Titel: SchijndoodSchijndood
Auteur: Louise Boije af Gennäs
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 414
Recensie: Leontine

Cover
Ik vind de cover prachtig. Maar ook mysterieus, want wat heeft een beer te maken met een zwaan? Ook zie je meerdere losse veren. De titel staat in rood midden op de cover. Zeker omdat ik het eerste deel gelezen heb, zou mijn aandacht hier wel naartoe gaan.  

Auteur
Louise Boije af Gennäs (1961) is een Zweedse schrijfster, feministe en co-writer van de langstlopende soap in Zweden “Rederiet”. Schijndood is het 2e deel van de Resistance-trilogie.  

Achterflap
In de Resistance-trilogie beschrijft Louise Boije af Gennäs het gevecht van een individu tegen de autoriteiten.

Sara heeft een traumatische tijd achter de rug. De mysterieuze dood van haar vader, vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen en haar eigen twijfel aan haar geestelijke gezondheid. Ondanks alles heeft ze besloten om in Stockholm te blijven.  Ze is meer op haar hoede dan ooit en besluit van baan te veranderen. Ook verhuist ze naar een nieuwe wijk en hoopt ze dat haar onbekende stalkers haar voortaan met rust zullen laten. Maar de nachtmerrie gaat al snel verder. Getergd door het machtsspel en de corruptie van de gevestigde orde zoekt Sara iemand die ze nog wel kan vertrouwen.  

Mijn mening
Bloedspoor was deel 1 van de Resistance-trilogie en verraste mij enorm. Daarom keek ik heel erg uit naar dit tweede deel. Ook Schijndood zit weer vol met vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen waar Sara zich geen raad mee weet. Ditmaal wordt de spanning onderhuids nog verder opgevoerd. Als lezer voel je de machteloosheid van Sara als de gebeurtenissen nu ook zijn weerslag hebben op de mensen om haar heen. Wie kan Sara nog vertrouwen?  

De schrijfstijl van Louise Boije af Gennäs bevalt mij wel. Ze schrijft in de ik-vorm en normaal houd ik daar niet van, maar op de een of andere manier erger ik me er hier niet aan. Het leest heel vlot door. Net als in het vorige deel zijn er maar 12 hoofdstukken, ieder onderverdeeld in korte stukjes tussen sterren. En ook ditmaal heeft de schrijfster stukken uit kranten beschreven. Wat was Sara’s vader toch op het spoor? Of was hij niet zo betrouwbaar als Sara denkt dat hij was?  

Omdat je als lezer weet dat dit een trilogie betreft, stel je je al in op een open einde. Naarmate het boek vordert, krijg je steeds meer kleine details van het verhaal. Hoe zou het toch zitten? Wat heeft Sara wat “de daders” willen hebben? Of is het niet iets tastbaars? Ook nu blijft die vraag door je hoofd spoken. Louise Boije af Gennäs weet je op het randje van je stoel te houden, maar ja, een trilogie is een trilogie, dus ook dit keer worden niet alle vragen beantwoord.   

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5 
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5  

Ik geef Schijndood 4,5 ster en kan echt niet wachten tot het laatste deel eindelijk komt. 

Leontine

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)