Titel: Gebroken Adem
Auteur: Latoya Morris
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 233
Recensie: Alexander

Auteur
Latoya Morris is geboren en getogen in Sittard en op haar 21ste verhuisd naar Den Haag om samen te gaan wonen met haar toenmalige vriend en nu echtgenoot André. Latoya heeft Engels en Russisch gestudeerd aan de Vertaalacademie in Maastricht en is ook werkzaam als vertaler Engels en Duits, dat laatste dankzij haar Duitse roots. Haar hobby’s zijn er te veel om op te noemen, maar het zijn er veel, en ze houdt van verre reizen maken. Wil je meer over Latoya weten, neem een kijkje op haar Facebookpagina:  https://www.facebook.com/auteurlatoyamorris

Achterflap
Welkom in het mysterieuze Ierland.

De 19-jarige Patrick gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Judith met vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Hij heeft totaal geen zin in de vakantie, totdat de mysterieuze Morgayne plots in het hotel opduikt. Hij valt meteen voor haar, maar zij lijkt onbereikbaar voor hem.

Ondertussen breekt er aan de zuidwestkust van Ierland grote chaos los. Het weer slaat om, er spoelen zeedieren aan op de stranden. Terwijl de storm alsmaar heftiger wordt, zoekt Morgayne plots toenadering tot Patrick.

Hij geraakt al snel onder de invloed van haar charmes, maar wanneer hij ontdekt dat zij iets met het stormweer te maken heeft, begint hij te beseffen dat zij geen gewone jonge vrouw is. Maar is hij dan nog in staat om zichzelf te redden?

Mijn mening
Gebroken Adem is een heerlijke Young Adult met veel mystiek, een Ierse sage en een familiedrama. Latoya Morris heeft op een vermakelijke manier een legende weten om te toveren in een meeslepend verhaal dat je niet opzij kunt leggen.

De karakters hebben allemaal duidelijk hun eigen stem; voor de een voel je genegenheid, op een ander word je kwaad en weer een ander vind je misschien een beetje te goedgelovig. Zo ook Patrick, die betoverd lijkt te zijn door de schoonheid van Morgayne, een mysterieuze vrouw die in het hotel van Patricks tante Amber opduikt. Patrick vergeet al snel dat hij eigenlijk helemaal niet meewilde op vakantie en verliest zichzelf in de charme van Morgayne – wat ook zijn beweegredenen en acties geloofwaardig maakt.

Zijn zusje Judith is, ondanks haar jeugdigheid, een sterker karakter dan haar grotere broer en misschien wel het meest volwassen van allemaal. Terwijl buiten een stormfront groeit, de natuur en de zeedieren van slag raken, gaat er door het hotel zelf ook een stevige bries die de boel flink opschudt.

Gebroken Adem leest heerlijk weg. De vertelstijl is meeslepend, de manier van vertellen over het landschap en over de natuur is levendig en beeldend, het zuigt je het verhaal in. Je waant je echt in Ierland, alsof je zelf in het oog van de storm zit: net als je denkt dat de storm is uitgeraasd, weet de auteur je te verrassen met een plotwending.

In Gebroken Adem is een mythe verwerkt tot een hedendaags sprookje, waar niet altijd iedereen even lang en gelukkig leeft. Een verslavend leuk verhaal dat op sommige momenten zelfs ontroert.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Ik geef 4,5 ster aan Gebroken Adem van Lotaya Morris.

Alexander

Leave a Reply

  • (not be published)