Titel: VoltooidVoltooid
Auteur: Mariska Overman
Serie: Isabel Dieudonné #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 377
Recensie: Miriam

Over de auteur
Voltooid is de tweede thriller van Mariska Overman. Ze debuteerde succesvol in 2017 met Hoofdzaak, waarin hoofdpersoon Isabel Dieudonné geïntroduceerd werd. Ze is samen met haar man eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt, en schrijft over dood en rouw.   

Samenvatting
Voltooid begint ongeveer een anderhalf jaar nadat Hoofdzaak is geëindigd. De gebeurtenissen van toen zijn ex-rechercheur en specialist postmortale zorg Isabel Dieudonné niet in de koude kleren gaan zitten en zij probeert een en ander nog altijd een plekje te geven. Er wordt een lijk in het bos gevonden waarbij een boodschap wordt achtergelaten: ‘klaar’. Isabel wordt door de politie ingeschakeld als adviseur en zij krijgt een partner toegewezen: Damon de Zoet. Het onderzoek gaat van start, maar ze zijn nog niet heel ver als de moordenaar allesbehalve ‘klaar’ blijkt te zijn: er wordt nog een lichaam gevonden, dit keer met de boodschap ‘voltooid’. 
Wat bedoelt de moordenaar met deze boodschappen? Wat is de betekenis erachter? Aan Isabel en het rechercheteam de taak om hierachter te komen voordat er nog een slachtoffer valt…maar vooralsnog tast men in het duister.   

Het was gelukt. Het was voltooid.

Als je Hoofdzaak nog niet hebt gelezen, dan zou je dat voor het lezen van dit boek moeten doen; na het lezen van Voltooid is het namelijk niet meer nodig omdat je de clou dan al weet. De gebeurtenissen uit Hoofdzaak dreunen nog aardig na in Voltooid en ze komen regelmatig ter sprake.   

De proloog begint goed. Kort, krachtig, daar houd ik van. Het verhaal wordt vervolgens verteld vanuit verschillende perspectieven, onder andere die van hoofdpersoon Isabel, politiechef Peter en de moordenaar. Hoewel Mariska een fijne schrijfstijl heeft, komt de toon die gezet wordt door de proloog nauwelijks terug in de rest van het verhaal. De afwisseling in perspectieven zorgt er in dit geval niet voor dat je lekker door blijft lezen. Het verhaal kabbelt wat voort, sommige verhaallijnen worden veel te lang uitgerekt en de spanning komt soms maar heel even om de hoek kijken. De personages blijven in mijn ogen vlak en de manier waarop ze zijn neergezet laat mij niet meeleven of ze zelfs maar sympathiek vinden (ik ben absoluut geen fan van Isabel).
Complimenten voor Overman voor de manier waarop ze een thema als euthanasie ter sprake brengt en hoe ze dit heeft verwerkt in het verhaal. Ook de respectvolle manier waarop Isabel met de doden omgaat, vind ik mooi neergezet. Daaruit blijkt duidelijk de ervaring die Mariska hier zelf mee heeft.  

Al met al vond ik Voltooid een stuk beter dan Hoofdzaak, maar het verhaal heeft mij niet kunnen overtuigen. Of ik een volgend boek met Isabel in de hoofdrol zal oppakken? Ik weet het nog niet.   

Leesplezier 2,5
Schrijfstijl 3
Plot 3
Originaliteit 3
Psychologie 2,5
Spanning 2 

2,5 ster voor Voltooid. 

Miriam  

Leave a Reply

  • (not be published)