Mijn top 10 van gelezen boeken in 2018:

1. Het Pilgrim Fathers complot – Jeroen Windmeijer
Het Pilgrim Fathers complot was een genot om te lezen. Als iemand met een interesse in geschiedenis, archeologie en thrillers las ik dit boek in – voor mijn doen – rap tempo uit terwijl ik op vakantie was op Schiermonnikoog. Dat alles speelt zich af in de stad waar ik ben geboren, maar niet getogen, en waar ik redelijk goed mijn weg kan vinden. De schrijfstijl en het verhaal maakten dat ik dan ook niet wilde stoppen met lezen. De complete Leidse trilogie is wat mij betreft een absolute aanrader.

2. Het teken in de lucht  – Johan Klein Haneveld
Van een compleet ander genre is de korte verhalenbundel Het teken in de lucht. Op overtuigende wijze heeft de auteur een geloofwaardige wereld gecreëerd, waarbij je geen seconde twijfelt over de authenticiteit. Op knappe wijze weet Haneveld een fantastische gevoelswereld te beschrijven en weet hij je te verbinden met de karakters. Vooral hoe de auteur met korte omschrijvingen zijn karakters de wereld laat ontdekken voelt alsof je zelf je eigen wereld herontdekt.

3. Het verdriet van Wilhelmina – Tomas Ross
Het verdriet van Wilhelmina is het laatste deel van de Indië-trilogie. Een boek waar je de aandacht bij moet houden vanwege het ingewikkelde verhaal van intriges en spionage. Een knap staaltje auteurswerk om zo’n pakkend boek te schrijven en de geschiedenis te verweven in een boeiende thriller, waarbij je gaat twijfelen wat er waar is aan de waarheid.

4. Meedogenloos – Melissa Skaye & J. Sharpe
Meedogenloos is een harde thriller die mij vanaf het begin naar de strot greep. Genadeloos nemen de auteurs je mee in een lugubere onderwereld, dat soms verstikkend leest maar waar je toch verder wilt lezen. Ik ben erg benieuwd naar de verdere samenwerking van deze twee schrijvers.

5. Chateau de Provence – Marelle Boersma
Het eerste deel van de ik-vertrek serie. Op pakkende wijze weet Marelle je mee te nemen naar een lavendelkleurige wereld waar dromen in nachtmerries veranderen. De angst van elk ik-vertrek stel: kan ik alles achterlaten en opnieuw beginnen of reist je verleden met je mee?

6. De dood heeft blauwe ogen – Karin Hazendonk
De dood heeft blauwe ogen is een beklemmend verhaal waarbij de angst van elke ouder vertolkt wordt: wat als er wat met je dochter (of zoon) gebeurt? Wie kun je nog vertrouwen en hoe zou jij reageren? Ga je achter de dader aan of verstar je? Wie kun je nog vertrouwen?

7. Het kwaad in ons – Corine Hartman
Corine Hartman is een kei in het gebruikmaken van bestaande nieuwsgebeurtenissen en deze om te zetten in een pakkend, soms ontroerend verhaal waarbij ze maatschappelijke thema’s niet uit de weg gaat. Zo ook met Het kwaad in ons.

8. De bekentenissen van Petrus & Het PauluslabyrintJeroen Windmeijer
Deze is een beetje smokkelen, want uit 2015 & 2017 maar gelezen in 2018. De bekentenissen van Petrus: knap hoe fictie en werkelijkhei door elkaar lopen en hoe iemand je aan het denken kan zetten. Een thriller die plausibel genoeg is om waarheid te kunnen zijn. Het Pauluslabyrint: een spannend achtervolgingsverhaal, gecombineerd met eeuwenoude geheimen, tradities en mysteries. Heerlijk.

9. De Stem – Suzanna Esther
De Stem is een origineel, soms zelfs grappig verhaal dat je in sneltreinvaart leest. Een vlot opgezet plot met veel wisselingen van perspectief waardoor je je snel bindt aan de karakters en elk karakter zijn of haar eigen stem krijgt.

10. De rode magneet – Bertina Mulder
De rode magneet vertelt het verhaal van een ruimtemissie naar Mars waarbij je de bemanning volgt op hun weg naar Mars: hoe liggen de onderlinge relaties, hoe gaan de achterblijvers ermee om en hoe reageer je bij onvoorziene zaken.

 

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

PREVIOUS ARTICLE

Top 10: Miriam

NEXT ARTICLE

Top 10: Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)