Titel: Showstealer
Auteur: Hayley Barker
Serie: Showstopper #3
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Marie-Louise van Dongen
Publicatiedatum: december 2018
Aantal bladzijdes: 430
Recensie: Amanda

ShowstealerCover
Net als de cover van het eerste deel van het tweeluik, Showstopper, is de vormgeving van Showstealer ook weer supermooi. De covers passen heel goed bij elkaar en springen in een boekwinkel ook echt in het oog door het kleurgebruik. Het paars en rood matchen heel goed met het goud.

Auteur
Hayley Barker behaalde haar bachelorsdiploma en heeft achttien jaar lang Engels gegeven op de middelbare school. Door de groeiende vijandigheid en het toenemen van geweld tegen minderheden in Engeland, kwam ze op het idee voor Showstopper en Showstealer.

Achterflap
Hoshiko en Ben zijn op de vlucht sinds ze het Circus van Silvio Sabatini tot de grond toe hebben afgebrand tijdens de explosieve finale van Showstopper. De moeder van Ben is echter vastbesloten hen op te sporen en wraak te nemen.
Ben wordt in het nauw gedreven en er zit voor hem niets anders op dan zich op te offeren om zo Hoshiko te redden. Opeens is hij zelf de sterattractie in de dodelijkste show aller tijden.

Mijn mening

Oordeel zelf. Neem je eigen beslissing, zei ze. Oordeel zelf. Met je hart en je hoofd.

Na het lezen van Showstopper, waar ik enorm van heb genoten, moest het tweede deel uiteraard ook gelezen worden. Gezien het open einde van het eerste deel was ik enorm nieuwsgierig hoe het Ben en Hoshiko verder zou vergaan. Waar het eerste deel mij vanaf pagina één bij mijn keel greep, duurde dit bij het tweede deel aanzienlijk langer. Ik heb het boek zelfs na een kwart gelezen te hebben een poosje aan de kant gelegd. Maar uiteindelijk bleef het boek mijn nieuwsgierigheid trekken en heb ik het opgepakt en daarna bijna in één ruk uitgelezen.

Het voelt als het einde van iets.
Het voelt als een nieuw begin.

In Showstealer zijn we ineens een jaar verder dan waar Showstopper gestopt was. Verrassende keuze, maar gedurende het lezen wel heel logisch. Ben, Hoshiko, Greta, Jack en Bojo zijn al een jaar op de vlucht. Ze weten steeds ternauwernood te ontsnappen aan iedereen die jacht op hun maakt. Tot dat ene moment… waar Ben zich genoodzaakt voelt om zich over te geven om de rest te redden. Ondertussen blijkt dat het Circus weer wordt opgebouwd en zich aan het voorbereiden is op een grootse heropening met een nog grootsere verrassing.

We zijn allemaal van vlees en bloed. We hebben allemaal gevoel. We zijn allemaal mensen.

Heel mooi om te zien hoe sterk de band tussen deze personages en een aapje zijn gegroeid. Ze hebben echt alles voor elkaar over. Waar in het eerste deel de verdeeldheid tussen arm en rijk al goed voelbaar was, is dat in het tweede deel nog meer. Het is zó voelbaar dat je de urgentie hiervan letterlijk onder je huid voelt kruipen. De verdeling tussen de Droesems en de Zuiveren is pijnlijk aanwezig. Maar ook pijnlijk herkenbaar in real life. Dat er verandering nodig is, druipt van de pagina’s af. Of die verandering er komt? Dat mogen jullie zelf gaan lezen. En als je al dacht dat in Showstopper de wreedheden tegen Droesems erg waren, in Showstealer zijn ze zo mogelijk nóg wreder.

Ondanks de trage start waardoor ik moeilijk in het verhaal kwam toch blij dat ik verder gelezen heb. Net als het eerste deel is dit tweede deel doordrongen van de maatschappelijke verwijdering tussen arm en rijk, de urgentie dat verandering noodzakelijk is. Showstealer is niet voor mietjes!

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Met bovenstaande scores kom ik uit op een mooie 4 sterren voor Showstealer van Hayley Barker.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)