Titel: De toeschouwersDe toeschouwers
Auteur: Hilde Vandermeeren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Q
Publicatiedatum: mei 2014
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Hilde Vandermeeren (1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Sinds 2007 leeft ze fulltime van haar pen. Ze schreef ruim 40 kinder- en jeugdboeken waarvan vele werden vertaald en bekroond met Vlaamse en Nederlandse literaire prijzen. In 2013 verscheen haar thrillerdebuut ‘Als alles duister wordt’ bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Haar debuut won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en kwam op de longlist Diamanten Kogel 2013. In 2014 verscheen De toeschouwers.  

Samenvatting:
Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd aan kickboksen. Door gebeurtenissen uit haar verleden houdt ze mensen zo veel mogelijk op afstand. Haar vriendin Dana moet voor haar werk naar het buitenland en vertrouwt Marion haar twaalfjarige dochter Chavi toe. Het meisje zit op het internaat van een eliteschool in een bosrijke omgeving. Al snel heeft Marion het gevoel dat het daar niet veilig is. Dan wordt er in de school een moord gepleegd. Slaagt Marion erin om Chavi te beschermen? Of zal ze dezelfde fout maken die ze vroeger al heeft gemaakt?  

Mijn mening:
De toeschouwers is een al wat ouder boek van Hilde, inmiddels is de collectie al uitgebreid met meerdere zeer goede thrillers, en kijken we al halsreikend uit naar haar nieuwste boek Pas op voor de buren dat eind mei verschijnt.  

De toeschouwers speelt zich hoofdzakelijk af op een internaat waar je als lezer getuige bent van een gruwelijke moord. Er wordt al snel duidelijk wie het gedaan heeft. De jacht op de dader lijkt eenvoudig maar al snel blijkt dat het toch niet zo eenvoudig is om de waarheid boven water te krijgen.  

Marion, die tijdelijk de zorg voor Chavi, de dochter van haar vriendin, op zich neemt, besluit dicht in de buurt van het meisje te blijven, haar verleden zorgt ervoor dat haar voelsprieten voor enge mannetjes continu op volle toeren draaien. En die zorgen blijken zeker niet ongegrond als alle personen die op wat voor manier dan ook iets met het internaat van doen hebben potentiële daders zijn. 

De personages zijn dermate goed neergezet dat je als lezer sympathie of juist antipathie voor degene voelt.  

De enige rol die ik iets te oppervlakkig vond was de rol van Dana, zij liet haar dochter achter bij haar vriendin en zonder verdere uitleg duurde deze periode een stuk langer dan in eerste instantie afgesproken was, ze was voor mij toch wel een beetje de ontaarde moeder. Zeker omdat heel duidelijk was dat Chavi enorm opzag tegen het internaat en ook omdat Marion niet stond te springen om de taak van opvoedster op zich te nemen, elke dag was er ook voor haar één te veel. 

Dit deed echter niets af aan de kwaliteit van het gehele verhaal wat mij vanaf de eerste tot de laatste bladzijde in zijn greep heeft weten te houden. 

De spanning droop er van af, gewoon eng om te lezen tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn om zelf buiten schot te blijven of aan hun trekken te komen.  

De plot leek te staan als een huis maar zoals we inmiddels gewend zijn van Hilde kwam er nog een mooie grande finale, die ook de hoofdpersonen vast een tevreden gevoel hebben gegeven. Dit was de beste oplossing voor iedereen want ik weet niet of sommige mensen anders de rest van hun leven nog rustig hadden kunnen slapen.  

Inmiddels kan ik wel zeggen dat Hilde Vandermeeren een thrillerschrijfster van niveau is, de boeken die ik inmiddels van haar heb gelezen springen eruit vanwege hun diversiteit in thema’s, psychologische diepgang en originele plotten.  

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 5
Plot: 5  

De toeschouwers krijgt dik verdiend 4,5 ster. 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)