Titel:De perfecte moeder De perfecte moeder
Auteur: Esther Boek
Genre: Roman
Uitgever: Hamley Books
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 361
Recensie: Bianca  

Over de auteur:

Esther Boek, 1967, woont met man en zonen in De Betuwe. Naast het schrijven is ze werkzaam in de zorg rondom kinderen.  

Achterflap: 

Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?  

Mijn mening: 

Het boek opent met aandacht voor Stichting Het vergeten kind: van elk exemplaar dat verkocht wordt gaat een klein gedeelte naar deze stichting. Na het lezen van De perfecte moeder begrijp je precies waarom deze stichting zo belangrijk is.
De perfecte moeder is een roman waarin je als lezer geconfronteerd wordt met de ellende die kinderen overkomt en die je je ergste vijand nog niet gunt. Het voelt als een real life boek over kinderen die zelf te maken hebben met Stichting Het vergeten kind.  

De perfecte moeder is het verhaal van Nelleke en Helena, de hoofdstukken verspringen in de tijd en worden wisselend vanuit Nelleke of Helena verteld. In het begin is het even aftasten hoe deze vork precies in de steel zit, soms is het even teruglezen om de tijdspaden die bewandeld worden goed in beeld te krijgen. Beiden hebben een moeizame jeugd gehad die tot ver in hun volwassen leven diepe sporen heeft nagelatenHet is een aangrijpend verhaal, zeer realistisch en de gebeurtenissen die zich voordoen gebeuren helaas vaker en dichterbij dan je denkt.  

De schrijfstijl van Esther Boek voelt zo echt dat je enorm meeleeft met het verhaal, je voelt de angst, het verdriet van de benarde situaties waar beide vrouwen mee worstelen en die hen heeft gevormd tot wie ze zijn. Je hoopt dat ze het verleden een plekje kunnen geven en zich ontwikkelen tot bijzonder sterke vrouwen.   

De lachtranen veranderen al snel in tranen van verdriet, om wat achter haar ligt en om wat ze nooit achter zich kan laten. Om wat ze verloren is en om wat ze nooit gehad heeft. Om de ervaringen die haar gevormd hebben en om wie ze nooit zal zijn.

De perfecte moeder is heftig, aangrijpend, er wordt gemanipuleerd, maar er is ook ruimte voor liefde, een verhaal wat je niet in de koude kleren gaat zitten. Een verhaal wat voor veel gezinnen gevaarlijk dicht bij de werkelijkheid komt, het raakt je diep van binnen.
Met De perfecte moeder heeft Esther Boek bewezen dat ze niet alleen in staat is om non-fictie verhalen te schrijven maar ook zeker met gebruik van gevoelige onderwerpen een indrukwekkende fictie roman kan schrijven, waarbij ze aandacht heeft voor de realistische kant van het leven van zorgwekkende gezinssituaties.   

De perfecte moeder krijgt van mij 4 sterren.  

Bianca 

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)