Titel: Grote ZusGrote Zus
Auteur: Gunnar Staalesen
Serie: Varg Veum
Genre: Thriller
Uitgeverij: Marmer
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Manon

Auteur
Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.   

Achterflap
Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie. 

Varg Veum krijgt bezoek van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Maar ze is niet gekomen om de familiebanden aan te halen, ze wil dat hij haar petekind zoekt, de 19-jarige Emma, die naar Bergen is vertrokken om daar te studeren. Na haar verhuizing uit het studentenhuis is ze spoorloos verdwenen zonder een adres achter te laten. 

Het onderzoek voert Veum naar het ruige kustgebied tussen Bergen en Haugesund, waar een criminele motorbende de lakens uitdeelt. Natuurlijk laat Veum zich door het brute geweld niet afschrikken, maar dan neemt de zaak een onverwachte wending die hem ook persoonlijk raakt.  

Mijn mening
Net zoals het eerste boek dat ik van Gunnar Staalesen heb gelezen, De vrouw in de koelkast, wordt het verhaal verteld vanuit de privédetective Varg Veum. 
Het verhaal start gelijk met Varg die bezoek krijgt van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Ze is alleen niet gekomen om hem te verwelkomen in de familie, maar ze wil dat hij haar petekind Emma gaat zoeken die spoorloos is verdwenen in Bergen. Uiteraard accepteert Varg deze opdracht en dan begint de zoektocht die hem naar allerlei plaatsen brengt rond Bergen. Hij ontmoet diverse personen die niet alleen met Emma hebben te maken maar ook met zijn verleden. Ik vond het aantal karakters dit keer iets te veel, moest af en toe even terugbladeren wie wie ook alweer was. Varg leert door deze opdracht wel meer over zijn eigen achtergrond, misschien wel informatie die hij eigenlijk niet wil weten. Uiteraard blijft de grote vraag natuurlijk: gaat hij Emma vinden?    

Rol het plastic uit! Als ze netjes ingepakt zijn, brengen we ze naar buiten, we vullen het pakket op met stenen en dan hupla, naar de bodem van de Osterfjord met die twee.  

Grote Zus is het 21ste boek in de serie met Varg Veum in de hoofdrol en mijn 2e boek wat ik van hem lees. En net als het 4e boek (De vrouw in de koelkast) is deze prima los te lezen. De rode draad die door het verhaal loopt, het privéleven van Varg, is prima op te pakken. Eigenlijk net zoals bij het eerdere boek dat ik las: verwacht geen superspannende, op-het-puntje-van-je-stoel-zitten-thriller, maar een spannend verhaal met ouderwets speurwerk, humor en onverwachte wendingen. Ik was vanaf het begin geboeid.  

Net als elders zijn regens en naheffingen in Bergen de duidelijkste signalen dat het herfst is. 

Gunnar Staalesen schrijft gedetailleerd over de omgeving en situaties, wat prettig leest. Heerlijk gelezen weer, ik begin de Varg Veum-serie steeds meer te waarderen! 

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Eindscore voor Grote zus: 3,5 ster

Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)