Titel: NachtmuziekNachtmuziek
Auteur: Jojo Moyes
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Annemarie Verbeek
Publicatiedatum: juni 2018 (heruitgave)
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boek Sheltering Rain (Paradijs op aarde) verscheen in 2002. Moyes is een van de weinige auteurs die twee keer de Romantic Novel of the Year Award won, in 2004 voor Verboden vruchten en in 2011 voor De laatste liefdesbrief. Haar boeken zijn inmiddels in elf landen vertaald. Haar roman Me before You (Voor jou) was een wereldwijde bestseller en verkocht meer dan drie miljoen exemplaren.

Achterflap:
De jonge violiste Isabel Delancey is weduwe en kan in Londen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Wanneer ze een groot, vervallen landhuis erft van een oudoom trekt ze erin met haar twee kinderen. Als Matt McCarthy, buurman en handige klusser, aanbiedt om haar te helpen met de broodnodige reparaties, maakt ze daar dankbaar gebruik van. Maar Matt heeft een verborgen agenda, want hij aast al meer dan tien jaar op het huis…

Mijn mening:
Al heel lang staat het lezen van een boek van Jojo Moyes op mijn planning, door steeds totaal onbelangrijke bijkomstigheden is het daar tot nu toe niet van gekomen. Nachtmuziek zal daarom het boek zijn wat voor mij de spits af mag bijten. Een roman waarin Isabel Delancy, pas weduwe, als het ware gedwongen wordt een huis te accepteren dat ze erft. Het huis is een bezienswaardigheid in de buurt waar het staat en er waren meerdere belangstellenden om er te gaan wonen nadat de eigenaar gestorven is.
Helaas loopt het uitstippelen van het leven niet altijd zoals gepland en vooral de buren van het beruchte huis, Matt en Laura McCarthy, lijken daar de dupe van te worden.

Het verhaal op zich spreekt wel aan maar in mijn ogen ontbreekt het aan diepgang. Ik voel niet de liefde, het verdriet en de rouw die het leven van Isabel en haar kinderen Thierry en Kitty parten speelt. Ze lijden enorm onder hetgeen hen allemaal overkomt maar die emotie raakt mij niet voldoende. Vooral Thierry heeft het zwaar en uit dit op een bijzondere manier, toch bezorgt het me helaas geen brok in mijn keel terwijl het wel heftig is.

De hechtheid en vriendschap in de kleine gemeenschap waar de familie McCarthy mee te maken krijgt, vond ik wel goed neergezet. Men geeft mensen een tweede kans en gaat niet meteen uit van het negatieve, dat is mooi om te lezen, een voorbeeld voor velen.
Aangezien ik geen vergelijkingsmateriaal heb, vraag ik me af of Nachtmuziek een minder boek is van Jojo Moyes of dat ik gewoon geen fan ben van haar schrijfstijl. De verfilming van Voor jou ontroerde mij enorm dus misschien had ik toch wat te hoge verwachtingen van haar boeken, ik zal zeker nog een boek van haar lezen om er zeker van te zijn dat ik mezelf en Jojo Moyes niet tekort doe.
Een roman die ik met plezier heb gelezen maar die me helaas geen wauw gevoel heeft gegeven.

Nachtmuziek krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)