Anita Terpstra bracht dit jaar de geweldige thriller Vonk uit. Een spannende thriller die zich afspeelt in de balletwereld, waar liefde en haat heeeel dicht bij elkaar liggen. Hoog tijd om eens wat vragen voor te leggen aan deze schrijfster!

foto Harry Cock

Voor diegenen die jou nog niet kennen: wie is Anita Terpstra? 

Ik ben geboren en getogen in een Fries dorpje, ik heb journalistiek en kunstgeschiedenis gestudeerd, ik ben moeder van twee prachtige kinderen, ben partner van een hele leuke man, eigenaresse van de liefste hond ter wereld en verslaafd aan chocola en latte macchiato.  

In Vonk maken we kennis met balletpaar Mischa en Nikolaj. Waarom heb je voor deze setting gekozen? Heb je iets met ballet? Waar kwam überhaupt de inspiratie voor Vonk vandaan? 

Het idee voor Vonk begon met een scène die ik zag in een televisieserie, waarin twee vrouwen die allebei ernstig verbrand zijn op dezelfde kamer liggen. Die scène was maar heel kort en ik merkte dat ik nieuwsgierig was naar hun geschiedenis, dat ik meer over ze wilde weten. Ik ben dus begonnen met twee vrouwen, later kwam er een echtgenoot bij en verdween de andere vrouw. In de periode dat ik met het boek begon waren balletdansers zoals Igone de Jongh en Sergei Polunin veel in het nieuws. Ik vond de balletwereld altijd al fascinerend en besloot die als setting te nemen.  

Kwam er veel research aan te pas voor Vonk? Hoe heb je dit aangepakt? 

Ja, ik heb veel boeken en artikelen gelezen, ik heb een dag meegelopen bij Het Nationale Ballet en het Brandwondencentrum in Groningen. Daar had ik fantastische contactpersonen die me antwoorden gaven op al mijn vragen.    

Waarom heb je ervoor gekozen op deze manier Mischa en Nikolaj aan het woord te laten? Heb je dat van tevoren helemaal gepland of heb je je door hen laten leiden? 

Ik wilde twee stemmen aan het woord laten die allebei hun eigen verhaal vertellen. Eén van de twee liegt, maar wie? Ik heb het niet gepland, maar me door hen laten leiden. Dat was nieuw voor me en beviel me erg goed.  

Wat zou je ervan vinden als het boek werd verfilmd en wie zou dan de hoofdrol spelen? 

Geweldig natuurlijk! Igone de Jongh en Sergei Polunin lijken me perfect.  

Zou je ooit nog iets met je studie kunstgeschiedenis willen doen? Lesgeven bijvoorbeeld? 

Af en toe doe ik nog projecten die met kunstgeschiedenis te maken hebben. Ik heb onder andere de teksten voor de tentoonstelling Sexy Ceramics geschreven die te zien was in Keramiekmuseum Princessehof.  

Er is een verhaal van jou te beluisteren in de allereerste StationsLuisterCoupe, wat ontzettend tof! Hoe is dit idee tot stand gekomen? 

Ik was niet bij het idee betrokken, maar het is inderdaad ontzettend tof. Het is een initiatief van de NS om bezoekers van de Culturele Hoofdstad 2018 te verwelkomen.  

Ben je al aan een volgend boek begonnen? Al ideeën of misschien zelfs al aan het schrijven? 

Ja!  

foto Harry Cock

Zou je je eens willen wagen aan een ander genre? Een young adult bijvoorbeeld of een roman? 

Ik heb me gewaagd aan non-fictie: Het huis vol, een geschiedenis van naoorlogse grote gezinnen. Mijn moeder is er een van veertien, mijn vader een van zeven. Ik heb mijn ouders, ooms en tantes geïnterviewd en hun verhalen afgewisseld met hoofdstukken die informatie geven over die tijd, zoals het huishoudboekje, lijfstraffen, etc.  

Wat lees je zelf heel graag? 

Alles! Thrillers, romans, biografieën.  

Heb je een favoriete schrijver/schrijfster? 

Heel veel! Karin Slaughter, Nicci French, Annejet van der Zijl, Clare Mackintosh, Jessica Durlacher.  

Leave a Reply

  • (not be published)