naast haar standalones die nog altijd bij uitgeverij Q zullen verschijnen.  

Achterflap/samenvatting
Een straat met vier huizen.
En vijf geheimen.
Ruth is een thrillerauteur die onder een pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen.
Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen. 

Wat hadden de buren haar allemaal niet verteld? Hoeveel geheimen zaten er nog verborgen in de donkerste hoeken van hun huizen?

Mijn mening 

De boeken van Hilde Vandermeeren staan altijd hoog op mijn verlanglijstje omdat ik daar altijd enorm van geniet. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik Pas op voor de buren mocht lezen. Na de eerste bladzijden te hebben gelezen heeft Hilde het al weer voor elkaar en weet ze me het verhaal in te slepen. De hoofdstukken zijn kort, hierdoor zit er veel vaart in het verhaal. Direct vanaf het begin is de spanning aanwezig en dit blijft ook zo tijdens het verdere verloop van het verhaal.   

De schrijfstijl van Hilde Vandermeeren is erg prettig, beeldend en meeslepend waardoor je het liefst door wilt blijven lezen. De personages zijn stuk voor stuk erg goed uitgewerkt en zouden dan ook zomaar je eigen buren kunnen zijn, zo levensecht komen ze over. Allemaal hebben ze zo hun eigenaardigheden waardoor je eigenlijk niemand meer vertrouwt. Het personage van Ruth komt erg goed uit de verf, je voelt haar twijfel en angst en wel op zo’n manier dat je zelf ook begint te twijfelen. Ook ditmaal heeft Hilde een psychologische ziekte in haar thriller verwerkt, iets wat ik erg boeiend vind om te lezen. Op alle vlakken kun je merken dat de schrijfster erg veel verstand van psychologie heeft, zowel bij de uitwerking van de personages als bij het plot.

Als je in kringetjes blijft rondzwemmen word je gek, net zoals een goudvis in een kleine, ronde bokaal.

Hilde laat je gedachten als lezer wankelen en zorgt ervoor dat je werkelijk overal aan begint te twijfelen, hierdoor wordt er niets voortijdig verklapt en blijft het verhaal tot de laatste bladzijde boeiend. En als er dan ook nog onverwachte wendingen en een verrassende ontknoping volgen kan ik alleen maar hopen dat Hilde Vandermeeren nog veel thrillers gaat schrijven. Ik kijk er in ieder geval naar uit!  

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik geef Pas op voor de buren van Hilde Vandermeeren dikverdiende sterren 

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)