Aangezien ik afgelopen jaar 100 boeken heb gelezen was het niet makkelijk om er een lijstje van 10 uit te selecteren die dan ook daadwerkelijk de beste waren van het jaar 2018. Hierdoor ga ik dan ook een beetje afwijken van het getal 10 omdat ik sommige boeken gewoon weg moet benoemen.

Waar ik normaal de focus heb liggen op thrillers zijn dit jaar een scala aan genres voorbijgekomen en dat maakt het lezen dan wel weer leuker.

Het jaar begon in ieder geval wel met drie vette thrillers. Het legde de lat best wel al hoog voor het nog pas begonnen jaar en hoopte dan ook dat dit niet de beste zouden blijven voor de rest van het jaar.

1. Het meesterwerk – Geir Tangen

2. De krijtman – C.J. Tudor

3. Ik weet alleen mijn naam nog – C.J. Cooke

Het leestempo zat er ook meteen goed in en ik miste wel de nodige nachtrust omdat er toch nog een hoofdstukje extra gelezen moest worden voordat het lampje uitgemaakt kon worden.

Halverwege de eerste helft van het jaar kwamen er opeens twee boeken op me af van Futuro Uitgevers. Deze twee boeken hadden totaal niks met het genre Thriller te maken maar waren pure Literaire non-fictie verhalen die je wel even terugbrengen in de realiteit. Waar er bij het laatste boek wel een traantje weggewerkt moest worden.

4. De stilte van het water – Norman Jansen

5. Halverwege het einde – Mascha Gesthuizen

Waar eenieder voornamelijk tijd maakt om te lezen tijdens de zomer/vakantie maanden zijn dat voor mij de maanden waar ik meestal het minste tijd maak om te lezen. Aangezien ik moet bekennen dat het bezoeken van concerten/festivals toch wel mijn voorkeur heeft rond de periode juni, waar het festivalseizoen start en dat doorloopt tot en met augustus. Pinkpop, Graspop, Werchter, Parookaville en Pukkelpop houden me dan drie maanden bezig en dan wordt lezen even op een laag pitje gezet. Niet dat ik dan helemaal niet lees want in augustus kwamen nog drie knallers voorbij waarvan eentje onderdeel was van een blogtour.

Onder zijn auteursnaam J. Sharpe schrijft Joris van Leeuwen boeken zoals ik ze graag lees. Als je me gaat vragen om dit dan te beschrijven kan ik slechts 1 antwoord geven; “lees zijn boeken en je weet het.”

In een soort gelijk genre kwam het tweede boek van Blake Church uit. Na zijn boek Dark Matter dat al inspireerde door zijn totale zwarte uitstraling was het wachten op een vervolg. Met Vlucht bewijst Blake weer dat je ondanks dat je slechts met één personage onderweg bent het boek tot aan het einde zinderend spannend kan houden.

6. Reflectie – J. Sharpe

7. Vlucht – Blake Crouch

8. Beklemming – Franck Thilliez

In september stond dan het boek 10 event van Godijn Publishing op het programma en waar ik vorig jaar genoten heb van enkele boeken van dat jaar stonden er deze keer weer zeer interessante boeken tussen. Zo had ik al geruime tijd Anja Maas gevolgd via FB en zag dat haar boek Maalstroom tussen de 10 boeken genoteerd stond. En als debuut moet ik zeggen het is een absolute aanrader en ik kijk nu al uit naar haar tweede boek dat inmiddels ook al opgenomen is in de boek 10 lijst voor 2019.

9. Maalstroom – Anja Maas

In oktober schreef ik me in een spontane bui in voor de bewuste NS-publieksprijs en boven verwachting werd ik uitgekozen om me te gaan verdiepen in de 6 genomineerde boeken van dit jaar. En waar ik toch al snel enkele boeken aan de kant schoof, omdat ik wist dat het geen winnaars zou den worden voor mij, sprong er één boek toch wel echt eruit en werd ook mijn absolute winnaar voor de NS-Publieksprijs en hoort dan ook zeker thuis in het lijstje van beste boeken voor 2019.

10. Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck

Op het einde van het jaar krijgt mijn innerlijke ‘ik’ opeens een andere energiestroom binnen. Iets met volle maan en invloed van retrograde Uranus in Ram ? Hierdoor stap ik spontaan in het bootje met het genre ‘Feelgood’ en iets meer dan dat. Hieruit komt dan uiteindelijk mijn extra boek dat ik wil benoemen in mijn lijstje.

11. De baas – Vi Keeland

Al met al een mooi leesjaar achter de rug en als ik nu al de verwachte boeken zie voor 2019 zal dit ook voor volgend jaar het geval zijn.

Als extra wil ik ook nog even benoemen dat ik in enkele series verwikkeld zit en daar waar ik echt wel liefhebber van standalones ben, komen de volgende series wel in een speciaal rijtje te staan.

GAIA-trilogieMiranda Peters waarvan ik vol spanning wacht op deel drie die in maart 2019 gaat verschijnen.

De orde van de Poortwachters – Oli Veyn waar ook hopelijk deel 2 in 2019 gaat verschijnen.

Rusteloos (strafpleister Kirsten)Hilde Vandermeeren / Walter Damen waarvan in september 2019 waarschijnlijk deel 2 komt

Isabel Dieudonné serieMariska Overman waarvan deel 3 ‘Verdoemd’ voor januari op het programma staat. 

Tussen al die andere 85 boeken die ik gelezen heb zitten vast nog meer toppers maar hé het is maar een lijstje …

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

PREVIOUS ARTICLE

Top 10: Alexander

NEXT ARTICLE

Top 10: Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)